Cukrownia Kruszwica ma nowy piec wapienny

5 października 2015 r. w Oddziale Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Cukrownia Kruszwica” oddany został do eksploatacji największy w polskim cukrownictwie nowy piec wapienny.

5 października 2015 r. w Oddziale Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Cukrownia Kruszwica” oddany został do eksploatacji największy w polskim cukrownictwie nowy piec wapienny.

Nowy piec wapienny w Cukrowni Kruszwica posiada pojemność 300 m3 i jest największym piecem w polskim cukrownictwie. Parametry pieca gwarantują wystarczającą produkcję wapna nie tylko przy przerobie 9–10 tys. ton/dobę, ale także przy wyższych dobowych przerobach.

Efektem tej inwestycji będzie zmniejszenie wskaźników zużycia kamienia wapiennego i koksu używanego do wypalania, czyli obniżenie kosztów produkcji cukru, a także poprawa procesu technologicznego i jakości produkowanego cukru.

Koszt postawienia pieca wyniósł 7 mln zł, a całość prac związanych z inwestycją została zrealizowana w przeciągu 10 miesięcy (inwestycję rozpoczęto 15 stycznia 2015 r., a zakończono: 2 października 2015 r.).

Więcej informacji znajdziecie na stronie Krajowej Spółki Cukrowej.

N-Lock Stabilizator azotu: jakie są korzyści z jego stosowania?

Nawożenie azotowe nie zawsze pokrywa całkowite zapotrzebowanie roślin. Co zrobić, żeby straty azotu były jak najmniejsze, a plon wyższy?

27 lutego 2017

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Dzieje DODR sięgają roku 1960. Ile od tego czasu się zmieniło i z jakimi problemami zmagają się dolnośląscy rolnicy?

19 lutego 2017

Targi i wystawy rolnicze 2017: co planuje DODR?

Sprawdź, kiedy na Dolnym Śląsku odbędą się najważniejsze targi i wystawy rolnicze 2017 r. Na jakich imprezach nie może Cię zabraknąć?

18 lutego 2017