Cukrownia Kruszwica ma nowy piec wapienny

5 października 2015 r. w Oddziale Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Cukrownia Kruszwica” oddany został do eksploatacji największy w polskim cukrownictwie nowy piec wapienny.

5 października 2015 r. w Oddziale Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Cukrownia Kruszwica” oddany został do eksploatacji największy w polskim cukrownictwie nowy piec wapienny.

Nowy piec wapienny w Cukrowni Kruszwica posiada pojemność 300 m3 i jest największym piecem w polskim cukrownictwie. Parametry pieca gwarantują wystarczającą produkcję wapna nie tylko przy przerobie 9–10 tys. ton/dobę, ale także przy wyższych dobowych przerobach.

Efektem tej inwestycji będzie zmniejszenie wskaźników zużycia kamienia wapiennego i koksu używanego do wypalania, czyli obniżenie kosztów produkcji cukru, a także poprawa procesu technologicznego i jakości produkowanego cukru.

Koszt postawienia pieca wyniósł 7 mln zł, a całość prac związanych z inwestycją została zrealizowana w przeciągu 10 miesięcy (inwestycję rozpoczęto 15 stycznia 2015 r., a zakończono: 2 października 2015 r.).

Więcej informacji znajdziecie na stronie Krajowej Spółki Cukrowej.

Maszyny Alima Bis: co firma oferuje hodowcom?

Współczesny rolnik bez nowoczesnego sprzętu jest jak żołnierz bez karabinu. Lista maszyn Alima Bis jest długa, ale warta przejrzenia!

17 stycznia 2017

Sprzedaż ziemi rolnej: chwilowy zastój w obrocie

Czego możemy spodziewać się w najbliższym czasie na rynku ziemi rolniczej? Specjalnie dla agrofaktu wypowiadają się eksperci!

12 stycznia 2017

Jak skutecznie ochronić uprawy i plantacje? Konferencja Bayer CropScience

Wraz z rozpoczęciem 2017 r. firma Bayer CropScience wprowadza kolejne produkty do ochrony upraw i plantacji. Jakie?

18 stycznia 2017