Cukrownia Kruszwica ma nowy piec wapienny

5 października 2015 r. w Oddziale Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Cukrownia Kruszwica” oddany został do eksploatacji największy w polskim cukrownictwie nowy piec wapienny.

5 października 2015 r. w Oddziale Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Cukrownia Kruszwica” oddany został do eksploatacji największy w polskim cukrownictwie nowy piec wapienny.

Nowy piec wapienny w Cukrowni Kruszwica posiada pojemność 300 m3 i jest największym piecem w polskim cukrownictwie. Parametry pieca gwarantują wystarczającą produkcję wapna nie tylko przy przerobie 9–10 tys. ton/dobę, ale także przy wyższych dobowych przerobach.

Efektem tej inwestycji będzie zmniejszenie wskaźników zużycia kamienia wapiennego i koksu używanego do wypalania, czyli obniżenie kosztów produkcji cukru, a także poprawa procesu technologicznego i jakości produkowanego cukru.

Koszt postawienia pieca wyniósł 7 mln zł, a całość prac związanych z inwestycją została zrealizowana w przeciągu 10 miesięcy (inwestycję rozpoczęto 15 stycznia 2015 r., a zakończono: 2 października 2015 r.).

Więcej informacji znajdziecie na stronie Krajowej Spółki Cukrowej.

agrofakt.pl portal rolniczy: sukces dzięki czytelnikom i pracy nas wszystkich

Z wyników badania Megapanel wynika, że portal rolniczy agrofakt.pl systematycznie zyskuje Państwa zaufanie i akceptację. Dziękujemy!

9 grudnia 2016

Jak sprawdza się Afimilk na fermie?

Zobacz, jak funkcjonuje całkowicie zautomatyzowana obora dla 350 krów wyposażona w wyspecjalizowany system zarządzania stadem Afimilk!

10 grudnia 2016

John Deere 6230R i 6250R: nowości w serii 6R

Firma John Deere zaprezentowała 2 nowe ciągniki serii 6R: John Deere 6230R i 6250R. Sprawdź, co je wyróżnia!

30 listopada 2016