Dodatki paszowe to substancje, drobnoustroje lub preparaty, które są celowo dodawane do mieszanek pełnoporcjowych oraz dawek żywieniowych, aby uzyskać poprawę ich użyteczności pokarmowej: zapachu, smaku, konsystencji, walorów dietetycznych, a także wydłużenia okresu trwałości.
Stosując dodatki paszowe w żywieniu zwierząt (np. świń), można osiągnąć szybsze przyrosty dobowe, lepsze wykorzystanie paszy, większą odporność na choroby, poprawę jakości produktów zwierzęcych oraz zmniejszenie szkodliwego wpływu odchodów zwierzęcych na środowisko.
Dodatki te wytwarzane są zarówno przez przemysł farmaceutyczny, jak i przez inne firmy, posiadające odpowiednie – określone w ustawie o paszach – uprawnienia. Cechą wspólną dodatków paszowych jest ich niewielki udział w dawce pokarmowej. Aby wykluczyć niewłaściwe dozowanie oraz nierównomierne rozprowadzenie substancji aktywnej w mieszance, stosowanie ich zarówno podczas produkcji mieszanek, jak też bezpośrednie skarmianie na fermach musi być objęte stałą kontrolą.
Wszystkie dodatki paszowe w żywieniu świń opisujemy w galerii pod spodem!
Wykorzystanie enzymów w żywieniu zwierząt umożliwia zwiększenie strawności składników pokarmowych, co wpływa na podniesienie poziomu energii w paszy. Przyczyniają się one również do eliminacji niepożądanych w dawkach pokarmowych związków antyżywieniowych, polepszenia strawności białka, zmniejszenia biegunek oraz poprawy warunków zoohigienicznych. Komponenty paszowe bogate w fitazę (enzym uwalniający fosfor z połączeń fitynowych) poprawiają wykorzystanie fosforu z pasz roślinnych. Pozwala to na ograniczenie ilości wydalanego fosforu z kałem, a to z kolei skutkuje obniżeniem zanieczyszczenia środowiska tym pierwiastkiem. Fitaza korzystnie wpływa na przyswajalność aminokwasów i niektórych elementów mineralnych, m.in. Zn, Cu, Ca.
Rodzaj enzymów stosowanych w mieszankach dla świń zależy od składu dawki, a przede wszystkim od dominującego w niej komponentu zbożowego. W mieszankach paszowych z dużym udziałem żyta, pszenicy lub pszenżyta należy stosować enzym ksynalazę. Do mieszanek z dominującym udziałem jęczmienia i owsa należy natomiast dodać inny enzym – β-glukanazę. Enzymy paszowe należą do dodatków ekologicznie bezpiecznych.