Drożdże paszowe dla drobiu

Drożdże paszowe dla drobiu

Drożdże mają zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w sektorze drobiarskim. Dostarczają zwierzętom niezbędnych minerałów i substancji odżywczych.

Kiedy myślimy o drożdżach, pierwsze co zazwyczaj przychodzi nam na myśl, to te dodawane do ciast. Jednak istnieją też drożdże paszowe dla drobiu, które dostarczają tym zwierzętom wielu niezbędnych minerałów i substancji odżywczych.

Co drożdże mają w sobie?

Jako dodatki paszowe stosuje się drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które mogą występować w formie tzw. wywarów suszonych, granulek (przed dodaniem do paszy trzeba je najpierw rozdrobnić), pyłu, czy nawet płynów. Przy czym ich zawartość w paszy nie powinna być większa niż 7% u brojlerów i niosek, ponieważ zbyt duża ilość może powodować biegunki.

W drożdżach mogą znajdować się m.in. witaminy B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, kwas foliowy, biotyna, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, żelazo, a także enzymy (np. lizyna) oraz lipidy.

Zanim jednak trafią do mieszanki, muszą przejść proces obróbki, który pozwoli na łatwiejsze przyswajanie aminokwasów, enzymów, mikroelementów, makroelementów, protein i witamin z grupy B. W drożdżach mogą znajdować się m.in. witaminy B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, kwas foliowy, biotyna, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, żelazo, a także enzymy (np. lizyna) oraz lipidy. Duże znaczenie ma tutaj również wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka. Jego zawartość w suchej masie jest nie mniejsza niż 50%, dlatego są one uznawane za dobrą alternatywę dla zakazanych mączek pochodzenia zwierzęcego.

Drożdże paszowe dla drobiu przyspieszają wzrost i rozwój

Według licznych badań, drożdże to dodatek zwiększający szybkość wzrostu i rozwoju młodych ptaków, podnoszący zdrowotność i produktywność drobiu. Poprawiają też jakość mięsa i jaj.

Według licznych badań, drożdże to dodatek zwiększający szybkość wzrostu i rozwoju młodych ptaków, podnoszący zdrowotność i produktywność drobiu. Poprawiają też jakość mięsa i jaj. Dzięki temu są dziś bardzo często stosowane w przemyśle paszowym jako dodatek zarówno dla niosek, jak i brojlerów. Wykazano też, że drożdże w paszy zmniejszają szkodliwy wpływ stresu cieplnego na nioski. Jednocześnie zwiększają dzienne przyrosty masy ciała. Dodatek taki ma wpływ na wzrost produkcji jaj. Przy czym jaja takie charakteryzują się znacznie mocniejszą skorupką i lepiej wybarwionym żółtkiem. Znacznie rzadziej występują w nich także plamy krwi. Warto tutaj dodać, że drożdże w swym składzie posiadają substancje wyprowadzające z organizmów ptaków toksyny i patogeny.

Właściwości bakteriobójcze drożdży

Pasze mogą zawierać w swoim składzie żywe kultury lub martwe drożdże suszone metodą rozpyłową. Posiadają one właściwości probiotyczneprebiotyczne – hamując rozwój patogenów, wykazują pozytywny wpływ na przewód pokarmowy (szczególnie na jego mikroflorę) oraz układ odpornościowy. Ich właściwości bakteriobójcze wynikają głównie z budowy ściany komórkowej. Znajdujące się w niej oligosacharydy łączą się z lipidami, chityną i innymi związkami biologicznie czynnymi. Dzięki temu silnie wiążą nie tylko wodę, ale także „złe” bakterie i mykotoksyny (ilość tych drugich może się zmniejszyć nawet o 50%!). Takie właściwości pozwalają znacznie ograniczyć występowanie bakterii Salmonelli czy E. coli, a zwiększyć ilość bakterii kwasu mlekowego.

Drożdże paszowe dla drobiu

Drożdże paszowe dla drobiu to dodatek zwiększający szybkość wzrostu i rozwoju młodych ptaków, podnoszący zdrowotność i produktywność drobiu.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również wzbogacanie Saccharomyces cerevisiaepierwiastki śladowemakroelementy, takie jak wapń, sód, potas, magnez, sole miedzi, cynku, litu i selenu. Szczególnie wartościowa jest tutaj możliwość akumulacji soli chromu. Mają one wpływ na prawidłowy rozwój mięśni oraz metabolizm kwasów tłuszczowych, białek, insuliny i glukozy.

Drożdże to dziś jeden z częściej stosowanych dodatków paszowych. Powodem jest zawartość łatwo przyswajalnych substancji odżywczych i pozytywny wpływ na zdrowie, rozwój ptaków oraz ich układ pokarmowy. Mogą być stosowane jako składnik mieszanek, premiksów oraz probiotyków. Pamiętajmy jednak, że co za dużo, to niezdrowo.

Materiał pochodzi z czasopisma „Trouw i My”

Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego i olejarskiego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego i olejarskiego należy skrupulatnie zbilansować. Przeczytaj, jak je zbilansować, aby stworzyć paszę zdrową i dobrą.

3 sierpnia 2017

Chów trzody chlewnej w cyklu zamkniętym – rodzinny pomysł na biznes

Rodzinne gospodarstwo Państwa Malinowskich zajmuje się produkcją trzody chlewnej. Liczba ich trzody jest imponująca. Jak sobie radzą z takim dobytkiem?

5 lipca 2017

Przeżuwacze i zwierzęta monogastryczne w systemie intensywnym

Przeżuwacze i zwierzęta monogastryczne mogą być żywione w systemie intensywnym. Przeczytaj w jaki sposób to robić, aby poprawić dobrostan zwierząt

11 października 2017

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close