Drożdże paszowe dla drobiu

Drożdże paszowe dla drobiu

Drożdże mają zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w sektorze drobiarskim. Dostarczają zwierzętom niezbędnych minerałów i substancji odżywczych.

Kiedy myślimy o drożdżach, pierwsze co zazwyczaj przychodzi nam na myśl, to te dodawane do ciast. Jednak istnieją też drożdże paszowe dla drobiu, które dostarczają tym zwierzętom wielu niezbędnych minerałów i substancji odżywczych.

Co drożdże mają w sobie?

Jako dodatki paszowe stosuje się drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które mogą występować w formie tzw. wywarów suszonych, granulek (przed dodaniem do paszy trzeba je najpierw rozdrobnić), pyłu, czy nawet płynów. Przy czym ich zawartość w paszy nie powinna być większa niż 7% u brojlerów i niosek, ponieważ zbyt duża ilość może powodować biegunki.

W drożdżach mogą znajdować się m.in. witaminy B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, kwas foliowy, biotyna, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, żelazo, a także enzymy (np. lizyna) oraz lipidy.

Zanim jednak trafią do mieszanki, muszą przejść proces obróbki, który pozwoli na łatwiejsze przyswajanie aminokwasów, enzymów, mikroelementów, makroelementów, protein i witamin z grupy B. W drożdżach mogą znajdować się m.in. witaminy B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, kwas foliowy, biotyna, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, żelazo, a także enzymy (np. lizyna) oraz lipidy. Duże znaczenie ma tutaj również wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka. Jego zawartość w suchej masie jest nie mniejsza niż 50%, dlatego są one uznawane za dobrą alternatywę dla zakazanych mączek pochodzenia zwierzęcego.

Drożdże paszowe dla drobiu przyspieszają wzrost i rozwój

Według licznych badań, drożdże to dodatek zwiększający szybkość wzrostu i rozwoju młodych ptaków, podnoszący zdrowotność i produktywność drobiu. Poprawiają też jakość mięsa i jaj.

Według licznych badań, drożdże to dodatek zwiększający szybkość wzrostu i rozwoju młodych ptaków, podnoszący zdrowotność i produktywność drobiu. Poprawiają też jakość mięsa i jaj. Dzięki temu są dziś bardzo często stosowane w przemyśle paszowym jako dodatek zarówno dla niosek, jak i brojlerów. Wykazano też, że drożdże w paszy zmniejszają szkodliwy wpływ stresu cieplnego na nioski. Jednocześnie zwiększają dzienne przyrosty masy ciała. Dodatek taki ma wpływ na wzrost produkcji jaj. Przy czym jaja takie charakteryzują się znacznie mocniejszą skorupką i lepiej wybarwionym żółtkiem. Znacznie rzadziej występują w nich także plamy krwi. Warto tutaj dodać, że drożdże w swym składzie posiadają substancje wyprowadzające z organizmów ptaków toksyny i patogeny.

Właściwości bakteriobójcze drożdży

Pasze mogą zawierać w swoim składzie żywe kultury lub martwe drożdże suszone metodą rozpyłową. Posiadają one właściwości probiotyczneprebiotyczne – hamując rozwój patogenów, wykazują pozytywny wpływ na przewód pokarmowy (szczególnie na jego mikroflorę) oraz układ odpornościowy. Ich właściwości bakteriobójcze wynikają głównie z budowy ściany komórkowej. Znajdujące się w niej oligosacharydy łączą się z lipidami, chityną i innymi związkami biologicznie czynnymi. Dzięki temu silnie wiążą nie tylko wodę, ale także „złe” bakterie i mykotoksyny (ilość tych drugich może się zmniejszyć nawet o 50%!). Takie właściwości pozwalają znacznie ograniczyć występowanie bakterii Salmonelli czy E. coli, a zwiększyć ilość bakterii kwasu mlekowego.

Drożdże paszowe dla drobiu

Drożdże paszowe dla drobiu to dodatek zwiększający szybkość wzrostu i rozwoju młodych ptaków, podnoszący zdrowotność i produktywność drobiu.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również wzbogacanie Saccharomyces cerevisiaepierwiastki śladowemakroelementy, takie jak wapń, sód, potas, magnez, sole miedzi, cynku, litu i selenu. Szczególnie wartościowa jest tutaj możliwość akumulacji soli chromu. Mają one wpływ na prawidłowy rozwój mięśni oraz metabolizm kwasów tłuszczowych, białek, insuliny i glukozy.

Drożdże to dziś jeden z częściej stosowanych dodatków paszowych. Powodem jest zawartość łatwo przyswajalnych substancji odżywczych i pozytywny wpływ na zdrowie, rozwój ptaków oraz ich układ pokarmowy. Mogą być stosowane jako składnik mieszanek, premiksów oraz probiotyków. Pamiętajmy jednak, że co za dużo, to niezdrowo.

Materiał pochodzi z czasopisma „Trouw i My”

Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego w żywieniu świń

Niektóre produkty uboczne są doskonałymi składnikami pasz. Za ich stosowaniem przemawia między innymi cena, ale plusów jest więcej.

1 sierpnia 2017

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze – w gospodarstwie państwa Kopciów krowy mleczne słuchają muzyki. Jakie jeszcze udogodnienia zapewniają krowom gospodarze?

18 lutego 2017

Pojenie cieląt dobrą siarą wpływa na ich zdrowie

Pojenie cieląt siarą w pierwszych tygodniach życia znacząco wpływa na rozwój i zdrowie zwierzęcia. Na co trzeba zwrócić uwagę, aby dobrze karmić cielę?

23 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij