Drożdże: ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym

Drożdże: ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym

Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym może opierać się na drożdżach. Mają one wiele zastosowań, również w pracy rolnika. Dowiedz się, jak je wykorzystać

Drożdże. Producentem drożdży  Saccharomyces cerevisiae jest firma Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie. O drożdżach wiemy praktycznie wszystko…. nawet to, że można je wykorzystywać w rolnictwie! To może być dobra ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym.

Drożdże można używać do produkcji chleba, wina, piwa, wszelkich procesów fermentacyjnych… ale mało kto wie, że możemy je także wykorzystywać w rolnictwie!

Drożdże to też rolnictwo!

Drożdże pod mikroskopem

Drożdże – widok z pod mikroskopu

Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie od wielu lat bada możliwość wykorzystania różnych szczepów drożdży  w rolnictwie wraz  z AGRAUXINE . Agrauxine jest odziałem Lesaffre Plant Care, który zajmuje się biologiczną ochroną roślin. Lesaffre wprowadza na rynek produkty na bazie mikroorganizmów ( drożdży, bakterii ) oraz preparaty stymulujące rośliny.  Działania swoje realizuje poprzez szereg badań – zarówno własnych jak i zewnętrznych. Producent drożdży Lesaffre Polska S.A. współpracuje z wieloma Instytutami w Polsce jak: IUNG Puławy, Uniwersytet Lubelski, IOR Poznań czy Instytut Agrofizyki.
Obecnie silny nacisk w rolnictwie kładziony jest na rozwój metod biologicznych, alternatywnych w stosunku do metod chemicznych – a drożdże są ich świetną alternatywą.

Klient coraz bardziej wymagający

Jęczmień ozimy

Jęczmień ozimy – odmiana hybrydowa Mercurioo chroniona tylko drożdżami. Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym może opierać się właśnie na drożdżach.

Potrzeby rynku w ostatnich latach bardzo się zmieniły. Również klienci stawiają coraz wyższe wymagania. Chcą nie tylko ładnie wyglądającej żywności, a przede wszystkim zdrowych produktów. Współcześni klienci produktów spożywczych to osoby świadome. Poszukują zdrowej żywności i bezpiecznych produktów. Czyli takich, w których nie były zastosowane preparaty chemiczne, bądź była zastosowana ich mała ilość.

Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym

Mało kto wie, że drożdże mogą być wykorzystywane jako ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym przed chorobami grzybowymi, a także w konwencjonalnej uprawie roślin rolniczych. Brak oficjalnych badań nad wykorzystaniem drożdży w rolnictwie skłoniło nasz Dział Ochrony Środowiska w Lesaffre Polska S.A. w Wołczynie do przeprowadzenia wielu innowacyjnych doświadczeń.

ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym

Jęczmień ozimy gdzie stosowano metody ochrony roślin biologiczne oraz dla porównania preparaty chemiczne- pola Lesaffre

– Badania z wykorzystaniem drożdży  lub preparatów zawierających drożdże wykonujemy na naszych polach – mówi pan Bartłomiej Karamon, kierownik Działu ds. Ochrony Środowiska w Lesaffre Polska S.A. – Wykonywane zabiegi przy użyciu drożdży i pochodnych w wynikach przeprowadzanych badań pokazują wysoką skuteczność w ochronie upraw rolniczych przed chorobami pochodzenia grzybowego – dodaje pan Bartłomiej. – Dotychczas doświadczenia te były przeprowadzane w uprawie ziemniaków, pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego, rzepaku, soi oraz kukurydzy. Pierwsze próby zastąpienia preparatów chemicznych na rzecz biologicznych są bardzo pozytywne. Zachęca nas to do dalszych badań nad wykorzystaniem drożdży w rolnictwie – z entuzjazmem dodaje kierownik Działu ds. Ochrony Środowiska w Lesaffre Polska S.A.

Jak zastosować drożdże w uprawach?

Pierwsze próby zastąpienia preparatów chemicznych na rzecz biologicznych są bardzo pozytywne.

Bartłomiej Karamon, kierownik Działu ds. Ochrony Środowiska w Lesaffre Polska S.A.

O metodach zastosowania drożdży w rolnictwie – opowiada ich producent, firma Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie. Drożdże aplikowane są dolistnie w formie oprysku podczas wzrostu wegetacyjnego roślin. Następnie porównywane są one z preparatami chemicznymi stosowanymi w uprawach rolniczych. Jednym z wykorzystywanych mechanizmów działania drożdży  Saccharomyces cerevisiae jest ich współzawodnictwo z innymi grzybami o składniki pokarmowe. Dodatkowo wytwarzany jest przez drożdże produkt przemiany materii: alkohol etylowy. Jest to substancja o silnym działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym. Alkohol etylowy może dodatkowo silnie oddziaływać na mikroorganizmy patogeniczne, które porażają rośliny uprawne. Dlatego preparaty oparte na bazie drożdży Saccharomyces cerevisiae mogą stanowić doskonałą alternatywę w stosunku do znanych metod chemicznych w ochronie upraw roślin rolniczych. Stosowanie drożdży jest bardzo bezpieczne, ponieważ jest to produkt całkowicie biologiczny i biodegradowalny.

Preparaty chemiczne

Plantacja pszenicy ozimej odmiana Artist po zabiegach preparatami biologicznymi oraz preparatami chemicznymi – pola Lesaffre

Wiedza poparta badaniami

Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie prowadzi oficjalne badania nad wykorzystaniem drożdży w uprawie ziemniaka przemysłowego oraz innych roślin rolniczych. W tym roku będziemy dysponować pierwszymi oficjalnymi wynikami badań wykonanych przez Zakład Herbologii i Uprawy Roślin we Wrocławiu – IUNG Puławy.
Bartłomiej Karamon – kierownik Działu ds. Ochrony Środowiska Lesaffre Polska S.A. z siedzibą w Wołczynie uważa, że: stosowanie drożdży  czy preparatów opartych na drożdżach w rolnictwie będzie ciekawą alternatywą w przyszłości. Dodaje – przed nami wiele lat doświadczeń, pracy nad poznaniem dokładnego mechanizmu działania drożdży. Pierwsze wyniki są bardzo dobre i zachęcają nas do dalszych badań i analiz. Nadal będziemy pracować nad wykorzystaniem tych pożytecznych grzybów w rolnictwie dla poprawy bezpieczeństwa żywności.

 

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Agro Akademia BASF – perfekcyjny jęczmień dla każdego

Agro Akademia BASF poświęcona uprawie jęczmienia – sprawdź, o czym będzie mowa i uzyskaj najwyższe plony w nadchodzącym sezonie.

8 grudnia 2017

Ochrona sadu przed mrozem – zabezpieczenie drzew owocowych

Połowa grudnia to dobry czas na zabezpieczenie drzew owocowych w sadzie. Jaka powinna być prawidłowa ochrona sadu przed mrozem?

11 grudnia 2017

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w żywieniu zwierząt

Ostatnio obserwuje się wzmożone zainteresowanie probiotykami i prebiotykami w żywieniu. Czym jednak są i jak działają?

11 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij