Drugi pokos łąki – siano od A do Z

Download PDF

W drugiej połowie czerwca w wielu regionach kraju drugi pokos łąki jest najważniejszym tematem. Jak przygotować prawidłowo siano i jakie jest znaczenie tego materiału w żywieniu? 

Drugi pokos łąki: siano potrzebuje minimum kilku dni do zebrania

Region regionowi nierówny. W niektórych miejscach dopiero kończony jest pierwszy pokos, w innych trwają przygotowania do drugiego pokosu, a jeszcze gdzie indziej drugi zbiór traw w tym roku już za nami. Praktycy podkreślają, że drugi pokos łąki to świetny moment na przygotowanie siana. Masa jest wówczas znacznie mniejsza, aniżeli w pierwszym pokosie, a co za tym idzie szybciej przesycha.

Ważne jest, aby sprasowane siano było w pełni suche. W przeciwnym razie może się ono „grzać” – wówczas zmagazynowany materiał staje się wręcz niebezpieczny, ponieważ może dojść do samozapłonu.

Ponadto temperatury w drugiej połowie czerwca zazwyczaj są wyższe niż te, z którymi mamy do czynienia w maju, dzięki czemu warunki do spokojnego schnięcia skoszonego materiału są dużo lepsze. Jedynym, co może przeszkodzić, to deszcz. Skoszone trawy potrzebują kilku dni, aby były gotowe do zebrania w formie siana. W tym roku warunki: wysoka temperatura + brak opadów przez kilka dni nie idą ze sobą w parze. Albo mamy upały połączone z burzami albo też niskie temperatury, często bez deszczu. Nie są to sprzyjające warunki dla produkcji paszy tego rodzaju. Niemniej staramy się wskoczyć w „okna pogodowe”. Przy wysokich temperaturach czasem do wyschnięcia materiału wystarczyć mogą 3 dni. Ważne jest, aby sprasowane siano było w pełni suche. W przeciwnym razie może się ono „grzać” – wówczas zmagazynowany materiał staje się wręcz niebezpieczny, ponieważ może dojść do samozapłonu.

Siano świetnym komponentem paszowym

Siano to jedna z najbardziej cenionych przez hodowców pasz. Świetnie sprawdza się w żywieniu bydła – zarówno mlecznego, jak i mięsnego. Przeżuwacze bardzo chętnie pobierają tę paszę ze względu na jej wysoką smakowitość. Jest często podawane krowom po wycieleniu. Dawniej stanowiło bufor bezpieczeństwa – w okresach zimowych skarmianie sianem było powszechną praktyka i była to główna pasza podawana zwierzętom. Dziś wszyscy wiemy, że na samym sianie „mleka nie będzie”, jednak jest to doskonały komponent paszowy, który może stanowić uzupełnienie żywienia zwierząt hodowlanych.

Siano od A do Z
12
Siano od A do Z Siano od A do Z Siano od A do Z Siano od A do Z Siano od A do Z
Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o