Jak zrobić dobre siano?

Na wcześnie koszonych łąkach zbliża się czas drugiego pokosu. Zdaniem wielu rolników to najlepszy okres na przygotowanie siana – paszy objętościowej pożądanej w hodowli wielu zwierząt. Jak zrobić dobre siano?

Siano jedną z najstarszych i najlepszych pasz

Zbiór siana

Zbiór siana w kostki jest nadal bardzo popularną metodą. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: mateuszmtz

Można śmiało stwierdzić, iż siano jest jedną z najstarszych pasz objętościowych, jakie produkowane są do dziś w rolnictwie. Przesuszone trawy stosowane są w żywieniu zwierząt od tysięcy lat. Kiedyś była to zwyczajnie najprostsza do przygotowania pasza, dziś również wymaga niższych nakładów. Przede wszystkim jednak doceniamy ogromną rolę, jaką odgrywa siano w żywieniu. Siano może być bardzo dobrą paszą uzupełniającą w żywieniu bydła mlecznego oraz mięsnego – w przypadku tego drugiego często stanowi nawet podstawową „objętościówkę”. Praktycy podkreślają, iż dobrym zwyczajem jest podanie siana krowie bezpośrednio po wycieleniu. Oczywiście pasza ta znajdzie także zastosowanie w żywieniu innych zwierząt, jednak ze względu na skalę produkcji mlecznej i wołowej w Polsce najczęściej jest wykorzystywana w żywieniu bydła. W gospodarstwach, gdzie bydło jest jedynie dodatkiem często praktykuje się możliwie długi wypad na pastwisku, a skarmianie sianem w okresie zimowym. Model taki nie sprawdzi się jednak w dużych gospodarstwach – przy intensywnej produkcji należy zachować optymalne żywienie kiszonką z kukurydzy, sianokiszonką oraz sianem, ewentualnie innymi paszami objętościowymi.

Jak zrobić dobre siano – koszty prawie jak sianokiszonki

jak zrobić dobre siano

Gotowe siano powinno zawierać ponad 15% białka. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: kris24

Produkcja siana jest procesem angażującym znacznie mniejszą ilość maszyn w gospodarstwie. Niższe, aczkolwiek nieznacznie, są także koszta produkcji. W porównaniu z przygotowaniem sianokiszonki odchodzą pracę związane z owijaniem oraz koszta zakupu folii. Aspektem generującym koszta jest częste przetrząsanie skoszonego materiału, niemniej zużycie paliwa jest w tej sytuacji zazwyczaj niższe niż w przypadku owijania. Mitem jest jednak twierdzenie, iż siano jest paszą bardzo tanią – jeśli dokładnie przeanalizujemy koszta okaże się, że produkcja siana tylko nieznacznie ustępuje cenowo sianokiszonce. W istocie koszta jakich unikamy to jedynie zakup folii. Zakładając cenę rolki na poziomie 300 zł / szt i przyjmując, iż starczy ona na owinięcie 25 balotów uzyskujemy balot sianokiszonki o 12 zł droższy aniżeli balot siana. Jeśli zastanawiamy się, jak zrobić dobre siano, z pewnością musimy uwzględnić parokrotne przerzucanie materiału. To ono zwiększa nakłady na siano, ale z kolei w przypadku sianokiszonki dochodzi owijanie. Spora różnica w koszcie produkcji siana oraz sianokiszonki występuje dopiero wówczas, kiedy nie dysponujemy własnym sprzętem do zakiszania. Wówczas siano będzie rozwiązaniem przede wszystkim ekonomicznym.

Kiedy kosić na siano?

Siano jest wartościową paszą

Siano jest wartościową paszą w żywieniu zwierząt. Wymaga jednak starannego, kilkudniowego przygotowania. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: seba1224.

Koszenie użytków zielonych na siano powinniśmy rozpocząć w momencie, kiedy łąki zaczynają się kłosić. Jeśli na łące występuje wiele gatunków traw sugerujmy się fazą rozwojową gatunku dominującego w runi. Planując zadania z uwagi na to, jak zrobić dobre siano, musimy też wykonywać odpowiednie czynności w odpowiednim czasie. Ze względów jakościowych nie powinniśmy opóźniać koszenia. Po pierwsze uzyskana pasza staje się mniej smaczna, po drugie zaś spada poziom białka. Dobrze wykonane siano powinno zawierać przynajmniej 15% białka ogólnego w suchej masie. W momencie, gdy trawy zaczynają się kłosić przyjmujemy wartość włókna na poziomie ponad 20%. Warto w tym miejscu wspomnieć także, że użytki zielone przeznaczone na siano potrzebują sporo czasu, aby mogły zostać zebrane. Dlatego też nie wykonujmy zbioru siana w nadmiernym pośpiechu – starajmy się zaplanować prace na czas, kiedy prognozy pogody będą korzystne. Materiał zebrany zbyt wcześnie nie jest dobry jakościowo, co zauważymy bardzo szybko po zbiorze – zaczyna się po prostu grzać i parować.

Częste przetrząsanie materiału

Trawy skoszone na siano należy przetrząsać intensywnie, ale z rozwagą. Częste przetrząsanie ma zapewnić równomierne i dynamiczne dosuszanie materiału. Nie możemy także zapomnieć o tym, że regularne przerzucanie mechaniczne zapobiega rozwojowi pleśni. Ważna jest jednak jeszcze jedna zasada – kolejne przejazdy z przetrząsarką nie powinny być wykonywane na dużych obrotach. Zbyt silne przerzucanie powoduje straty składników pokarmowych, które są związane z wykruszaniem się skoszonych gatunków traw. Mocne rozkruszenie powoduje także utrudniony zbiór prasą – dużo „sieczki” pozostaje wówczas na polu.

Zbiór wieńczy dzieło

Zbyt silne przerzucanie powoduje straty składników pokarmowych, które są związane z wykruszaniem się skoszonych gatunków traw

Trawy przeznaczone na ten rodzaj paszy są gotowe do zbioru w momencie, kiedy nie jesteśmy w stanie wycisnąć z nich żadnych soków. Wielu rolników wykonuje tradycyjną, dość skuteczną, próbę, która polega na zginaniu źdźbeł. Jeśli te łamią się, to siano może być gotowe do zbioru. Drugorzędną kwestią pozostaje model zbioru siana – warto jednak zaznaczyć, że często, jeśli nie mamy do czynienia z w pełni gotowym technologicznie materiałem najlepszym wyborem może być zbiór luzem. Prasowane siano może się zagrzewać, szczególnie w dużych balotach. Stąd wielu właścicieli pras rolujących mimo wszystko zbiera siano w popularnych kostkach.

Zachowując kilka prostych w istocie zasad możemy przygotować bardzo dobrą paszę dla zwierząt.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 10

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *