Drugie śniadania: pomysły! Uczniowie wracają do szkół

Przygotowanie drugiego śniadania dla dzieci to wcale nie taka prosta sprawa. Po pewnym czasie bułki z serem i wędliną wracają w plecakach do domu, więc czas przygotować się na codzienne śniadaniowe wyzwania.

Przygotowanie drugiego śniadania dla dzieci to wcale nie taka prosta sprawa. Po pewnym czasie bułki z serem i wędliną wracają w plecakach do domu, więc czas przygotować się na codzienne śniadaniowe wyzwania. Szczególnie, że dzieci nie będą już mogły podjadać niezdrowo na przerwach.

Właśnie weszły w życie nowe przepisy, które sprawią, że ze sklepików szkolnych znikną chipsy, napoje gazowane i duże ilości smażonych produktów. Czyli wszystko to, co wpływa na nadwagę i otyłość. Ich miejsce ma zająć zdrowa żywność. W tej sytuacji dobrze, kiedy uczeń ma zapakowane zdrowe śniadanie, które zapewni mu odpowiednią ilość energii na cały dzień.

Zawsze staram się przemycać synowi do szkoły coś z domowego ogródka. Dbam, żeby zabierał do szkoły też warzywa, ale o ile na początku jeszcze się to udawało, o tyle po kilku miesiącach musiałam zacząć szukać inspiracji, bo niełatwo zadowolić 12-latka – mówi Dorota Wójcik z Wojkowic.

W związku z tym przedstawiamy małe, smaczne pomysły:

  • klasyczną bułkę można zamienić np. na naleśniki z domowym dżemem czy masłem orzechowym;
  • kształt zwykłych kanapek możemy zmienić, przycinając je formą do ciastek – takiego śniadania na pewno będą zazdrościć koleżanki i koledzy;
  • warto zaopatrzyć się w pudełka śniadaniowe z przegródkami, wtedy w jednej mogą być kanapki, a w drugiej, marchewka, banan czy pomidory z naszej grządki.

Mamy także dla Was konkretne inspiracje na drugie śniadania:

Bagietka niespodzianka

  • bagietka pokrojona na ok. 15 cm kawałki,
  • masełko czosnkowe,
  • kawałki gotowanej piersi kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • sałata zielona.

Kawałki bagietki przekrój wzdłuż, posmaruj delikatnie wewnątrz masełkiem czosnkowym, pokryj liściem sałaty, dodaj paseczki papryki czerwonej i kawałki ugotowanego przyprawionego fileta. Bagietkę zamknij w „kanapkę szkolną”.

Grahamka z kolorowym twarożkiem

  • 1 kajzerka wieloziarnista,
  • 3 łyżki twarożku półtłustego,
  • 1 mały pomidor,
  • 2 żółte pomidorki koktajlowe.

Do twarożku dodajemy drobno pokrojonego pomidora, mieszamy. Smarujemy pastą obie części rozkrojonej grahamki. Na jedną z nich nakładamy przekrojone żółte pomidorki koktajlowe, a następnie przykrywamy drugą częścią bułki. W drugą przegródkę wkładamy jabłko, kartonik soku pomarańczowego i garść orzechów włoskich.

Chrupiąca tortilla (lub naleśnik)

  • 2 średnie tortille,
  • 2 plasterki szynki,
  • 2 łyżki kremowego serka twarogowego,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • ½ pomarańczowej papryki,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

Placki smarujemy serkiem, wzdłuż na środku rozkładamy pociętą na paski szynkę, ogórka i paprykę. Posypujemy posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Zawijamy ciasno i kroimy skośnie na mniejsze porcje. Do śniadania dołączamy pomarańczę.

II Forum Ziemniaczane: razem możemy zmienić rynek ziemniaka!

Produkcja, ceny, eksport i zmiany na rynku konsumenta to najważniejsze tematy poruszane podczas II Forum Ziemniaczanego. Oto relacja!

24 listopada 2016

Rozpoczęły się Centralne Targi Rolnicze 2016

308 wystawców z branży rolno-spożywczej prezentuje się na pierwszych międzynarodowych Centralnych targach Rolniczych 2016. Co można zobaczyć?

25 listopada 2016

300 wystawców na Centralnych Targach Rolniczych 2016

Już wkrótce odbędą się największe targi rolno-spożywcze. Sprawdź, ilu wystawców pojawi się na Międzynarodowych Targach Spożywczych 2016.

21 listopada 2016