Drugie śniadania: pomysły! Uczniowie wracają do szkół

Przygotowanie drugiego śniadania dla dzieci to wcale nie taka prosta sprawa. Po pewnym czasie bułki z serem i wędliną wracają w plecakach do domu, więc czas przygotować się na codzienne śniadaniowe wyzwania.

Przygotowanie drugiego śniadania dla dzieci to wcale nie taka prosta sprawa. Po pewnym czasie bułki z serem i wędliną wracają w plecakach do domu, więc czas przygotować się na codzienne śniadaniowe wyzwania. Szczególnie, że dzieci nie będą już mogły podjadać niezdrowo na przerwach.

Właśnie weszły w życie nowe przepisy, które sprawią, że ze sklepików szkolnych znikną chipsy, napoje gazowane i duże ilości smażonych produktów. Czyli wszystko to, co wpływa na nadwagę i otyłość. Ich miejsce ma zająć zdrowa żywność. W tej sytuacji dobrze, kiedy uczeń ma zapakowane zdrowe śniadanie, które zapewni mu odpowiednią ilość energii na cały dzień.

Zawsze staram się przemycać synowi do szkoły coś z domowego ogródka. Dbam, żeby zabierał do szkoły też warzywa, ale o ile na początku jeszcze się to udawało, o tyle po kilku miesiącach musiałam zacząć szukać inspiracji, bo niełatwo zadowolić 12-latka – mówi Dorota Wójcik z Wojkowic.

W związku z tym przedstawiamy małe, smaczne pomysły:

  • klasyczną bułkę można zamienić np. na naleśniki z domowym dżemem czy masłem orzechowym;
  • kształt zwykłych kanapek możemy zmienić, przycinając je formą do ciastek – takiego śniadania na pewno będą zazdrościć koleżanki i koledzy;
  • warto zaopatrzyć się w pudełka śniadaniowe z przegródkami, wtedy w jednej mogą być kanapki, a w drugiej, marchewka, banan czy pomidory z naszej grządki.

Mamy także dla Was konkretne inspiracje na drugie śniadania:

Bagietka niespodzianka

  • bagietka pokrojona na ok. 15 cm kawałki,
  • masełko czosnkowe,
  • kawałki gotowanej piersi kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • sałata zielona.

Kawałki bagietki przekrój wzdłuż, posmaruj delikatnie wewnątrz masełkiem czosnkowym, pokryj liściem sałaty, dodaj paseczki papryki czerwonej i kawałki ugotowanego przyprawionego fileta. Bagietkę zamknij w „kanapkę szkolną”.

Grahamka z kolorowym twarożkiem

  • 1 kajzerka wieloziarnista,
  • 3 łyżki twarożku półtłustego,
  • 1 mały pomidor,
  • 2 żółte pomidorki koktajlowe.

Do twarożku dodajemy drobno pokrojonego pomidora, mieszamy. Smarujemy pastą obie części rozkrojonej grahamki. Na jedną z nich nakładamy przekrojone żółte pomidorki koktajlowe, a następnie przykrywamy drugą częścią bułki. W drugą przegródkę wkładamy jabłko, kartonik soku pomarańczowego i garść orzechów włoskich.

Chrupiąca tortilla (lub naleśnik)

  • 2 średnie tortille,
  • 2 plasterki szynki,
  • 2 łyżki kremowego serka twarogowego,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • ½ pomarańczowej papryki,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

Placki smarujemy serkiem, wzdłuż na środku rozkładamy pociętą na paski szynkę, ogórka i paprykę. Posypujemy posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Zawijamy ciasno i kroimy skośnie na mniejsze porcje. Do śniadania dołączamy pomarańczę.

Szkoły rolnicze w województwie pomorskim

Szkoły rolnicze w województwie pomorskim mają do wypełnienia szczególnie trudne zadanie ze względu na przejściowy klimat i skrócony okres wegetacji.

14 maja 2017

Wycinka drzew – niebawem zmiana przepisów

Senat zaostrzył przepisy dotyczące wycinki drzew. Ustawa czeka na podpis Prezydenta. Kiedy zacznie obowiązywać?

19 maja 2017

Jak określić dojrzałość bydła mlecznego?

Określenie dojrzałości hodowlanej bydła mlecznego jest skomplikowane. Jak prawidłowo ocenić dojrzałość bydła mlecznego?

23 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij