Drugie śniadania: pomysły! Uczniowie wracają do szkół

Przygotowanie drugiego śniadania dla dzieci to wcale nie taka prosta sprawa. Po pewnym czasie bułki z serem i wędliną wracają w plecakach do domu, więc czas przygotować się na codzienne śniadaniowe wyzwania. Szczególnie, że dzieci nie będą już mogły podjadać niezdrowo na przerwach.
Właśnie weszły w życie nowe przepisy, które sprawią, że ze sklepików szkolnych znikną chipsy, napoje gazowane i duże ilości smażonych produktów. Czyli wszystko to, co wpływa na nadwagę i otyłość. Ich miejsce ma zająć zdrowa żywność. W tej sytuacji dobrze, kiedy uczeń ma zapakowane zdrowe śniadanie, które zapewni mu odpowiednią ilość energii na cały dzień.
– Zawsze staram się przemycać synowi do szkoły coś z domowego ogródka. Dbam, żeby zabierał do szkoły też warzywa, ale o ile na początku jeszcze się to udawało, o tyle po kilku miesiącach musiałam zacząć szukać inspiracji, bo niełatwo zadowolić 12-latka – mówi Dorota Wójcik z Wojkowic.
Pomysły na kanapki
W związku z tym przedstawiamy małe, smaczne pomysły:
- klasyczną bułkę można zamienić np. na naleśniki z domowym dżemem czy masłem orzechowym;
- kształt zwykłych kanapek możemy zmienić, przycinając je formą do ciastek – takiego śniadania na pewno będą zazdrościć koleżanki i koledzy;
- warto zaopatrzyć się w pudełka śniadaniowe z przegródkami, wtedy w jednej mogą być kanapki, a w drugiej, marchewka, banan czy pomidory z naszej grządki.
Inspiracje na drugie śniadanie
Mamy także dla Was konkretne inspiracje na drugie śniadania!
Bagietka niespodzianka
- bagietka pokrojona na ok. 15 cm kawałki,
- masełko czosnkowe,
- kawałki gotowanej piersi kurczaka,
- papryka czerwona,
- sałata zielona.
Kawałki bagietki przekrój wzdłuż, posmaruj delikatnie wewnątrz masełkiem czosnkowym, pokryj liściem sałaty, dodaj paseczki papryki czerwonej i kawałki ugotowanego przyprawionego fileta. Bagietkę zamknij w „kanapkę szkolną”.
Grahamka z kolorowym twarożkiem
- 1 kajzerka wieloziarnista,
- 3 łyżki twarożku półtłustego,
- 1 mały pomidor,
- 2 żółte pomidorki koktajlowe.
Do twarożku dodajemy drobno pokrojonego pomidora, mieszamy. Smarujemy pastą obie części rozkrojonej grahamki. Na jedną z nich nakładamy przekrojone żółte pomidorki koktajlowe, a następnie przykrywamy drugą częścią bułki. W drugą przegródkę wkładamy jabłko, kartonik soku pomarańczowego i garść orzechów włoskich.
Chrupiąca tortilla (lub naleśnik)
- 2 średnie tortille,
- 2 plasterki szynki,
- 2 łyżki kremowego serka twarogowego,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- ½ pomarańczowej papryki,
- 1 łyżka natki pietruszki.
Placki smarujemy serkiem, wzdłuż na środku rozkładamy pociętą na paski szynkę, ogórka i paprykę. Posypujemy posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Zawijamy ciasno i kroimy skośnie na mniejsze porcje. Do śniadania dołączamy pomarańczę.