Dżdżownice kalifornijskie po polsku

Hodowla dżdżownic przynosi wiele korzyści i cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Okazuje się bowiem, że dżdżownice wcale nie są wymagające.

Dobrze sprawdzają się jako przynęta na ryby, przetwarzają odpady organiczne w biohumus, a także nawożą uprawy. Hodowla dżdżownic kalifornijskich przynosi wiele korzyści i cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Okazuje się bowiem, że dżdżownice wcale nie są wymagające.

Hodowlę dżdżownicy kalifornijskiej można prowadzić pod gołym niebem. Dżdżownice najlepiej trzymać w skrzynce lub wiadrze wyłożonym trocinami z drzew lub kawałkami papieru. Później należy wyłożyć siedlisko obornikiem lub ziemią z ogrodu. W czasie upałów ważne jest częste podlewanie dżdżownic. Dobremu rozwojowi hodowli sprzyjają duża wilgotność i niskie nasłonecznienie.

Hodować, ale jak?

Dżdżownice należy hodować pod przykryciem. W tym celu stosuje się agrowłókninę, która chroni hodowlę przed ptakami i pozwala utrzymać dużą wilgotność. Karmienie dżdżownic rozpoczyna się w temperaturze 4°C, czyli zazwyczaj pod koniec marca. Później dokarmia się je co ok. 18–20 dni. Najlepiej wykorzystać do tego odchody bydlęce, królicze lub końskie (po 6 miesiącach fermentacji), nie poleca się natomiast stosowania obornika świńskiego.

Do żywienia dżdżownic najlepiej wykorzystać odchody bydlęce, królicze lub końskie. Nie poleca się natomiast stosowania obornika świńskiego.

Produkcja humusu

Za optymalną temperaturę do rozwoju hodowli uważa się 19–20°C w siedlisku, przykrytym grubą (nawet 10–12 cm) warstwą obornika. Dżdżownice są wykorzystywane przede wszystkim do produkcji nawozu organicznego, czyli biohumusu. Dlatego najważniejszym zabiegiem jest oddzielenie na przełomie września i grudnia dżdżownic od humusu. Przed zabraniem się do pracy należy jednak upewnić się, czy kompost został przerobiony w odpowiedni sposób.

Dżdżownice, czyli cenny nawóz

Dżdżownice są niezwykle cennym nabytkiem w gospodarstwie czy ogrodzie. Wykorzystuje się je do nawożenia ogrodu, upraw na polu lub pod szklarniami. Są również wykorzystywane przez wędkarzy jako przynęty, przerabia się je też na mączkę dla drobiu i ryb.

Ceny dżdżownic plasują się na poziomie od 30 do 60 zł (za 500 sztuk).

Komórki somatyczne w mleku

Poziom komórek somatycznych w mleku jest jednym z najważniejszych wskaźników określania jakości produktu. Ile powinien wynosić?

12 stycznia 2017

Czy dodatki fitobiotyczne są skuteczne w żywieniu trzody chlewnej?

W żywieniu trzody chlewnej coraz bardziej popularne stają dodatki fitobiotyczne. Czym dokładnie są i jakie korzyści dostarczają świniom?

21 stycznia 2017

Młóto browarniane – pasza mlekopędna

Młóto browarniane to uboczny produkt produkcji piwa. Browarniom jest niepotrzebny, a dla hodowców bydła mlecznego jest wyjątkowo cenny.

18 stycznia 2017