Działajmy prędko, bo nie ma planety B. Relacja z FFA 2019 – część 1.

Jak walczyć z globalnym ociepleniem i marnotrawstwem żywności? Czy można prowadzić rentowne gospodarstwo przyjazne dla środowiska? O nowej generacji rolników i walce ze zmianami klimatu dyskutowano podczas 12. edycji Forum for the Future of Agriculture w Brukseli. Sprawdź najciekawsze fragmenty w naszej relacji.

Reklama

Rolnicze supermoce

Janez Potocnik FFA2019

Janez Potočnik, przewodniczący FFA2019

fot. forumforagriculture.com

Współczesny rolnik musi być trochę jak superbohater. Mierzy się ze skutkami erozji gleby i zanikaniem bioróżnorodności. Szczególnie dotkliwie odczuwa zmiany klimatu i skutki globalnego ocieplenia. A stoimy o krok od klimatycznej katastrofy, jak pokazał ostatni Piąty Raport IPCC czyli Międzyrządowego Panelu ds. Zmiany Klimatu. Działalność człowieka spowodowała wzrost globalnego ocieplenia o 1,0°C powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej. Do 2030 roku prawdopodobnie osiągnie poziom 1,5°C, jeśli nadal będzie rosło w obecnym tempie. Tę różnicę odczujemy szybciej, niż nam się wydaje – będzie to nasilanie się ekstremalnych warunków pogodowych, zmniejszenie pokrywy lodowcowej na Antarktydzie, susze i powodzie. Grozi to również nieodwracalną utratą niektórych ekosystemów. Autorzy raportu podkreślają – aby do tego nie dopuścić, musimy ograniczyć emisję dwutlenku węgla o połowę do 2030 roku, a do 2050 roku zredukować emisję do zera.

12. Forum for the Future of Agriculture

Walka ze zmianą klimatu wymaga szybkich i zakrojonych na szeroką skalę działań w wielu dziedzinach gospodarki. O tym, jak tego dokonać i jak ważna jest w tym rola rolnictwa dyskutowali przedstawiciele biznesu, organizacji pozarządowych i komisji europejskich podczas Forum for the Future of Agiculture w Brukseli. W tym roku konferencja organizowana przez European Landowners’ Organization i firmę Syngenta odbyła się po raz dwunasty, a jej myślą przewodnią było Przyszłe pokolenie (The Next Generation).

Siła przyszłych pokoleń

Od 2008 r. Forum Przyszłości Rolnictwa (FFA) jest ważnym głosem w dyskusji na temat rolnictwa i środowiska. Ta inicjatywa Syngenty i Europejskiej Organizacji Właścicieli Ziemskich jest jednym z najważniejszych wydarzeń w Brukseli, które każdego roku przyciąga wpływowych mówców i panelistów – mówi Izabela Wawerek, dyrektorka ds. zrównoważonego rozwoju w Syngenta Polska. – Jest wspaniałą okazją do nawiązania otwartego dialogu na temat roli rolnictwa, rządów, przemysłu i obywateli, po to aby wspólnie opracować model rolnictwa przyszłości – chroniący środowisko, zapewniający wartościową żywność oraz wspierający zdrowy styl życia – dodała.

Program składał się z wystąpień i paneli dyskusyjnych poświęconych takim tematom, jak przeciwdziałanie zmianom klimatu, zrównoważone finansowanie przedsiębiorstw czy nowa generacja producentów i konsumentów. Choć prognozy są niewesołe, nie brakuje energii i nadziei na zmiany. W Brukseli można było posłuchać inspirujących historii młodych kobiet, które zajęły się rolnictwem, czy poznać ciekawe rozwiązania w nurcie zero waste.

Rolnictwo potrzebuje młodych ludzi i kapitału…

Ertharin-Cousin FFA2019

Ertharin Cousin podczas FFA2019 w Brukseli

fot. forumforagriculture.com

– Według prognoz ONZ światowa populacja wzrośnie do 8 miliardów w 2023 roku. To wyzwanie dla światowego systemu żywienia. By temu sprostać, potrzebna jest współpraca na każdym jego szczeblu – mówiła w otwierającym wystąpieniu Ertharin Cousin, która w latach 2012–2017 pełniła funkcję dyrektora wykonawczego Światowego Programu Żywnościowego. Przypomniała statystyki, wedle których 59 lat to średnia wieku rolnika. Rolnictwo potrzebuje młodych ludzi, świadomych i innowacyjnych, którzy będą edukować konsumentów np. za pośrednictwem mediów społecznościowych. Kluczowe jest stworzenie dla nich warunków, przede wszystkim wsparcie inwestorów. Młody farmer bez ziemi i rodzinnego gospodarstwa nie może wejść na rynek. Potrzebne są inicjatywy, które zachęcą młodych, by zająć się rolnictwem. Potwierdza to głos uczestnika FFA, młodego sadownika z Polski.

…ale także wsparcia ze strony rodziny

̶  Młodzi wolą teraz iść do pracy w mieście, odsiedzieć 8h i mieć spokój. Nie muszą się martwić o przymrozki, susze, grad, rynki zbytu, a pensja co miesiąc wpływa na konto. Wydaje mi się, że ani rządzący w Polsce, ani w Unii Europejskiej nie zdają sobie jeszcze z tego sprawy, jak ważne jest już teraz zatrzymanie tych młodych ludzi na gospodarstwach rodziców powiedział Maciej Cybulak z ramienia Związku Sadowników RP. – Nikt nie zdaje sobie sprawy, że liczba ludzi na Ziemi rośnie z roku na rok i ktoś tych ludzi musi wyżywić. Według mnie nie ma szans na to, żebyśmy w Europie mogli polegać tylko na importowanej żywności, bo nie będzie jej skąd importować – mówił. – W ciągu 15–20 lat bez zmiany nastawienia rządzących i porządnego dofinansowania młodych rolników nastąpi ogromna wyrwa pokoleniowa na wsi, ceny żywności mogą poszybować w górę i może nie być ona dostępna dla wszystkich – dodawał Cybulak.

Cousin zwróciła uwagę na konieczność zaangażowania prywatnych inwestorów. Sektor rolniczy może przynosić długofalowe korzyści i zwrot z inwestycji. Za przykład podała jeden z kenijskich start-upów Twiga Food, mobilną platformę dostaw żywności, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy w tym kraju.

Bądź gwiazdą rocka na własnym polu

Na całym świecie funkcjonuje około 500 milionów małych gospodarstw, które pozwalają wykarmić 2 miliardy ludzi. Są odpowiedzialne za produkcję 80 procent żywności w Azji i Afryce Subsaharyjskiej. Na FFA można było posłuchać również inspirujących historii młodych rolników, kobiet, które świadomie wybrały ten zawód. Jedną z nich jest Teleri Fielden, 28-letnia rolniczka i pasterka z Walii. Fielden nie wychowała się w rolniczej rodzinie, jednak już w wieku czterech lat postanowiła, że w przyszłości zostanie „lady farmer”. Od 2017 r. w ramach programu stypendialnego National Trust and Wales Young Farmers Club zarządza gospodarstwem Llyndy Isaf o wielkości 600 akrów położonym w górskiej Snowdonii. Teleri z pasją opowiadała o swoich doświadczeniach, wśród nich również o nauce rolnictwa w Kalifornii i pracy w think tanku polityki żywieniowej we Francji. Zapis jej pierwszych kroków w zarządzaniu farmą Lyndy Isaf można było również obejrzeć w dokumencie BBC One Snowdonia Shepherdress.

Pasjonaci i biznesmeni

Teleri Fielden FFA 2019

Teleri Fielden już w wieku 4 lat postanowiła, że zostanie rolniczką

fot. forumforagriculture.com

O tym, że rolnik może być pasjonatem i człowiekiem sukcesu opowiedziała z kolei Galina Peycheva-Miteva. Ekonomistka z wykształcenia, świadomie wybrała zarządzanie rodzinną farmą w Bułgarii. Zajmuje się rolnictwem już 13 lat i z dumą opowiadała, jak wprowadziła innowacje w uprawie zbóż, z powodzeniem zaczęła również uprawiać kolendrę i bawełnę, gdyż klimat w jej rodzinnym kraju stał się bliższy subtropikalnemu. Miteva zwracała uwagę, że potrzeba więcej historii sukcesu, które pokażą młodym ludziom, że zawód rolnika – choć trudny – może przynosić wiele satysfakcji. Możesz być kowalem własnego losu, gwiazdą rocka na własnym polu – przekonywała.

Forum for the Future of Agriculture to otwarty dialog rolnictwa, biznesu i zrównoważonego rozwoju. W tegorocznej edycji prezentowano również ciekawe rozwiązania w walce z marnotrawstwem żywności. O tym już w kolejnej części naszej relacji.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *