Działajmy prędko, bo nie ma planety B. Relacja z FFA 2019 – część 1.

Jak walczyć z globalnym ociepleniem i marnotrawstwem żywności? Czy można prowadzić rentowne gospodarstwo przyjazne dla środowiska? O nowej generacji rolników i walce ze zmianami klimatu dyskutowano podczas 12. edycji Forum for the Future of Agriculture w Brukseli. Sprawdź najciekawsze fragmenty w naszej relacji.

Rolnicze supermoce

Janez Potocnik FFA2019

fot. forumforagriculture.com

Janez Potočnik, przewodniczący FFA2019

Współczesny rolnik musi być trochę jak superbohater. Mierzy się ze skutkami erozji gleby i zanikaniem bioróżnorodności. Szczególnie dotkliwie odczuwa zmiany klimatu i skutki globalnego ocieplenia. A stoimy o krok od klimatycznej katastrofy, jak pokazał ostatni Piąty Raport IPCC czyli Międzyrządowego Panelu ds. Zmiany Klimatu. Działalność człowieka spowodowała wzrost globalnego ocieplenia o 1,0°C powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej. Do 2030 roku prawdopodobnie osiągnie poziom 1,5°C, jeśli nadal będzie rosło w obecnym tempie. Tę różnicę odczujemy szybciej, niż nam się wydaje – będzie to nasilanie się ekstremalnych warunków pogodowych, zmniejszenie pokrywy lodowcowej na Antarktydzie, susze i powodzie. Grozi to również nieodwracalną utratą niektórych ekosystemów. Autorzy raportu podkreślają – aby do tego nie dopuścić, musimy ograniczyć emisję dwutlenku węgla o połowę do 2030 roku, a do 2050 roku zredukować emisję do zera.

12. Forum for the Future of Agriculture

Walka ze zmianą klimatu wymaga szybkich i zakrojonych na szeroką skalę działań w wielu dziedzinach gospodarki. O tym, jak tego dokonać i jak ważna jest w tym rola rolnictwa dyskutowali przedstawiciele biznesu, organizacji pozarządowych i komisji europejskich podczas Forum for the Future of Agiculture w Brukseli. W tym roku konferencja organizowana przez European Landowners’ Organization i firmę Syngenta odbyła się po raz dwunasty, a jej myślą przewodnią było Przyszłe pokolenie (The Next Generation).

Siła przyszłych pokoleń

Od 2008 r. Forum Przyszłości Rolnictwa (FFA) jest ważnym głosem w dyskusji na temat rolnictwa i środowiska. Ta inicjatywa Syngenty i Europejskiej Organizacji Właścicieli Ziemskich jest jednym z najważniejszych wydarzeń w Brukseli, które każdego roku przyciąga wpływowych mówców i panelistów – mówi Izabela Wawerek, dyrektorka ds. zrównoważonego rozwoju w Syngenta Polska. – Jest wspaniałą okazją do nawiązania otwartego dialogu na temat roli rolnictwa, rządów, przemysłu i obywateli, po to aby wspólnie opracować model rolnictwa przyszłości – chroniący środowisko, zapewniający wartościową żywność oraz wspierający zdrowy styl życia – dodała.

Program składał się z wystąpień i paneli dyskusyjnych poświęconych takim tematom, jak przeciwdziałanie zmianom klimatu, zrównoważone finansowanie przedsiębiorstw czy nowa generacja producentów i konsumentów. Choć prognozy są niewesołe, nie brakuje energii i nadziei na zmiany. W Brukseli można było posłuchać inspirujących historii młodych kobiet, które zajęły się rolnictwem, czy poznać ciekawe rozwiązania w nurcie zero waste.

Rolnictwo potrzebuje młodych ludzi i kapitału…

Ertharin-Cousin FFA2019

fot. forumforagriculture.com

Ertharin Cousin podczas FFA2019 w Brukseli

– Według prognoz ONZ światowa populacja wzrośnie do 8 miliardów w 2023 roku. To wyzwanie dla światowego systemu żywienia. By temu sprostać, potrzebna jest współpraca na każdym jego szczeblu – mówiła w otwierającym wystąpieniu Ertharin Cousin, która w latach 2012–2017 pełniła funkcję dyrektora wykonawczego Światowego Programu Żywnościowego. Przypomniała statystyki, wedle których 59 lat to średnia wieku rolnika. Rolnictwo potrzebuje młodych ludzi, świadomych i innowacyjnych, którzy będą edukować konsumentów np. za pośrednictwem mediów społecznościowych. Kluczowe jest stworzenie dla nich warunków, przede wszystkim wsparcie inwestorów. Młody farmer bez ziemi i rodzinnego gospodarstwa nie może wejść na rynek. Potrzebne są inicjatywy, które zachęcą młodych, by zająć się rolnictwem. Potwierdza to głos uczestnika FFA, młodego sadownika z Polski.

…ale także wsparcia ze strony rodziny

̶  Młodzi wolą teraz iść do pracy w mieście, odsiedzieć 8h i mieć spokój. Nie muszą się martwić o przymrozki, susze, grad, rynki zbytu, a pensja co miesiąc wpływa na konto. Wydaje mi się, że ani rządzący w Polsce, ani w Unii Europejskiej nie zdają sobie jeszcze z tego sprawy, jak ważne jest już teraz zatrzymanie tych młodych ludzi na gospodarstwach rodziców powiedział Maciej Cybulak z ramienia Związku Sadowników RP. – Nikt nie zdaje sobie sprawy, że liczba ludzi na Ziemi rośnie z roku na rok i ktoś tych ludzi musi wyżywić. Według mnie nie ma szans na to, żebyśmy w Europie mogli polegać tylko na importowanej żywności, bo nie będzie jej skąd importować – mówił. – W ciągu 15–20 lat bez zmiany nastawienia rządzących i porządnego dofinansowania młodych rolników nastąpi ogromna wyrwa pokoleniowa na wsi, ceny żywności mogą poszybować w górę i może nie być ona dostępna dla wszystkich – dodawał Cybulak.

Cousin zwróciła uwagę na konieczność zaangażowania prywatnych inwestorów. Sektor rolniczy może przynosić długofalowe korzyści i zwrot z inwestycji. Za przykład podała jeden z kenijskich start-upów Twiga Food, mobilną platformę dostaw żywności, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy w tym kraju.

Bądź gwiazdą rocka na własnym polu

Na całym świecie funkcjonuje około 500 milionów małych gospodarstw, które pozwalają wykarmić 2 miliardy ludzi. Są odpowiedzialne za produkcję 80 procent żywności w Azji i Afryce Subsaharyjskiej. Na FFA można było posłuchać również inspirujących historii młodych rolników, kobiet, które świadomie wybrały ten zawód. Jedną z nich jest Teleri Fielden, 28-letnia rolniczka i pasterka z Walii. Fielden nie wychowała się w rolniczej rodzinie, jednak już w wieku czterech lat postanowiła, że w przyszłości zostanie „lady farmer”. Od 2017 r. w ramach programu stypendialnego National Trust and Wales Young Farmers Club zarządza gospodarstwem Llyndy Isaf o wielkości 600 akrów położonym w górskiej Snowdonii. Teleri z pasją opowiadała o swoich doświadczeniach, wśród nich również o nauce rolnictwa w Kalifornii i pracy w think tanku polityki żywieniowej we Francji. Zapis jej pierwszych kroków w zarządzaniu farmą Lyndy Isaf można było również obejrzeć w dokumencie BBC One Snowdonia Shepherdress.

Pasjonaci i biznesmeni

Teleri Fielden FFA 2019

fot. forumforagriculture.com

Teleri Fielden już w wieku 4 lat postanowiła, że zostanie rolniczką

O tym, że rolnik może być pasjonatem i człowiekiem sukcesu opowiedziała z kolei Galina Peycheva-Miteva. Ekonomistka z wykształcenia, świadomie wybrała zarządzanie rodzinną farmą w Bułgarii. Zajmuje się rolnictwem już 13 lat i z dumą opowiadała, jak wprowadziła innowacje w uprawie zbóż, z powodzeniem zaczęła również uprawiać kolendrę i bawełnę, gdyż klimat w jej rodzinnym kraju stał się bliższy subtropikalnemu. Miteva zwracała uwagę, że potrzeba więcej historii sukcesu, które pokażą młodym ludziom, że zawód rolnika – choć trudny – może przynosić wiele satysfakcji. Możesz być kowalem własnego losu, gwiazdą rocka na własnym polu – przekonywała.

Forum for the Future of Agriculture to otwarty dialog rolnictwa, biznesu i zrównoważonego rozwoju. W tegorocznej edycji prezentowano również ciekawe rozwiązania w walce z marnotrawstwem żywności. O tym już w kolejnej części naszej relacji.

Co jest istotne w porównywaniu odmian rzepaku ozimego?

Wybierając rzepak na nadchodzący sezon, należy pamiętać, że jest to inwestycja. Co więc wziąć pod uwagę przy porównywaniu odmian?

19 maja 2019

Jak obliczyć zapotrzebowanie świń na energię i białko?

Na jakie składniki warto zwrócić uwagę w komponowaniu paszy dla świń? Jaką rolę odgrywa w niej białko?

13 maja 2019

Rasy bydła w Polsce a bioróżnorodność

Jakie rasy bydła dominują w polskich hodowlach? Co je charakteryzuje i w jakich gospodarstwach się sprawdzają?

13 maja 2019