Działajmy prędko, bo nie ma planety B. Relacja z FFA 2019 – część 2.

Ponad jedna trzecia produkowanej na świecie żywności jest marnowana. Jak z tym walczyć? I dlaczego tak zwany flexitarianizm to najlepsza dieta dla nas i dla planety? O nowej generacji konsumentów dyskutowano podczas 12. edycji Forum for the Future of Agriculture w Brukseli. Poznaj najciekawsze idee zaprezentowane podczas tego wydarzenia.

Nowe pokolenie rolników – pierwsza część naszej relacji z FFA 2019 [LINK]

Edukacja konsumentów to podstawa

Kwasy omega-3 wcale nie znajdują się w rybach, lecz w algach, którymi się żywią. Zatem po co jeść ryby i mięso? W krótkiej, acz dynamicznej przemowie amerykańska businesswoman Heather Mills rozprawiła się z mitami i przekonywała, dlaczego weganizm jest najlepszym rozwiązaniem. Bo zdrowy człowiek to zdrowa planeta. Mills jest pionierką w produkcji wegańskiej żywności opartej o surowce roślinne. Od 26 lat rozwija swoją markę VBites, współpracując z producentami i rolnikami. Jej zdaniem wegańskie jedzenie może smakować tak samo jak mięsne odpowiedniki i wcale nie musi być horrendalnie drogie. Nie musimy z tego rezygnować. Bycie elastycznym, czyli flexitarianinem, również pomoże dbać o środowisko i ograniczyć produkcję zwierzęcą. Kluczem jest świadomość i edukacja. Odżywiamy się źle, bo jesteśmy źle wyedukowani, wierzymy w naukowe mity.

Szanujmy jedzenie, walczmy z marnotrawstwem

O edukacji konsumentów mówiła również Mette Lykke, twórczyni popularnej aplikacji Endomondo, obecnie CEO Too Good to Go, aplikacji, która walczy z marnotrawstwem żywności. Too Good to Go daje możliwość, by supermarkety i restauracje taniej sprzedawały świeże jedzenie, które zostało z danego dnia, zamiast je wyrzucić. Użytkownicy mogą odebrać tzw. magiczną paczkę ze swojej ulubionej restauracji. Aplikacja jest dostępna w 10 europejskich krajach, w tym roku ma wejść również do Polski.

Heather-Mills FFA 2019

fot. forumforagriculture.com

Heather Mills w rozmowie z moderatorką konferencji, dziennikarką Femi Oke

Zdaniem Lykke, by walczyć z marnotrawstwem jedzenia, potrzebne jest zaangażowanie dużych koncernów w kontekście oznakowań dat ważności, jak i większa świadomość konsumentów. Kiedyś jako dzieci słyszeliśmy: „Zjedz wszystko z talerza”, dziś brakuje szacunku do jedzenia, bo mamy go w nadmiarze i jest tanie. Dlatego firma Lykke prowadzi zajęcia edukacyjne w duńskich szkołach, na których uczy się dzieci, skąd pochodzi żywność i jak jej produkcja wpływa na planetę.

Jak sprawić, by owoce były dłużej świeże?

Obecnie jedna trzecia produkowanej na świecie żywności jest marnowana. Ma to wpływ na środowisko – odpady żywnościowe to 8% emisji gazów cieplarnianych. Z marnotrawstwem można również walczyć, przedłużając świeżość owoców i warzyw. Szczególnie dystrybutorów może zainteresować technologia opatentowana przez amerykański start-up Apeel Sciences, który przedstawiła współzałożycielka Jenny Du.

Jak działa Apeel? To niewidzialna, roślinna i jadalna powłoka. Stworzona z pozostałości po skórkach i łodygach. Jej zadaniem jest spowolnienie utraty wody i utlenienia, dzięki czemu owoce i warzywa mogę pozostać dłużej świeże. Przedłużenie okresu przydatności do spożycia przynosi korzyści w całym łańcuchu dostaw – od rolnika, po skup, hurtownie, sklep, aż do lodówki klienta. Technologia znajduje się na końcowych etapach wydawania zezwoleń w Unii Europejskiej, dzięki czemu będzie można zastosować ją m.in. w cytrusach i owocach awokado.

Jenny Du FFA 2019

fot. forumforagriculture.com

Jenny Du z Apeel Sciences

Dla nowego pokolenia

Wnioski z raportu IPCC wielokrotnie przypominał Janez Potočnik, przewodniczący FFA2019 i RISE Foundation w swoim otwierającym i zamykającym forum wystąpieniu, podkreślając pilną potrzebę działania. Czasu mamy niewiele, by drastycznie ograniczyć emisję dwutlenku węgla, ocalić bioróżnorodność i uchronić przyszłe pokolenia przed nieodwracalnymi zmianami klimatu. Optymistyczny jest jednak wzrost świadomości konsumentów i działania młodych ludzi – takich jak np. 16-letnia aktywistka Greta Thunberg – którzy mogą być katalizatorem zmian.

Warto?

A jak ocenia tegoroczne Forum for the Future of Agriculture przedstawiciel młodego pokolenia?

Wrażenia bardzo pozytywne, bardzo mi się podobał sposób prowadzenia tej konferencji, czyli to, że w danym bloku tematycznym były i wykłady prelegentów, i panele dyskusyjne na dany temat. Bardzo ciekawe dyskusje, i dobre w nich było to, że pozwalano na niektóre wręcz agresywne wypowiedzi czy uczestników debaty, czy ludzi z publiczności. Myślę, że największe wrażenie zrobiły wykłady otwierające i zamykające, które wygłosił Janez Potočnik, bo mówił bardzo dosadnie, o tym, jak bez radykalnych zmian, które trzeba wprowadzić natychmiast, może zmienić się nasza przyszłość i życie przyszłych pokoleń, które jeśli nie zatrzymamy zmian klimatu, będą musiały walczyć między sobą o wodę i jedzenie – powiedział Maciej Cybulak, przedstawiciel młodych sadowników na FFA z ramienia Związku Sadowników RP.

Więcej o FFA można przeczytać na oficjalnej stronie wydarzenia: http://www.forumforagriculture.com/

Siła uciągu ciągnika: 2 sposoby na jej zwiększenie!

Główne zadanie ciągnika to rozwijanie siły uciągu, która umożliwiać będzie jego ruch. Czy jednak możemy ją jakoś zwiększyć?

19 maja 2019

Cykl zamknięty vs. cykl otwarty?

Dobór odpowiedniej technologii produkcji trzody chlewnej na fermie zależy od wielu czynników. Sprawdź jakich!

14 maja 2019

Czas na rolnictwo precyzyjne [Wideo]

Skanery, drony, oprogramowanie. Z roku na rok przybywa zaawansowanych technologii, pozwalających rolnikom znaleźć oszczędności.

17 maja 2019