Ekspertkiszonkowy.pl: jakość od siewu do silosu

Ekspertkiszonkowy.pl: jakość od siewu do silosu

Jakość kiszonki zależy od... rolnika. On decyduje o odmianie kukurydzy, kiedy i jak będzie ścięta i jaki jest silos.

Jakość kiszonki zależy przede wszystkim od… rolnika. To rolnik decyduje o odmianie kukurydzy, o tym, kiedy i jak będzie ścięta oraz jaki jest silos. Wszystko na ten temat wie ekspertkiszonkowy.pl.

Ekspertkiszonkowy.pl na Targach FERMA w Łodzi dał możliwość przetestowania własnej kiszonki. Z takiej możliwości skorzystał pan Grzegorz z miejscowości Izdebki, użytkownik serwisu AgroFoto.pl. Próbką zajęli się Leszek Chwalisz i Daniel Niewiński z firmy Limagrain.

ekspertkiszonkowy

Podczas targów każdy mógł sprawdzić jakość swojej kiszonki.

Przywieziona próbka trafiła na sita. Dzięki temu można było zobaczyć, jaka jest struktura kiszonki. Rozłożenie kiszonki na sitach powoduje, że widać, jaka część kiszonki zostanie zjedzona przez krowę, a jaka – na pewno – zostanie przez zwierzę pominięta.

Tego, co zostało na najgrubszym sicie, krowa nie zje – mówi Daniel Niewiński. – Krowa dmuchnięciem i „zmodyfikuje sobie” karmę – dodaje. Jeśli na najgrubszym sicie zostaje dużo włókien, to w tym, co krowa zje, będzie więcej skrobi, niż być powinno – czyli krowa się zakwasi. Wtedy mamy taką sytuację, że pół dnia jedząc, krowa się zakwasza, a drugie pół dnia jej organizm pracuje na tym, żeby się odkwasić. Produkcja mleka nie idzie na wysokich obrotach, a organizm zużywa energię, żeby wrócić do równowagi.

Dlatego tak ważna jest jakość kiszonki.

Jeśli chodzi o strukturę, to kiszonka przywieziona przez pana Grzegorza jest dobra – mówi Leszek Chwalisz. – Jeżeli grubego włókna, tego, którego krowa nie zje, jest za dużo, to wtedy tę część kiszonki się wyrzuca, a straty sięgają często od kilkunastu do 25%, a to przecież kosztuje. Pan Grzegorz przywiózł prawidłową kiszonkę pod względem struktury. Ale jest nad czym pracować – tłumaczy ekspert.

W 0,5-kilogramowej próbce trafił się jednak „ziarniak” – niezgniecione ziarno kukurydzy. To oznacza, że przeciętnie w 1 kg są 2 takie ziarniaki.

Skrobia z ziarniaków jest dla krowy niedostępna – dodaje fachowiec z firmy Limagrain. Ziarniak nie będzie strawiony i jako nawóz użyźni ziemię. Dla krowy jest nieprzydatny.

ekspertkiszonkowy

Przywieziona próbka trafiła na sita. Dzięki temu można było zobaczyć, jaka jest struktura kiszonki.

Co zrobić, aby ziarniaków nie było?

Trzeba skontrolować koszenie i ustawienia sieczkarni – wyjaśnia Leszek Chwalisz. Po pierwszym przejeździe przez pole trzeba wziąć litrowy słoik, nabrać ściętej kukurydzy z przyczepy i zobaczyć, jaka jest struktura pociętej kukurydzy. Nie powinno być żadnego całego ziarniaka.

Z doświadczeń pana Leszka wynika, że rolnicy często skarżą się na usługodawców.

Najpierw, że nie podjeżdżają na czas, a gdy już są, to zależy im tylko na tym, aby jak najszybciej ścinać hektary, nie sprawdzając jakości – relacjonuje Leszek Chwalisz. Nikt z rolników nie bada struktury podczas koszenia i nikt nie zwraca uwagi na ziarniaki. A gdy kiszonka jest gotowa, to już jest za późno, żeby cokolwiek zrobić. Trzeba powiedzieć usługodawcy: po pierwsze wolniej, po drugie – maszynę ustaw tak, jak ja chcę, bo ja za to płacę…

Zdarzają się też takie kiszonki, gdzie w 1 kg jest 15 ziarniaków – dodaje Daniel Niewiński z firmy Limagrain. – Gdy kiszonkę analizuje firma paszowa, wychodzi, że jest 35–38% skrobi, więc wydaje się, ze kiszonka jest super. Ale tej skrobi krowa nie przyswoi, więc ziarniaki, tak na dobrą sprawę, są… dodatkowym nawozem dla gleby.

ekspertkiszonkowy

Zdarzają się też takie kiszonki, gdzie w 1 kg jest 15 ziarniaków – dodaje Daniel Niewiński z firmy Limagrain.

Trzeba więc bardzo ważne jest, by kontrolować zbiór kukurydzy.

Zdarzają się tacy rolnicy, którzy dopłacają operatorowi maszyn, żeby wolniej ścinał kukurydzę – mówi Leszek Chwalisz. – W Holandii, gdzie produkcja mleka jest na bardzo wysokim poziomie, nikt nie wybierze takiego usługodawcy, który pracuje „na ilość”, tylko tego, który pracuje dokładnie. A u nas, niestety, rolnik wybiera tego, kto jest najtańszy. I rolnicy nie mają tej siły, żeby tupnąć nogą i powiedzieć – ma być tak, jak ja chcę!

Kolejna ważna sprawa to dobór odmiany.

Trzeba dobrać kukurydzę z dobrą jakością włókna i zebrać ją potem w dobrym terminie i dobrze zakisić – dodaje specjalista. – I wtedy produkcja mleka może się zwiększyć o 2–3 tys. litrów. Są odmiany kukurydzy specjalnie przeznaczone dla krów mlecznych – ze strawnym włóknem. Energia dostarczana w pokarmie powinna pochodzić i z włókna i ze skrobi. Skrobię dodatkowo można kupić, ale włókna – nie. Dlatego rolnicy powinni dbać o swoją bazę paszową.

Która odmiana jest najlepsza – to zależy od pola. Są odmiany na gorsze i na lepsze stanowiska. Warto też nie siać tej samej odmiany, którą sieją wszyscy dookoła – bo wtedy zbiór musiałby być wszędzie o tej samej porze, a to jest niemożliwe.

Eksperci rozwiewają wątpliwości

Rolnicy mają też wiele wątpliwości, czy kosić nisko czy wysoko.

ekspertkiszonkowy

Kiedy ciąć? Jak sprawdzić, że w kukurydzy jest odpowiednio dużo suchej masy?

Trzeba nisko kosić. Powyżej zabrudzeń, czyli na wysokości ok 20 cm. Jeśli kosi się wyżej, to obniża się plon, ale to tylko połowa problemu – wyjaśnia Daniel Niewiński. To jest pasza objętościowa, a krowa potrzebuje strawnego włókna. Zastanówmy się jeszcze, gdzie jest woda? Na dole. Dlatego dolne włókna są też bardzo potrzebne. Włókno jest też źródłem energii.

Jednak rolnicy przekonują, że zdarzają się sugestie, zwłaszcza operatorów maszyn, że lepiej kosić wyżej, bo niskie części roślin mogą być porażone chorobami grzybowymi.

Ale jak kosimy wysoko i jest fuzarioza na kolbach, to w takiej kiszonce będzie większa zawartość mykotoksyn niż w tej ściętej niżej – mówią fachowcy z firmy Limagrain. Trzeba ciąć nad zabrudzeniami. Krowa potrzebuje dobrze strawnego włókna. My mówmy, by kosić jak najniżej; to jest możliwe, ale oczywiście powyżej zanieczyszczeń. Robiliśmy badania. Różnica w plonowaniu między koszeniem na 20 i 40 cm jest – w zależności od odmiany – od 2 do 9 t świeżej masy.

A kiedy ciąć? Jak sprawdzić, że w kukurydzy jest odpowiednio dużo suchej masy?

W połowie sierpnia ściąć sekatorem kukurydzę, posiekać rębakiem do gałęzi i wrzucić na noc do suszarki do grzybów, a rano tylko zważyć różnicę – podpowiada Leszek Chwalisz. Jeśli włoży się do suszarki 100 g kukurydzy, a rano wyjmie 35 g, to będzie wiadomo, że sucha masa w tej kukurydzy to 35%. Jeżeli wskaźnik jest niższy i wynosi np. 25%, a wiemy, że masa przyrasta codziennie ok. 0,5 %, to można sobie wyliczyć, że kukurydza osiągnie 3035% suchej masy w ciągu 1020 dni (od 25% do 30–35% brakuje 510% suchej masy). I na ten wyliczony okres trzeba zamawiać sieczkarnię.

A jak przychodzi susza…

ekspertkiszonkowy

To od rolnika zależy, czy zebrana kukurydza nie jest zbyt zdrewniała i czy nie ma w niej za dużo suchej masy, bo to zależy od terminu zbioru.

To potem mówimy: kukurydza zawiodła – dodaje Leszek Chwalisz. – Nie, kukurydza nie zawiodła, a jedynie nie zostały dopilnowane podstawowe parametry: termin siewu, dobór odmiany, zbilansowane nawożenie potasem, bo to potas odpowiada za gospodarkę wodną! Ale rolnicy często mówią, że potas jest za drogi… To od rolnika zależy, czy zebrana kukurydza nie jest zbyt zdrewniała i czy nie ma w niej za dużo suchej masy, bo to zależy od terminu zbioru. Nie kukurydza o tym decyduje, tylko rolnik. Ważne jest także ustawienie maszyny – maszyna sama się nie ustawia, o tym też decyduje rolnik. Trzeba sprawdzać jakość zbioru!

Ziarniak nie będzie strawiony i jako nawóz użyźni ziemię. Dla krowy jest nieprzydatny.

Leszek Chwalisz, firma Limagrain

W bardzo złej kiszonce jest nawet do 1% alkoholu etylowego – mówi Daniel Niewiński. – Oznacza to, że jeśli krowa zjada 25 kg kiszonki, to zjada w tym 250 g czystego spirytusu, czyli więcej niż butelkę wódki. Codziennie. Krowa obciąża sobie wątrobę tylko dlatego, że kukurydza była zebrana zbyt późno, nieubita, pojawiły się grzyby, drożdże, pojawił się alkohol… I wtedy rolnik krowę podtruwa i to często przez 12 miesięcy w roku, bo innej kiszonki przecież nie ma.

Gdy krowa jest źle karmiona, są problemy z zapłodnieniem, są problemy z wydajnością – jedząc złej jakości kiszonkę, krowa się podtruwa i stąd się biorą wszystkie problemy.

Dostałem bardzo dużo cennych informacji – mówi pan Grzegorz. – Warto było przywieźć kiszonkę do zbadania. Panowie przekonali mnie, że warto postarać się o kiszonkę najwyższej jakości i już wiem, że wszystko zależy ode mnie. Za wszystkie rady bardzo jestem wdzięczny.

5 kroków do super jakości

Ekspertkiszonkowy.pl opracował 5 kroków do wzorowej kiszonki.

Te 5 kroków to:

  1. Wybór wysokostrawnej odmiany kiszonkowej,
  2. Optymalne nawożenie,
  3. Skuteczna ochrona,
  4. Wzorowy zbiór,
  5. Prawidłowe założenie silosu.

Jak skontaktować się z przedstawicielami portalu ekspertkiszonkowy.pl? Najlepiej wystukać ten adres na klawiaturze, wpisać swoje dane i umówić się na spotkanie. Można także fachowców od kiszonek spotkać w terenie.

– Gdy rolnik chce zobaczyć, jak ważna jest jakość, to my tę jakość możemy kompleksowo pokazać – mówi Leszek Chwalisz. – Przy projekcie pracują specjaliści ze znakomitych firm.

ekspertkiszonkowy

Która odmiana jest najlepsza – to zależy od pola.

Partnerami działania ekspertkiszonkowy.pl są:

Firmy VBBeton i Plastika Kritis przedstawimy w najbliższych dniach.

Komentarze

  1. Bardzo dobry artykuł, oby więcej takich!

Kiedy i jak bielić oborę? Czy jesień to dobry czas?

Bielenie obory powinno wykonać się co najmniej raz w roku. Jest wiele metod bielenia, którą wybrać?

15 września 2018

Zbiory kukurydzy na kiszonkę – są duże straty!

Sprawdzamy, na jakim poziomie utrzymują się obecnie ceny kukurydzy!

24 września 2018

Kukurydziane Pola Klasy S – sprawdź nowości odmianowe!

Wcześniejsze źniwa kukurydziane to wcześniejsze prezentacje wyników doświadczeń. Sprawdź jak plonowały odmiany w Budziszowie k/Kobierzyc!

24 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close