Eksport drobiu: polskie kurczaki dla Tajwańczyków?

Eksport drobiu: polskie kurczaki dla Tajwańczyków?

Eksport drobiu z Polski szybko się rozwija, przy czym postępuje dywersyfikacja rynków zbytu. W tym roku za granicę sprzedano prawie 60 tys. ton mięsa.

Mimo rosyjskiego embarga eksport drobiu z Polski szybko się rozwija, przy czym postępuje dywersyfikacja rynków zbytu. W tym roku za granicę sprzedano prawie 60 tys. ton mięsa drobiowego – 1/3 całej przemysłowej produkcji drobiu. Walczymy o nowe rynki zbytu.

Poza Unię Europejską wysłano w tym roku o 38% więcej drobiu niż przed rokiem. Czekamy teraz na raport tajwańskich inspektorów, wizytujących polskie zakłady sektora mięsa drobiowego.

Trwająca dwa tygodnie inspekcja objęła wizyty w wytypowanych zakładach uboju i przetwórstwa mięsa drobiowego, jak również wizyty w terenowych jednostkach Inspekcji Weterynaryjnej oraz w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach. Podczas kontroli delegacja zapoznała się z system nadzoru weterynaryjnego nad produkcją mięsa drobiowego, a także z system monitoringu i diagnostyki laboratoryjnej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego i nie miała co do tego zastrzeżeń. Delegacja zobowiązała się do sporządzenia raportu z kontroli w ciągu 3 miesięcy od zakończenia inspekcji. W przypadku pozytywnej rekomendacji inspektorów polskie mięso drobiowe ma szansę zagościć na tajwańskim rynku już w przyszłym roku.

Główny Inspektorat Weterynarii podejmował delegację inspektorów tajwańskich po raz drugi. W wyniku pierwszej kontroli w sektorze mięsa wieprzowego w 2012 r. zatwierdzenie na rynek tajwański uzyskały 23 zakłady. Niestety, ze względu na wystąpienie przypadków ASF u dzików w 2014 r. eksport wieprzowiny na Tajwan został wstrzymany. Obecnie prowadzone są rozmowy mające na celu wznowienie eksportu.

Poczytaj o aktualnej sytuacji w tekście Eksport drobiu rośnie w obliczu ptasiej grypy

Eksport wieprzowiny zwiększa się

Wzrasta opłacalność tuczu trzody chlewnej. Zwiększa się pogłowie trzody chlewnej. Rośnie także import mięsa wieprzowego.

17 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij