Eksport drobiu na rynki trzecie

Eksport drobiu na rynki trzecie

W ciągu pierwszych 3 kwartałów br. Unia wyeksportowała do krajów trzecich 1,6% mniej drobiu niż w tym samym okresie 2014 r.

Według danych Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 3 kwartałów br. Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 1,6% mniej niż w tym samym okresie 2014 r.

W strukturze towarowej wywozu dominowały produkty z kurcząt (86% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE spadła o 1,2% do ok. 880 tys. ton. Zmniejszył się również wywóz mięsa indyczego (-1% do 101 tys. ton), żywego drobiu (-2% do 10,7 tys. ton), mięsa kaczek (-30% do 3,7 tys. ton), gęsiny (-3% do 1,8 tys. ton) oraz pozostałych produktów (podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (-12% do 27,7 tys. ton).

Największe ilości drobiu wyeksportowały poza UE Francja, Holandia, Polska i Belgia. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 13%, a w ciągu roku zwiększył się o 1/4. Wysyłki z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone w pierwszej połowie roku z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8.

Największymi odbiorcami drobiu z UE w ciągu omawianego okresu br. były ponownie kraje afrykańskie – RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały do ok. 1,2 tys. ton ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego. Wzrosły natomiast znacząco dostawy na Filipiny, do Chin, Wietnamu, Ghany i na Ukrainę, a także w mniejszym stopniu do RPA i Arabii Saudyjskiej.

Niższa niż przed rokiem była sprzedaż do Hongkongu, Jemenu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Beninu.

Przeczytaj, jak to wpływa na eksport polskiego drobiu: Eksport drobiu rośnie w obliczu ptasiej grypy

 

Technologia otoczkowania nasion w uprawie lucerny

Uprawa lucerny jest niezbędna przy produkcji wartościowych pasz objętościowych. Jak jednak wpłynąć na jej prawidłowy rozwój?

13 kwietnia 2018

Dekornizacja: kiedy należy ją przeprowadzać?

Zbliżający się okres zimowy sprzyja wykonywaniu niektórych zabiegów. Jednym z nich jest dekornizacja. Co należy o niej wiedzieć?

11 kwietnia 2018

Dość stabilne ceny drobiu

Czy taka sytuacja na rynku drobiu utrzyma się w najbliższym czasie? Jakie są prognozy dotyczące cen drobiu w najbliższych miesiącach 2018?

25 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij