Eksport drobiu na rynki trzecie

W ciągu pierwszych 3 kwartałów br. Unia wyeksportowała do krajów trzecich 1,6% mniej drobiu niż w tym samym okresie 2014 r.

Według danych Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 3 kwartałów br. Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 1,6% mniej niż w tym samym okresie 2014 r.

W strukturze towarowej wywozu dominowały produkty z kurcząt (86% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE spadła o 1,2% do ok. 880 tys. ton. Zmniejszył się również wywóz mięsa indyczego (-1% do 101 tys. ton), żywego drobiu (-2% do 10,7 tys. ton), mięsa kaczek (-30% do 3,7 tys. ton), gęsiny (-3% do 1,8 tys. ton) oraz pozostałych produktów (podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (-12% do 27,7 tys. ton).

Największe ilości drobiu wyeksportowały poza UE Francja, Holandia, Polska i Belgia. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 13%, a w ciągu roku zwiększył się o 1/4. Wysyłki z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone w pierwszej połowie roku z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8.

Największymi odbiorcami drobiu z UE w ciągu omawianego okresu br. były ponownie kraje afrykańskie – RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały do ok. 1,2 tys. ton ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego. Wzrosły natomiast znacząco dostawy na Filipiny, do Chin, Wietnamu, Ghany i na Ukrainę, a także w mniejszym stopniu do RPA i Arabii Saudyjskiej.

Niższa niż przed rokiem była sprzedaż do Hongkongu, Jemenu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Beninu.

Walka z ASF: nadchodzi obowiązkowa bioasekuracja!

Ministerstwo rolnictwa wprowadza obowiązkowy program bioasekuracji dla wszystkich hodowców trzody chlewnej w kraju!

2 grudnia 2016

Gryzonie w chlewni: jak im zaradzić?

Jak można walczyć z gryzoniami w chlewni by nie były zagrożeniem dla trzody chlewnej?

4 grudnia 2016

Jaki powinien być odpowiedni mikroklimat w oborze?

Jaki powinien być mikroklimat w oborze, by zwierzęta czuły się dobrze? Na co warto zwrócić uwagę?

4 grudnia 2016