Eksport warzyw z Polski – jakie prognozy na 2019?

Download PDF

Saldo handlu zagranicznego warzywami świeżymi w ubiegłym roku pozostało ujemne (328,0 mln EUR). Natomiast dodatnie saldo wymiany przetworami warzywnymi wzrosło o blisko 20 proc. (291,5 mln EUR). To efekt wzrostu wartości wywozu niemal wszystkich przetworów warzywnych. Eksport warzyw z Polski – jakie są prognozy na obecny rok?

W pierwszej połowie tego roku eksport warzyw z Polski i ich przetworów wzrósł o 8 proc. do poziomu 446,0 mln EUR. Zwiększył się również import (+14 proc.) do 647,4 mln EUR. Ujemne saldo handlu zagranicznego wyniosło 201,4 mln EUR, wobec 157,2 mln EUR w pierwszym półroczu ubiegłego roku – podaje IERiGŻ.

Eksport warzyw z Polski – jakie ceny?

W górę poszły średnie ceny eksportowe świeżych warzyw (z 0,51 do 0,74 EUR/kg). Z powodu małej podaży na rynkach europejskich najbardziej wzrosły ceny cebuli (z 0,36 do 0,75 EUR/kg) oraz białej i czerwonej kapusty (z 0,25 do 0,57 EUR/kg). Wyższe były również (+25 proc.) ceny pozostałych kapust, marchwi, kalafiorów, porów oraz selerów.

– Ceny pomidorów wzrosły z 0,70 do 0,82 EUR/kg, a ogórków z 0,95 do 0,98 EUR/kg. Wyższe były też ceny buraków ćwikłowych, papryki, sałaty i czosnku. Obniżyły się ceny eksportowe brukselki i groszku. Średnie ceny świeżych warzyw kierowanych do krajów UE-15 wzrosły z 0,55 do 0,77 EUR/kg, a do UE-13 z 0,47 do 0,68 EUR/kg. Większy był wzrost cen w eksporcie do krajów WNP – z 0,50 do 0,80 EUR/kg – wymienia Anna Bugała z IERiGŻ.

Co z importem warzyw?

eksport warzyw z Polski

W pierwszej połowie roku eksport warzyw z Polski i ich przetworów wzrósł do poziomu 446,0 mln EUR.

Wolumen importu warzyw świeżych zwiększył się o ponad 20 proc. do 498,0 tys. ton. Jego wartość (w efekcie niższych cen) poszła w górę o 15 proc. do 483,3 mln EUR. Najwięcej przywieziono pomidorów, ogórków, papryki, warzyw sałatowych, korzeniowych i cebuli.

– Średnie ceny w imporcie świeżych warzyw spadły z 1,03 do 0,97 EUR/kg. Najbardziej obniżyły się ceny groszku – z 0,76 do zaledwie 0,28 EUR/kg oraz ogórków – z 1,12 do 0,95 EUR/kg. Niższe były też ceny marchwi, pozostałych kapust, czosnku, buraków sałatkowych i brukselki – podkreśla Anna Bugała.

Jakie prognozy na 2019 rok?

Według szacunków GUS, tegoroczna produkcja warzyw gruntowych osiągnie poziom 3,8 mln ton (- 9 proc.). W efekcie spadku zbiorów, wywóz warzyw świeżych oraz ich produkcja (wraz z przetworami warzywnymi) w drugiej połowie roku mogą być niższe. Jednak wzrost cen tych produktów zadecyduje o wyższej wartości eksportu warzyw świeżych i przetworów. Import warzyw świeżych ma zwiększyć się o 20 proc.

– Wartość eksportu warzyw świeżych i przetworzonych w 2019 r. może być o 8 proc. większa, może wynieść 955 mln EUR. Importu wzrośnie o 15 proc. do 1,05 mld EUR. Ujemne saldo obrotów sięgać może ok. 95 mln EUR. Wolumen eksportu świeżych warzyw w 2019 r. w relacji do 2018 r. obniży się o 10 proc. do 455 tys. ton. Przetworów warzywnych: o 6 proc. do 685 tys. ton. Mniejsza będzie sprzedaż większości warzyw świeżych i przetworów warzywnych. Import świeżych warzyw może wzrosnąć o 18 proc. do 725 tys. ton. Przetworów: o 5-6 proc. do 315 tys. ton. Najbardziej zwiększy się przywóz cebuli, marchwi, kapusty oraz suszy i mrożonek warzywnych – czytamy w biuletynie IERIGŻ „Handel zagraniczny produktami rolno- spożywczymi”.

Źródło: IERiGŻ

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o