Eksport polskiej żywności około 30% większy niż przed rokiem
Eksport polskiej żywności w roku 2022 pod względem wartości wyniósł 47,6 mld euro. Był on wyższy o 26,7% niż w roku 2021. Wyższe było też saldo w handlu produktami rolno-spożywczymi.
Eksport polskiej żywności do krajów UE oraz trzecich wzrasta w ostatnich latach. Jakimi produktami rolno-spożywczymi są zainteresowani światowi klienci?
Spis treści
Które grupy produktów dominowały w polskim eksporcie żywności?
- Jedną piątą struktury polskiego handlu żywnością stanowiło mięso, jego przetwory i żywiec. Wartość eksportu wyniosła 9,6 mld euro i była wyższa o 37% od tej z roku 2021.
- Drugie miejsce, z udziałem na poziomie 14%, zajęło ziarno zbóż i jego przetwory o wartości 6,6%. Wzrost wartości był jeszcze wyższy niż w przypadku mięsa i wyniósł 40%.
- Trzecie miejsce na podium zajął tytoń i wyroby tytoniowe. Ich udział w eksporcie wyniósł 9% a wartość — 4,3%. Jednakże wzrost wartości był tu zdecydowanie skromniejszy i wyniósł 4%.
- Tuż za podium znalazły się produkty mleczne, które stanowiły 7% struktury towarowej polskiego eksportu żywności w 2022 r. Ich wartość wyniosła 3,6 mld euro i była wyższa od tej z roku 2021 o 37%.
Kolejne miejsca zajęły:
- cukier i wyroby cukiernicze (udział 7%, wartość 3,2 mld euro i wzrost o 14%),
- ryby i przetwory (udział 6%, wartość 2,8 mld euro i wzrost o 14%),
- warzywa (w tym grzyby) i ich przetwory (udział 5%, wartość 2,3 mld euro i wzrost o 21%),
- owoce (w tym orzechy) i ich przetwory (udział 4%, wartość 1,8 mld euro i wzrost o 6%),
Pozostałe produkty rolno-spożywcze miały 28% udziału, którego wartość wyniosła 13,4 mld euro.
Eksport polskiej żywności — najważniejszym odbiorcą Unia Europejska
Największym odbiorcą polskiej żywności były kraje Unii Europejskiej, do których trafiły produkty o wartości 35,3 mld zł. Krótko mówiąc, stanowiły one 74% ogólnej wartości eksportu w roku 2022. Co więcej, wzrost wartości eksportu to 29%. Dla porównania w roku 2021 udział krajów UE wyniósł 73% a wartość — 27,1 mld euro. Podczas gdy w roku 2020 udział UE to 80%, przy wartości — 27,2 mld euro.
- Wśród krajów Unii największym odbiorcą w 2022 były Niemcy, które odpowiadają za import 25% polskiej żywności trafiającej na unijne rynki. Czyli eksport polskiej żywności do tego kraju osiągnął wartość prawie 12 mld euro. Zatem wzrost wartości wyniósł 25%.
- Na kolejnym miejscu znalazły się Niderlandy. Trafiła do niej żywność o wartości 3,1 mld euro. Zatem stanowiła 7% wartości eksportu do UE. W przypadku Niderlandów odnotowano wzrost, który wyniósł 37%.
- Trzecie miejsce na podium wśród unijnych odbiorców zajęła Francja, która odpowiada za 6% wartości importowanej z Polski żywności. Do tego kraju trafiła żywność o wartości 2,9 mld euro, natomiast wzrost eksportu do tego kraju wyniósł 35%.
Tuż za podium znalazły się Włochy (udział 5%, wartość 2,3 mld euro i wzrost o 21%). Pierwszą piątkę zamykają Czechy (udział 5%, wartość 2,2 mld euro i wzrost o 35%).
Na kolejnych miejscach znalazły się: Hiszpania (3%), Belgia (3%), Węgry (2%), Rumunia (2%), Słowacja (2%), Dania (2%), Litwa (2%), Szwecja (2%). Wreszcie pozostałe kraje Unii Europejskiej odpowiadają za 8% importu polskiej żywności.
Eksport polskiej żywności w 2022 r. do UE i krajów trzecich
2020 | 2021 | 2022 | |||||||
wartość mld euro | udział | wzrost r/r | wartość mld euro | udział | wzrost r/r | wartość mld euro | udział | wzrost r/r | |
Ogółem | 34,3 | 100,0% | – | 37,6 | 100,0% | 26,7% | 47,6 | 100,0% | 26,7% |
Unia Europejska | 27,2 | 80,0% | – | 27,1 | 73,0% | 29,0% | 35,3 | 74,0% | 29,0% |
z czego: | |||||||||
Niemcy | 8,5 | 25,0% | – | 9,4 | 25,0% | 9,0% | 11,9 | 25,0% | 25,0% |
Holandia | 1,9 | 7,0% | – | 2,2 | 6,0% | 16,0% | 3,1 | 7,0% | 37,0% |
Francja | 1,8 | 6,0% | – | 2,1 | 6,0% | 16,0% | 2,9 | 6,0% | 35,0% |
Włochy | 1,7 | 5,0% | – | 1,9 | 5,0% | 10,0% | 2,3 | 5,0% | 21,0% |
Czechy | 1,5 | 5,0% | – | 1,6 | 4,0% | 5,0% | 2,2 | 5,0% | 35,0% |
Kraje trzecie | 6,8 | 20,0% | – | 10,3 | 27,0% | 3,0% | 12,3 | 26,0% | 20,0% |
Wielka Brytania* | 3,1 | 9,0% | – | 3,0 | 8,0% | -4,0% | 3,7 | 8,0% | 25,0% |
WNP**/Ukraina*** | 1,7 | 5,0% | – | 1,9 | 5,0% | 10,0% | 0,95 | 2,0% | 16,0% |
USA | 0,539 | 2,0% | – | 0,6 | 2,0% | 14,0% | 0,77 | 2,0% | 26,0% |
Arabia Saudyjska | 0,694 | 2,0% | – | 0,5 | 1,0% | -26,0% | 0,52 | 1,0% | 2,0% |
Izrael | 0,246 | <1% | – | 0,3 | <1% | 19,0% | 0,44 | <1,0% | 50,0% |
Importerzy polskiej żywności — spoza UE
Eksport polskiej żywności do krajów poza unijnych miał wartość 12,3 mld euro i był wyższy do tego z roku 2021 o 20%.
- Wśród odbiorców polskiej żywności spoza Unii Europejskiej największym była Wielka Brytania. Sprowadziła ona żywność o wartości 3,7 mld euro, co stanowiło 8% wartości polskiego eksportu ogółem. W przypadku tego kraju odnotowano wzrost wartości eksportu o 25%.
- Drugie miejsce zajęła Ukraina, do której trafiło 2% polskiej żywności o wartości 0,95 mld euro. W tym przypadku wzrost wyniósł 16%.
- Natomiast na trzecim miejscu znalazły się Stany Zjednoczone (udział 2%, wartość 0,77 mld euro i wzrost 26%).
Tuż za podium znalazła się Arabia Saudyjska, do której trafiło 1% żywności o wartości 0,52 mld euro (wzrost o 2%). Natomiast za pozostałe 13% wartości polskiego eksportu odpowiadają inni odbiorcy polskiej żywności. Wśród nich duży, bo 50% wzrost wartości eksportu odnotowano w przypadku Izraela, który sprowadził żywność o wartości 0,44 mld euro.
Czytaj również: Mobilna aplikacja ARiMR — uwzględnia ekoschematy w nowej wersji
Źródło: MRiRW