Ewa Wachowicz opowiada o ziemniakach i potrawach z ziemniaków

Download PDF

Absolutnie nie wyobrażam sobie kuchni polskiej bez ziemniaka! Jak to drugie danie bez naszego poczciwego kartofla? – mówi dla agroFaktu Ewa Wachowicz. Sprawdźcie, jakie dokładnie ma zdanie na temat tego warzywa i jakie potrawy z niego proponuje!

O ziemniakach w polskiej kuchni mówi najpiękniejszy polski ekspert kulinarny Ewa Wachowicz:

Polska kuchnia zdecydowanie ziemniakiem stoi. I wcale to nie dziwi, bo nasz Król Ziemniak jest wyjątkowo smaczny. W dodatku niskokaloryczny.

Ewa Wachowicz

Absolutnie nie wyobrażam sobie kuchni polskiej bez ziemniaka! Jak to drugie danie bez naszego poczciwego kartofla? A placki ziemniaczane, a babka ziemniaczana z Podlasia? Co z knedlami, kluską śląską, gołąbkami ziemniaczanymi czy ziemniakiem z ogniska? Długo mogłabym wymieniać te potrawy – mówi Ewa Wachowicz. – Polska kuchnia zdecydowanie ziemniakiem stoi. I wcale to nie dziwi, bo nasz Król Ziemniak jest wyjątkowo smaczny. W dodatku niskokaloryczny. Tylko chyba miał przez ostatnie lata zły PR. Ziemniak jest lekkostrawny i prawie nie zawiera tłuszczu. Zawiera potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi zmęczenia i stres. Dostarcza także niemal wszystkich witamin, w tym najwięcej witaminy C – zresztą ma więcej tej witaminy niż jabłka i dynie. Do tego dochodzą właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu ziemniak równoważy kwasotwórcze działanie mięsa, z którym je podajemy. Nasza kuchnia chyba najbardziej docenia ziemniaka, ale i w kuchni światowej znajdziemy wiele wspaniałych potraw z niego. Choćby w najlepszej kuchni, francuskiej przepyszne gratin dauphinois, czy w kuchni austriackiej – legendarną sałatkę ziemniaczaną. Tak często jadamy kartofle, że nie zastanawiamy się, ile mają zalet. A zdecydowanie powinniśmy je bardziej doceniać – dodaje.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o