Gotuj lokalnie – z produktami regionalnymi

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza szkoły gastronomiczne na warsztaty kulinarne. Trzeba przygotować danie z wołowiną i produktami regionalnymi.

Do 20 marca trwa rekrutacja szkół gastronomicznych, które chcą wziąć udział w projekcie „Gotuj lokalnie. Konkurs jest przeznaczony dla szkół gastronomicznych z całej Polski.

2 nauczycieli z każdej zakwalifikowanej szkoły weźmie udział w szkoleniu w dniach 5-6 kwietnia w Warszawie. Etapem 2 projektu będą 2-miesięczne zajęcia warsztatowe w szkołach, podczas których nauczyciele podzielą się ze swoimi uczniami wiedzą zdobytą w pierwszym etapie projektu.

3 i ostatnim etapem projektu jest konkurs kulinarny dla uczniów. Zadaniem konkursowym jest opracowanie przepisu na danie główne, którego najważniejszym składnikiem jest wołowina oraz min. 2 produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze 10 najlepszych propozycji, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów będzie kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.

Aby wziąć udział w projekcie należy wysłać na adres warsztaty@efrwp.pl przepis na danie główne, przygotowany przez 2 nauczycieli ze szkoły, którego bazą będzie antrykot wołowy z co najmniej 2 produktami regionalnymi. Do zgłoszenia należy dołączyć formularz zgłoszeniowy.

Zgłoszenia należy nadsyłać wyłącznie pocztą elektroniczną do 20 marca br.

Organizatorzy wybiorą 12 najlepszych przepisów, których autorzy zostaną zakwalifikowani do dalszej części projektu.

Dzień Sołtysa – PiS uśmiecha się do rolników

Bruce Lee nie dałby rady polskiemu chłopu - twierdzi premier Mateusz Morawiecki!

20 marca 2019

Czy biogazownie uwolnią nas od smogu? [Aktualności]

Warto i trzeba inwestować w odnawialne źródła energii!

13 marca 2019

Gospodarstwa ekologiczne przestały się opłacać?

Gospodarstwa ekologiczne przestały być opłacalne? Maleje liczba producentów, kurczy się areał ekologicznych upraw.

18 marca 2019