Gotuj lokalnie – z produktami regionalnymi

Gotuj lokalnie – z produktami regionalnymi

Gotuj lokalnie to warsztaty dla szkół gastronomicznych z całej Polski. Przygotować trzeba danie z wołowiną i dwoma produktami regionalnymi

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza szkoły gastronomiczne na warsztaty kulinarne. Trzeba przygotować danie z wołowiną i produktami regionalnymi.

Do 20 marca trwa rekrutacja szkół gastronomicznych, które chcą wziąć udział w projekcie „Gotuj lokalnie. Konkurs jest przeznaczony dla szkół gastronomicznych z całej Polski.

2 nauczycieli z każdej zakwalifikowanej szkoły weźmie udział w szkoleniu w dniach 5-6 kwietnia w Warszawie. Etapem 2 projektu będą 2-miesięczne zajęcia warsztatowe w szkołach, podczas których nauczyciele podzielą się ze swoimi uczniami wiedzą zdobytą w pierwszym etapie projektu.

3 i ostatnim etapem projektu jest konkurs kulinarny dla uczniów. Zadaniem konkursowym jest opracowanie przepisu na danie główne, którego najważniejszym składnikiem jest wołowina oraz min. 2 produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze 10 najlepszych propozycji, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów będzie kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.

Aby wziąć udział w projekcie należy wysłać na adres warsztaty@efrwp.pl przepis na danie główne, przygotowany przez 2 nauczycieli ze szkoły, którego bazą będzie antrykot wołowy z co najmniej 2 produktami regionalnymi. Do zgłoszenia należy dołączyć formularz zgłoszeniowy.

Zgłoszenia należy nadsyłać wyłącznie pocztą elektroniczną do 20 marca br.

Organizatorzy wybiorą 12 najlepszych przepisów, których autorzy zostaną zakwalifikowani do dalszej części projektu.

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. pomoc suszowa

Hektary łąk w miastach, setki gęsi w winnicy i szczęśliwe francuskie pszczoły. Zaskocz znajomych rolników ciekawostkami!

Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

Placówka prezentując historię rolnictwa pobudza zwiedzających do refleksji pokazując jednocześnie rolę wsi i sektora rolno-spożywczego

22 września 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund. Strajk rolników skuteczny?

Poznaj sposób na idealny wypas bydła i sprawdź, na jakie odstępstwa możesz liczyć w związku z dopłatami za zazielenienie.

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close