Konkurs na danie z produktami tradycyjnymi

Download PDF

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego ogłasza konkurs na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Konkurs jest współorganizowany przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych.

Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej 1 polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność informują organizatorzy. Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła.

Termin składania zgłoszeń upływa 12 kwietnia 2016 r. Trzeba je wysłać na adres:

  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa
  • z dopiskiem: KONKURS.

Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych dodają organizatorzy. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego, na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu.

Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o