Wsparcie jakościowych produktów

Wsparcie jakościowych produktów

Rolnicy zajmujący się hodowlą i (lub) produkcją jakościowych produktów rolnych i artykułów spożywczych mogą już ubiegać się o wsparcie z PROW.

Od 1 grudnia br. do 29 stycznia 2016 r. rolnicy zajmujący się hodowlą i (lub) produkcją jakościowych produktów rolnych i artykułów spożywczych mogą ubiegać się o wsparcie z PROW w ramach działania Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Wnioski o wsparcie przyjmować będą Oddziały Terenowe Agencji Rynku Rolnego. Aby ubiegać się o przyznanie pomocy, należy wytwarzać produkty:

  • których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, lub
  • objęte systemem rolnictwa ekologicznego, lub
  • objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, lub
  • integrowanej produkcji roślin w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin,
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.

Wsparcie jest udzielane w formie refundacji poniesionych kosztów: kontroli, po której wydawany jest stosowny certyfikat, składki na rzecz grupy producentów, zakupu specjalistycznych publikacji, czy zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych w przypadku IP.

Wysokość pomocy uzależniona jest od systemu jakości, w którym uczestniczy rolnik.

Maksymalne roczne stawki wsparcia wynoszą przez 3 kolejne lata:

  • 3200 zł/rok – w przypadku wytwarzania produktów wpisanych do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, systemu ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich,
  • 3000 zł/rok – w przypadku systemu rolnictwa ekologicznego,
  • 2750 zł/rok – w przypadku systemu integrowanej produkcji roślin,
  • 1470 zł/rok – w przypadku systemu „Jakość Tradycja”,
  • 2386 zł/rok – w przypadku systemu „Quality Meat Program”,
  • 1700 zł/rok – w przypadku systemu jakości „Pork Quality System”,
  • 2000 zł/rok – w przypadku systemu jakości „Quality Assurance for Food Products”.

Łączna wysokość pomocy przyznanej rolnikowi, ze względu na prowadzenie produkcji w ramach więcej niż jednego systemu jakości może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro.

Szczegółowe warunki ubiegania się o wsparcie znajdziecie na stronie ARR.

Dofinansowanie grup producentów – trwa nabór

Max. 500 tys. euro pomocy dla grup producentów w ciągu 5 lat, po 100 tys. euro rocznie. Ok. 600 nowych grup producentów rolnych może skorzystać z pomoc

10 listopada 2017

Przygotowanie chlewni do zimy

Jak przygotować chlewnię do zimy? Ważna jest sprawna wentylacja i prawidłowa dezynfekcja. Im lepsze warunki dla zwierząt, tym mniej problemów z chorobami.

21 listopada 2017

Stół paszowy: jak powinien być skonstruowany?

Jak powinien być skonstruowany stół paszowy i jaką rolę odgrywa we współczesnym żywieniu bydła mlecznego i mięsnego?

16 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij