Od 1 grudnia br. do 29 stycznia 2016 r. rolnicy zajmujący się hodowlą i (lub) produkcją jakościowych produktów rolnych i artykułów spożywczych mogą ubiegać się o wsparcie z PROW w ramach działania Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Wnioski o wsparcie przyjmować będą Oddziały Terenowe Agencji Rynku Rolnego. Aby ubiegać się o przyznanie pomocy, należy wytwarzać produkty:
- których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, lub
- objęte systemem rolnictwa ekologicznego, lub
- objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, lub
- integrowanej produkcji roślin w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin,
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, lub
- zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.
Wsparcie jest udzielane w formie refundacji poniesionych kosztów: kontroli, po której wydawany jest stosowny certyfikat, składki na rzecz grupy producentów, zakupu specjalistycznych publikacji, czy zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych w przypadku IP.
Wysokość pomocy uzależniona jest od systemu jakości, w którym uczestniczy rolnik.
Maksymalne roczne stawki wsparcia wynoszą przez 3 kolejne lata:
- 3200 zł/rok – w przypadku wytwarzania produktów wpisanych do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, systemu ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich,
- 3000 zł/rok – w przypadku systemu rolnictwa ekologicznego,
- 2750 zł/rok – w przypadku systemu integrowanej produkcji roślin,
- 1470 zł/rok – w przypadku systemu „Jakość Tradycja”,
- 2386 zł/rok – w przypadku systemu „Quality Meat Program”,
- 1700 zł/rok – w przypadku systemu jakości „Pork Quality System”,
- 2000 zł/rok – w przypadku systemu jakości „Quality Assurance for Food Products”.
Łączna wysokość pomocy przyznanej rolnikowi, ze względu na prowadzenie produkcji w ramach więcej niż jednego systemu jakości może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro.
Szczegółowe warunki ubiegania się o wsparcie znajdziecie na stronie ARR.
Dodaj komentarz