Wsparcie jakościowych produktów

Rolnicy zajmujący się hodowlą i (lub) produkcją jakościowych produktów rolnych i artykułów spożywczych mogą już ubiegać się o wsparcie z PROW.

Od 1 grudnia br. do 29 stycznia 2016 r. rolnicy zajmujący się hodowlą i (lub) produkcją jakościowych produktów rolnych i artykułów spożywczych mogą ubiegać się o wsparcie z PROW w ramach działania Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Wnioski o wsparcie przyjmować będą Oddziały Terenowe Agencji Rynku Rolnego. Aby ubiegać się o przyznanie pomocy, należy wytwarzać produkty:

  • których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, lub
  • objęte systemem rolnictwa ekologicznego, lub
  • objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, lub
  • integrowanej produkcji roślin w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin,
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, lub
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.

Wsparcie jest udzielane w formie refundacji poniesionych kosztów: kontroli, po której wydawany jest stosowny certyfikat, składki na rzecz grupy producentów, zakupu specjalistycznych publikacji, czy zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych w przypadku IP.

Wysokość pomocy uzależniona jest od systemu jakości, w którym uczestniczy rolnik.

Maksymalne roczne stawki wsparcia wynoszą przez 3 kolejne lata:

  • 3200 zł/rok – w przypadku wytwarzania produktów wpisanych do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, systemu ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich,
  • 3000 zł/rok – w przypadku systemu rolnictwa ekologicznego,
  • 2750 zł/rok – w przypadku systemu integrowanej produkcji roślin,
  • 1470 zł/rok – w przypadku systemu „Jakość Tradycja”,
  • 2386 zł/rok – w przypadku systemu „Quality Meat Program”,
  • 1700 zł/rok – w przypadku systemu jakości „Pork Quality System”,
  • 2000 zł/rok – w przypadku systemu jakości „Quality Assurance for Food Products”.

Łączna wysokość pomocy przyznanej rolnikowi, ze względu na prowadzenie produkcji w ramach więcej niż jednego systemu jakości może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro.

Szczegółowe warunki ubiegania się o wsparcie znajdziecie na stronie ARR.

Pasożyty psują tucz! Jak się ich ustrzec?

Świnia domowa to rezerwuar i siewca wielu pasożytów. Jaki mają one wpływ na tucz? I jak producenci trzody mogą sobie z nimi radzić?

5 grudnia 2016

Zaliczki dopłat bezpośrednich wypłacone – rozpoczęte płatności końcowe

ARiMR zakończyła wypłatę zaliczek w ramach dopłat bezpośrednich za 2016 r. i rozpoczyna realizację płatności końcowych.

1 grudnia 2016

Mykotoksyny w paszach dla drobiu: jak je wyeliminować?

Mykotoksyny mogą niekorzystnie wpływać na zdrowotność zwierząt, a tym samym na ich wyniki produkcyjne. Czym mogą skutkować?

25 listopada 2016