PATRON SERWISU: Blattin

Idealny karp wigilijny, czyli jaki?

 Święta Bożego Narodzenia 2024 tuż, a jedną z nieodłącznych tradycji kulinarnych jest karp wigilijny — król wigilijnego stołu. Dowiedz się, jak w tym roku wygląda oferta karpia. Co warto wiedzieć przed zakupem, aby tegoroczny karp spełnił oczekiwania smakoszy.

Karp wigilijny tradycyjnie jest jednym z 12 dań wieczerzy wigilijnej. Dlatego już teraz będąc niemal w świątecznym nastroju, sprawdzamy, jak wybrać najlepszą rybę i gdzie ją kupić.

Reklama

Dobry karp wigilijny — co warto wiedzieć przed zakupem?

Dolina Baryczy słynie z karpia. Znajdują się tu bowiem słynne Stawy Milickie prowadzące największą hodowlę karpia w Polsce. Co roku hodowcy odławiają w tym regionie kilkaset ton karpia, ale także inne gatunki ryb słodkowodnych. Między innymi pozyskuje się tutaj takie ryby, jak: sum, amur, tołpyga, szczupak, lin czy karaś.

karp wigilijny

Najlepszy karp wigilijny to ten pochodzący z dobrostanu hodowlanego, o który dbają Stawy Milickie SA

fot. Daniel Biernat

Tegoroczny karp wigilijny odławiany jest już od połowy września. Wtedy rozpoczęły się bowiem odłowy, które potrwają do połowy grudnia.

Jak co roku mamy do odłowienia blisko 300 zbiorników. Są to zbiorniki, w których hodujemy narybek, kroczek oraz rybę handlową — mówi Damian Żuber reprezentujący Stawy Milickie SA.

Karp milicki jest hodowany w cyklu trzyletnim. Jest karmiony tylko naturalnymi zbożami, takim jak kukurydza i pszenica. Żywi się także tym, co znajdzie w stawie. Milicka ryba właśnie dzięki tym wszystkim czynnikom jest wyjątkowa smakowo. Wszak hodowana jest w czystym środowisku Doliny Baryczy, w rezerwacie Stawy Milickie.

Karp wigilijny — co decyduje o smaku ryby?

Nasze ryby są hodowane w dobrostanie. Są przetrzymywane w dobrostanie i łowione na świeżą wodę, dlatego są tak smaczne. My dbamy, o ryby w trakcie hodowli i przed sprzedażą. Jeśli bowiem są przechowywane w niewłaściwych warunkach ich mięso robi się niedobre, niesmaczne. W stresowych warunkach wytwarza się kwas mlekowy, który pogarsza smak ryby — informuje Jan Krzysztof Raftowicz z Gospodarstwa Rybackiego „Ruda Żmigrodzka”.

Karp wigilijny odławiany jest już od połowy września

fot. Daniel Biernat

Jaki karp na wigilię najlepszy?

Najlepszy karp wigilijny to karp do 2,5 kilograma.

Oczywiście przed sprzedażą nasze karpie trafiają do tak zwanej płuczki, czyli magazynu gdzie cały czas jest świeży przepływ wody. Dzięki temu pozbywają się tego mulistego, błotnistego posmaku. Nie są też już wtedy karmione, więc pozbywają się resztek pokarmu, przez co uzyskujemy smak czystego mięsa bez błotnistego posmaku — zdradza tajniki Damian Żuber.

Gdzie kupić karpia na wigilię?

Mamy świadomość, że nie wszyscy przepadają za karpiem na wigilię. Jeśli jednak uprzedzenie jest wynikiem zasłyszanych opinii, warto spróbować tej ryby chociaż raz.

Można oczywiście kupić karpia w sieciach handlowych. Jednak zakup bezpośrednio od hodowcy, jeszcze żywej ryby jest gwarantem jej świeżości. Przy czym niekoniecznie trzeba jechać nad stawy hodowlane. Obecnie coraz częściej producenci karpia sprzedają na placach targowych żywą rybę z mobilnych basenów. Pamiętać należy, że wybraną rybę specjaliści uśmiercają na miejscu humanitarnie. Ponadto w opcji, czyli za dodatkową opłatą, mogą ją wypatroszyć i ogłowić. Aczkolwiek tę część ryby warto zabrać ze sobą i wykorzystać wraz z kręgosłupem jako bazę zupy rybnej, kolejnej tradycyjnej potrawy wigilijnej w niektórych regionach Polski.

Ile kosztuje karp wigilijny w grudniu 2024 r.?

Grudniowe ceny karpia są przeróżne, w zależności od formy towaru i miejsca zakupu. Mianowicie za całą rybę niewypatroszoną wraz z głową cena detaliczna u hodowcy w tym roku waha się najczęściej od 20, do 34,0 zł/kg. Możliwa jest również wyższa. Trzeba mieć jeszcze na uwadze, że do wyjściowej ceny za wypatroszenie i ogłowienie trzeba dopłacić.

W sklepach rybnych i na stoiskach rybnych dostępne są także ryby wypatroszone. Koszt takiej to ok. 30 zł/kg. Można również zaopatrzyć się w tuszę, za którą zapłacimy ok. 35,0 zł/kg, oraz płaty lub plastry oskórowane albo ze skórą, których cena waha się w granicach 45,0–52,0 zł/kg. Natomiast za filety bez skóry i bez ości trzeba zapłacić najwięcej, bo prawie 60,0 zł/kg.

Karp wigilijny to nie tylko tradycja, ale i symbol wspólnego świętowania przy wigilijnym stole. Mamy nadzieję, że ten materiał pomoże Wam wybrać idealną rybę na święta.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *