Karp na Wigilię – symbolika, historia, cena

Wigilia to wyjątkowy dzień, na który z niecierpliwością czekamy cały rok. To dzień, w którym zaczynamy obchodzić Święta Bożego Narodzenia w gronie najbliższych nam osób. Wigilia to również dzień, w którym przygotowujemy się do wieczornej wieczerzy. Na wigilijnych stołach czeka 12 specjalnie przygotowanych potraw, w tym karp – a każda z nich ma wyjątkowe znaczenie.

Znaczna część polskich rodzin nie wyobraża sobie 24 grudnia bez przygotowania tradycyjnych 12 potraw. Jedną z nich jest karp na wigilijnym stole. Według wielu, symbolizuje on płodność i odrodzenie. Jak długo karp gości na wigilijnym stole Polaków? Ile zapłacimy w 2021 roku za karpia? Na co zwrócić uwagę przy zakupie karpia? Sprawdzamy!

Przeczytaj również: Ceny karpia 2021 na Święta

Karp na Wigilię – historia

Od wieków na stołach wigilijnych dominowały dania rybne, które przyrządzano na różne sposoby. Popularność karpia królewskiego, który gości na naszych wigilijnych stołach zapoczątkowano dopiero w XIX wieku. Pomimo tego, że ryba ta była spożywana w wielu chrześcijańskich domach jeszcze przed II wojną światową, kojarzono ją przede wszystkim z kuchnią żydowską. Święta to była okazja na spożywanie ryb – sandaczy czy szczupaków. Karp natomiast w czasach przedwojennych był jednym z dań, które serwowano w Wigilię. Najczęściej podawano go w słodkim sosie z nutą piernika, piwa i miodu.

Tradycję karpia na wigilijnym stole zapoczątkowano w 1947 roku pod hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce.” Była ona łatwo dostępna, dzięki czemu szybko zyskała popularność. Ryba dostępna była również w formie premii, które można było otrzymać w zakładach pracy. Stąd kolejna tradycja – żywych ryb na święta. W grudniu 1951 roku tuż przed Świętami Bożego Narodzenia wprowadzono kartki na karpie i śledzie. Obowiązywały one tylko w grudniu ’51.

Pomimo upływu lat, karp wciąż jest obowiązkowym elementem wigilijnego stołu, który można podać na wiele sposobów. Niektórzy go podają w cieście, inni pieką lub smażą. Co roku jednak wzbudza to kontrowersje wśród ekologów. Według nich nie powinno się sprzedawać żywych karpi. Na szczęście coraz więcej sklepów odchodzi od sprzedaży żywych ryb i stawia na sprzedaż już wypatroszonych lub mrożonych.

Karp na Wigilię – symbolika

Boże Narodzenie to czas wielu tradycji. Począwszy od 12 potraw, które symbolizują dwunastu apostołów, po symbolikę każdej potrawy kulinarnej, która pojawia się na stole. Ponadto tradycja nakazuje nam spróbowanie chociaż kawałka z każdej potrawy wigilijnej. Ma to zapewnić nam szczęście i dobrobyt w nadchodzącym roku. Na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw:

  • chleb,
  • piernik,
  • makowiec,
  • barszcz czerwony z uszkami,
  • pierogi z kapustą i grzybami,
  • zupa grzybowa,
  • kapusta z grochem,
  • kluski z makiem,
  • kutia,
  • kompot z suszu,
  • ryba (śledź, pstrąg, dorsz),
  • karp.

Karp na wigilijnym stole symbolizuje płodność i odrodzenie. Jak czytamy w symbolice 12 potraw opublikowanej przez WIR, spożycie karpia w Wigilię ma zapewnić nam spokojny żywot w nowym roku.


Czytaj również: Bigos na Święta być musi! A ile domów, tyle przepisów!


Karp na wigilijnym stole – składniki odżywcze

  1. Karp zawiera wiele cennych witamin z grupy B – B1, B6 oraz B12.
  2. Jest bogaty w makroelementy tj. magnez, fosfor, potas czy wapń.
  3. 100 g karpia to jedynie 130 kcal, a także ok. 5–6% tłuszczu.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie karpia?

Przy zakupie karpia ważne jest, aby zwrócić uwagę na wiele czynników m.in. na źródło zakupu ryby. Co to oznacza? Otóż upewnijmy się, że miejsce, w którym kupujemy karpia dba o ryby, dobrze je karmi, a co najważniejsze ryby przebywają w odpowiednim środowisku. Te czynniki wpływają na smak przyrządzonej później ryby. Warto zwrócić uwagę również na tuszki – musi być świeża i nieuszkodzona. Przy zakupie należy przyjrzeć się skrzelom – powinny być mocno czerwone, a ciało – sprężyste. Starajmy się unikać zakupu gotowych filetów, które czekają przygotowane na tackach czy stoiskach. Przy wyborze karpia filetowanego – ważne aby sprzedawcy na „świeżo” filetowali wybraną przez nas rybę.

Pamiętajmy, że karp z natury pachnie mułem, co wcale nie jest złe. Jest to charakterystyczny dla tego gatunku ryb zapach. Można się go szybko pozbyć, marynując rybę cytryną, cebulą, solą i pieprzem, a także pietruszką.

Jaka cena karpia w 2021 roku?

Tegoroczne ceny karpia poszły mocno w górę. Filety z karpia wyceniane są nawet na 40zł/kg. Ceny karpia w 2021 podrożały, ze względu na jego mniejsza produkcję. W ubiegłych dwóch latach ceny tych ryb były zaniżane, bo był „dyktat” dużych sieci i przetwórni. Było parcie na obniżenie ceny, co odbijało się na producentach ryb – czytamy na portalu Business Insider.

Ceny za kilogram karpia w hurtowniach sięgają nawet 13 zł, jednak ilość sprzedawanych w ten sposób ryb jest znacznie mniejsza, niż w poprzednich latach. Na ceny ryb, duży wpływ miały zmiany, które nastąpiły w 2021 roku. Sklepy coraz częściej rezygnują z ze sprzedaży żywych ryb i przestawiły się na sprzedaż ubitych wcześniej ryb. Oznacza to, że nakłady pracy dla gospodarstw rybnych znacznie wzrosły. Obecnie ubita już, przygotowana do sprzedaży ryba kosztuje blisko 20 zł/kg.

Przeczytaj również: Ceny jaj na rynku rosną. Podwyżki wynoszą nawet 30 proc.

Źródło: Ciekawostki historyczne, agroFakt.pl, WIR, Business Insider

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *