Jak przechowywać brokuły?

Jak przechowywać brokuły, aby utrzymać ich wysoką jakość i dobry wygląd? To niezwykle istotne, gdy chcemy uzyskać korzystny wynik finansowy z uprawy. Dlatego krok po kroku wyjaśniamy zasady prawidłowego przechowywania tego warzywa.
Jak zbierać to warzywo, gdy planujemy dłuższe przechowywanie brokułów? Po pierwsze róbmy to w odpowiedniej fazie dojrzałości, kiedy róże są wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Po drugie ważne jest, aby róże były jędrne, zwarte, a pąki kwiatowe całkowicie zamknięte. Zarówno w czasie zbioru, jak i przygotowania do przechowania i handlu należy z brokułami obchodzić się delikatnie, by nie powodować obić i skaleczeń róż.
Spis treści
Jak przechowywać brokuły?
Brokuły można przechowywać z pełnym ulistnieniem, ale najczęściej producenci decydują się na obcinanie liści. Można je usunąć przy samym głąbie lub można pozostawić kilkucentymetrowe kikuty ogonków liściowych. Usuwa się je dopiero w czasie przygotowywania towaru do sprzedaży. Bardzo ważne jest jak najszybsze schłodzenie brokułów po zbiorze. Pozwala to zahamować przebieg procesów życiowych (oddychanie, przemiany chemiczne i fizjologiczne). Dlatego bezpośrednio po zapakowaniu róż do skrzyń paletowych lub innych opakowań, wstawia się je do schłodzonej komory chłodniczej.
Komory chłodnicze
Jednorazowy załadunek komory chłodniczej znacznie przedłuża okres schładzania i wymaga wyposażenia komór w system chłodniczy o dużej wydajności. Z tego względu w wielkotowarowej produkcji załadunek komór chłodniczych odbywa się stopniowo przez kilka dni, codziennie lub co kilka dni dokładając nowe partie towaru (z ciepłem polowym). Trudniejsze i dłuższe jest schłodzenie brokułów zbieranych w okresie letnim, ponieważ temperatura róż po zbiorze może wynosić nawet powyżej 20°C. Temperatura róż ze zbioru jesiennego jest niższa, zwykle w granicach 5–10°C. Aby przyśpieszyć proces schładzania, można zastosować wymuszoną cyrkulację zimnego powietrza. Najszybciej brokuły można schłodzić stosując schładzanie próżniowe.
Warunki przechowywania
Przechowywanie brokułów wymaga konkretnych warunków. Poleca się, aby była to temperatura 0°C i wilgotność względna powietrza 98–100%. W optymalnych warunkach brokuły ze zbioru letniego można przechowywać do trzech tygodni. Natomiast ze zbioru jesiennego do sześciu tygodni. Utrzymanie jednolitej temperatury, jak i wilgotności w całej komorze jest możliwe przy właściwej pracy urządzeń chłodniczych. Nie bez znaczenia jest też dobra cyrkulacja powietrza, wynikająca z prawidłowego ustawienia opakowań z brokułami.
Należy pozostawić odstępy między ścianą a skrzyniami oraz miedzy rzędami skrzyń, tak by zimne powietrze miało swobodny dostęp do całej masy towaru. Planując okrycie róż folią PE celem zabezpieczenia ich przed więdnięciem, należy wykonać to dopiero po schłodzeniu brokułów, przynajmniej do temperatury 1–2°C.
Rola kontrolowanej atmosfery
Kontrolowana atmosfera (KA) zawierająca 5–12% CO2 i 1–2% O2 pozytywnie wpływa na zahamowanie gnicia oraz zachowanie ciemnozielonej barwy róż. Ułatwia przechowywanie brokułów. Bowiem jej zastosowanie w przypadku zbioru jesiennego umożliwia przedłużenie podaży brokułów z produkcji krajowej do miesięcy wczesnozimowych. Jeszcze lepsze warunki przechowania stwarza zastosowanie dynamicznie kontrolowanej atmosfery (DKA). Utrzymując stężenie tlenu na poziomie o 0,1% powyżej granicy oddychania beztlenowego i dwutlenku węgla w granicach 0,5–2,0%, można liczyć na to, że do 2,5–3 miesięcy róże zachowają dobrą barwę i zwartość oraz dobrą wartość handlową
Przechowywanie brokułów – to też ważne!
Niewskazane jest przechowywanie brokułów wraz z niektórymi owocami. Brokuły są bardzo wrażliwe na działanie etylenu, ponieważ gaz ten wpływa na przyśpieszenia otwierania pąków i żółknięcie róż. Róże przejrzałe charakteryzują się większą wrażliwością na działanie etylenu niż róże zebrane we wcześniejszym stadium dojrzałości.
Przyczyną powstawania plam gnilnych na różach w czasie przechowywania jest najczęściej rozwój bakterii z rodzaju Erwinia i Pseudomonas, natomiast pleśnienie wywołują patogeny grzybowe: Botrytis cinerea lub Alternaria spp.









