Jarmuż: źródło witamin odkryte na nowo

Jarmuż – zapomniane warzywo wróciło do łask i na polskie stoły. Przypominamy sobie sobie, jak cenna dla zdrowia jest ta roślina.

Jarmuż – zapomniane warzywo wróciło do łask i na polskie stoły. To dwuletnia botaniczna odmiana kapusty warzywnej, która od dawna jest uprawiana w naszym kraju, ale wcześniej duże, kędzierzawe liście służyły najczęściej do dekoracji potraw. Teraz się to zmienia, bo przypomniano sobie, jak cenna dla zdrowia jest ta roślina.

Samo zdrowie

Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub poplon po wczesnych warzywach – zarówno z rozsady, jak i siewu bezpośredniego.

Jarmuż zawiera przede wszystkim dużo białka i witaminy C, ale także karoten, witaminy z grupy B (np. PP) oraz witaminy  E, H, K, wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez. Można go jeść na surowo, zapiekać, smażyć, gotować czy mrozić. Dodatkowo, warzywo to polecane jest dla osób starszych i dzieci, ponieważ jest lekkostrawny, ma też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Uprawa

Plusy na tym się nie kończą, bo zasiew jarmużu jest prosty. Można go uprawiać praktycznie na wszystkich rodzajach gleby, nie lubi tylko tych podmokłych, kwaśnych i piaszczystych. Dodatkowo warzywo to jest mrozoodporne, a jego liście po przemarznięciu mają lepszy smak i są delikatniejsze, dlatego zbiera się go po pierwszych przymrozkach.

Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub poplon po wczesnych warzywach – zarówno z rozsady, jak i siewu bezpośredniego. Roślina jest dość odporna na chorobyszkodniki, ale nie można jej uprawiać w miejscu po innych roślinach kapustowatych.

Zbiór liści zaczyna się późną jesienią i trwa całą zimę.

BASF: ewolucja czy rewolucja? Podsumowanie roku

Jakie innowacyjne środki pokazał podczas grudniowej konferencji chemiczny gigant - firma BASF?

5 grudnia 2016

Agroklimat w Polsce: jak wpływa na rolnictwo?

Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem stanów pogodowych na określonym obszarze, który wpływa na rozwój roślin.

1 grudnia 2016

Czy można zwalczać chwasty w zbożach w grudniu?

Oczywiste jest, że chwasty są poważnym zagrożeniem dla rosnących na roli zbóż. Czy jednak opryski w grudniu są uzasadnione?

28 listopada 2016