Jarmuż: źródło witamin odkryte na nowo

Jarmuż: źródło witamin odkryte na nowo

Jarmuż – zapomniane warzywo wróciło do łask i na polskie stoły. Przypominamy sobie sobie, jak cenna dla zdrowia jest ta roślina.

Jarmuż – zapomniane warzywo wróciło do łask i na polskie stoły. To dwuletnia botaniczna odmiana kapusty warzywnej, która od dawna jest uprawiana w naszym kraju, ale wcześniej duże, kędzierzawe liście służyły najczęściej do dekoracji potraw. Teraz się to zmienia, bo przypomniano sobie, jak cenna dla zdrowia jest ta roślina.

Samo zdrowie

Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub poplon po wczesnych warzywach – zarówno z rozsady, jak i siewu bezpośredniego.

Jarmuż zawiera przede wszystkim dużo białka i witaminy C, ale także karoten, witaminy z grupy B (np. PP) oraz witaminy  E, H, K, wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez. Można go jeść na surowo, zapiekać, smażyć, gotować czy mrozić. Dodatkowo, warzywo to polecane jest dla osób starszych i dzieci, ponieważ jest lekkostrawny, ma też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Uprawa jarmużu

Plusy na tym się nie kończą, bo zasiew jarmużu jest prosty. Można go uprawiać praktycznie na wszystkich rodzajach gleby, nie lubi tylko tych podmokłych, kwaśnych i piaszczystych. Dodatkowo warzywo to jest mrozoodporne, a jego liście po przemarznięciu mają lepszy smak i są delikatniejsze, dlatego zbiera się go po pierwszych przymrozkach.

Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub poplon po wczesnych warzywach – zarówno z rozsady, jak i siewu bezpośredniego. Roślina jest dość odporna na choroby i szkodniki, ale nie można jej uprawiać w miejscu po innych roślinach kapustowatych.

Zbiór liści zaczyna się późną jesienią i trwa całą zimę.

Trwałe użytki zielone – efekt zwalczania chwastów (wideo)

Zwalczanie chwastów na łąkach to postawa, aby uzyskać wysokiej jakości paszę! Sprawdź efekty zabiegu herbicydowego!

14 lipca 2018

Mieszanki poplonowe traw idealne na pasze objętościowe!

Poplony są świetnym źródłem do uzupełnienia niedoboru pasz objętościowych. Przeczytaj jakie mieszanki zapewnią dobry plon i wysoką jakość!

11 lipca 2018

Susza w sadach to gorący problem

Jabłka są mniej wyrośnięte, a truskawki na wielu plantacjach "ugotowały się" na krzakach! Wszystko przez suszę!

12 lipca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close