Jarmuż: źródło witamin odkryte na nowo

Jarmuż – zapomniane warzywo wróciło do łask i na polskie stoły. Przypominamy sobie sobie, jak cenna dla zdrowia jest ta roślina.

Jarmuż – zapomniane warzywo wróciło do łask i na polskie stoły. To dwuletnia botaniczna odmiana kapusty warzywnej, która od dawna jest uprawiana w naszym kraju, ale wcześniej duże, kędzierzawe liście służyły najczęściej do dekoracji potraw. Teraz się to zmienia, bo przypomniano sobie, jak cenna dla zdrowia jest ta roślina.

Samo zdrowie

Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub poplon po wczesnych warzywach – zarówno z rozsady, jak i siewu bezpośredniego.

Jarmuż zawiera przede wszystkim dużo białka i witaminy C, ale także karoten, witaminy z grupy B (np. PP) oraz witaminy  E, H, K, wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez. Można go jeść na surowo, zapiekać, smażyć, gotować czy mrozić. Dodatkowo, warzywo to polecane jest dla osób starszych i dzieci, ponieważ jest lekkostrawny, ma też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Uprawa

Plusy na tym się nie kończą, bo zasiew jarmużu jest prosty. Można go uprawiać praktycznie na wszystkich rodzajach gleby, nie lubi tylko tych podmokłych, kwaśnych i piaszczystych. Dodatkowo warzywo to jest mrozoodporne, a jego liście po przemarznięciu mają lepszy smak i są delikatniejsze, dlatego zbiera się go po pierwszych przymrozkach.

Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub poplon po wczesnych warzywach – zarówno z rozsady, jak i siewu bezpośredniego. Roślina jest dość odporna na choroby i szkodniki, ale nie można jej uprawiać w miejscu po innych roślinach kapustowatych.

Zbiór liści zaczyna się późną jesienią i trwa całą zimę.

Konkurs na najlepszego operatora opryskiwacza – siódme starcie w Ulhówku

Za nami już siódme spotkanie polowe organizowane przez firmę Syngenta pod nazwą Pola Klasy S. W czwartek 22.06.2017 r. spotkanie to odbyło się w miejscowości Ulhówek w województwie lubelskim. Wydarzeniem współtowarzyszącym był konkurs...

24 czerwca 2017

Konkurs Bezpiecznie na wsi 2017 – niebezpieczne atrakcje w wakacje

Kolejna edycja konkursu plastycznego o bezpieczeństwie na wsi podczas wakacji za nami. Akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem.

19 czerwca 2017

Jak obliczyć dochód z produkcji roślinnej?

Zbliżają się żniwa, a więc czas, kiedy będziemy także liczyć nasz zyski. Sprawdźmy, jak prawidłowo wykonać rachunek ekonomiczny naszej produkcji.

26 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij