Komisja AGRI o innowacyjnym rolnictwie

W trakcie posiedzenia Komisji AGRI Jan Huitema zaznaczył, że dynamizm zmieniającego się szybko świata wiąże się ze zwiększeniem wydajności z hektara.

W ramach pierwszego listopadowego posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego – AGRI (9 i 12 listopada ) miała miejsce wymiana poglądów na temat innowacji i rozwoju gospodarczego w przyszłym zarządzaniu gospodarstwami rolnymi w Europie. Sprawozdawcą dla tego ważnego dokumentu jest holenderski eurodeputowany należący do Grupy ALDE, Jan Huitema.

W ramach wprowadzenia do dyskusji Czesław Siekierski, przewodniczący AGRI, przypomniał, że nie podlega wątpliwości, że innowacyjne praktyki w rolnictwie na przestrzeni dziesięcioleci przyczyniły się do rozwoju europejskiego rolnictwa.

Natomiast Jan Huitema w swoim wystąpieniu zaznaczył, że dynamizm zmieniającego się szybko świata oraz konieczność zwiększenia produkcji żywności o 70% na przestrzeni kolejnych dziesięcioleci w celu wyżywienia rosnącej populacji ziemi wiąże się również ze zwiększeniem średniej wydajności z hektara. W związku z rozwojem gospodarczym i społecznym oraz bogaceniem się niektórych społeczeństw rośnie także zapotrzebowanie na białko zwierzęce (mięso, nabiał).

Więcej informacji znajdziecie na stronie Czesława Siekierskiego.

Jak uprawiać buraki cukrowe po mistrzowsku?

Buraki cukrowe są filarem dochodowości w wielu gospodarstwach. Agrotechnika tej rośliny to bardzo obszerny temat. Jak więc zapewnić stabilność plonów?

27 kwietnia 2017

Produkcja cukru i buraka cukrowego – jest porozumienie!

Zostało podpisane ogólnopolskie porozumienie branżowe, które ma stabilizować rynek cukru. Określa ono ramy kontraktacji buraka cukrowego.

21 kwietnia 2017

Nowa substancja aktywna na korekcyjne zwalczanie chwastów!

Na wielu polach tej wiosny sporym problemem jest zachwaszczenie. Kapryśna pogoda nie pozwoliła jesienią na przeprowadzenie zabiegów herbicydowych, bądź były one nieskuteczne. W takiej sytuacji konieczne jest korekcyjne zwalczanie chwastów....

21 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij