Kwasica u krów: przyczyny, objawy i postępowanie

Kwasica u krów: przyczyny, objawy i postępowanie

Kwasica u krów należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych. Jakie są jej przyczyny i objawy?

Kwasica u krów należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach bydła mlecznego. Wyróżnia się postać podkliniczną, określaną jako Subclinical ruminal acidosis lub Subacute ruminal acidosis (SARA), oraz kwasicę kliniczną (Acute acidisis). W rozwoju kwasicy dochodzi do powstawania w żwaczu dużych ilości kwasu mlekowego oraz toksycznych amin (histaminy i tyraminy). Zmiany pH treści żwacza prowadzą do kwasicy metabolicznej.

Kwasica u krów – duży problem

Postać kliniczna występuje obecnie rzadko, przeważnie dotyczy pojedynczych krów w stadzie, natomiast postać podkliniczna (SARA) stanowi duży problem, zarówno diagnostyczny, jak i ekonomiczny. Szacuje się, że ta postać może dotyczyć 20 do ponad 30% krów. W praktyce profilaktyka tego schorzenia u zwierząt produkujących w szczycie laktacji powyżej 50 kg mleka dziennie jest dużym wyzwaniem.

Kwasica u krów jest skutkiem popełnianych błędów żywieniowych. Wysoko wydajne krowy wymagają z jednej strony pokrycia potrzeb energetycznych, natomiast z drugiej strony wszelkie zabiegi czynione w tym celu nie mogą zakłócać fizjologicznego funkcjonowania żwacza. Niewątpliwie dawki pokarmowe zawierające duże ilości łatwo fermentujących węglowodanów zapewniają wysoką podaż energii potrzebnej do syntezy wielu litrów mleka, niestety jednocześnie mogą obniżać pH treści żwacza, przyczyniając się do kwasicy. Nie jest to jedyna przyczyna występowania kwasicy.

Postać kliniczna występuje obecnie rzadko, przeważnie dotyczy pojedynczych krów w stadzie, natomiast postać podkliniczna (SARA) stanowi duży problem.

Do powstania choroby dochodzi najczęściej po spożyciu nadmiernych ilości łatwo fermentujących węglowodanów lub po zmianie składu dawki pokarmowej z przewagą pasz treściwych, co ma miejsce głównie na początku laktacji. Przy stosowaniu obecnie funkcjonujących systemów żywienia krów, subkliniczna kwasica żwacza powinna być postrzegana jako zaburzenie metaboliczne dotyczące większej liczby osobników w stadzie, grupy technologicznej (szczyt laktacji), a nie do pojedynczego zwierzęcia.

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie bydła mlecznego
przezuwaczka
Zazwyczaj też sama sciągam, ale zmieniać na świeży nie mam jak. Jak była głebsza robota to i kontroli wymagała za 2 tygodnie. Gościu miał przyjechać ogarnąć i zapomniał😜
zobacz więcej »
Paulina1985
Ja też sama sciągam opatrunki po tygodniu,maks dwóch,po czym daję siarczan na baseny, na cale stado mam może jedną lub dwie, którym powtarzam opatrunek w swoim poskromie. Moze ok...
zobacz więcej »
Eliot
Dnia ‎2018‎-‎04‎-‎09 o 21:25, przezuwaczka napisał: Może ktoś poleci dobrego korektora, który przyjedzie w okolice Wys-Maz i sam będzie pamiętał o zmianie opatrunk...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Schorzenia szpary międzyracicowej u bydła: jak sobie radzić?

Kulawizny nie dość, że sprawiają krowom ból, to dla hodowcy oznaczają dodatkowe koszty. Czy da się im jakoś zapobiec?

17 kwietnia 2018

Zaprawa nasienna – jaką wybrać i dlaczego?

Jak wiemy, zaprawa jest podstawą, jeśli chcemy uchronić się od strat. Jednak jaką zaprawę zastosować i czy warto samemu mieszać ją z nasionami?

20 kwietnia 2018

Technologia otoczkowania nasion w uprawie lucerny

Uprawa lucerny jest niezbędna przy produkcji wartościowych pasz objętościowych. Jak jednak wpłynąć na jej prawidłowy rozwój?

13 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij