Kwasica u krów: przyczyny, objawy i postępowanie

Kwasica u krów należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach bydła mlecznego. Wyróżnia się postać podkliniczną, określaną jako Subclinical ruminal acidosis lub Subacute ruminal acidosis (SARA), oraz kwasicę kliniczną (Acute acidisis). W rozwoju kwasicy dochodzi do powstawania w żwaczu dużych ilości kwasu mlekowego oraz toksycznych amin (histaminy i tyraminy). Zmiany pH treści żwacza prowadzą do kwasicy metabolicznej.

Kwasica u krów – duży problem

Postać kliniczna występuje obecnie rzadko, przeważnie dotyczy pojedynczych krów w stadzie, natomiast postać podkliniczna (SARA) stanowi duży problem, zarówno diagnostyczny, jak i ekonomiczny. Szacuje się, że ta postać może dotyczyć 20 do ponad 30% krów. W praktyce profilaktyka tego schorzenia u zwierząt produkujących w szczycie laktacji powyżej 50 kg mleka dziennie jest dużym wyzwaniem.

Kwasica u krów jest skutkiem popełnianych błędów żywieniowych. Wysoko wydajne krowy wymagają z jednej strony pokrycia potrzeb energetycznych, natomiast z drugiej strony wszelkie zabiegi czynione w tym celu nie mogą zakłócać fizjologicznego funkcjonowania żwacza. Niewątpliwie dawki pokarmowe zawierające duże ilości łatwo fermentujących węglowodanów zapewniają wysoką podaż energii potrzebnej do syntezy wielu litrów mleka, niestety jednocześnie mogą obniżać pH treści żwacza, przyczyniając się do kwasicy. Nie jest to jedyna przyczyna występowania kwasicy.

Postać kliniczna występuje obecnie rzadko, przeważnie dotyczy pojedynczych krów w stadzie, natomiast postać podkliniczna (SARA) stanowi duży problem.

Do powstania choroby dochodzi najczęściej po spożyciu nadmiernych ilości łatwo fermentujących węglowodanów lub po zmianie składu dawki pokarmowej z przewagą pasz treściwych, co ma miejsce głównie na początku laktacji. Przy stosowaniu obecnie funkcjonujących systemów żywienia krów, subkliniczna kwasica żwacza powinna być postrzegana jako zaburzenie metaboliczne dotyczące większej liczby osobników w stadzie, grupy technologicznej (szczyt laktacji), a nie do pojedynczego zwierzęcia.

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie bydła mlecznego
poziomka
U nas Grzegorz Siluch w kwietniu będzie 3 wizyta . Cały czas do przodu.
zobacz więcej »
danielhaker
4 godziny temu, criskp86 napisał: Ja korzystam i jestem zadowolony układa dawki w oparciu o to jakie masz pasze w gospodarstwie. U mnie dużo się zmieniło na plus wy...
zobacz więcej »
slawek74
Kolego zrób kompromis i dokup trochę sianokiszonki tak aby dawać z połowę tego co dawałeś weź przyczepkę samochodową i przywieź na spróbowanie jedną bele i będziesz wiedział jaki t...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Krowa plus – obietnice wyborcze PiS

Sprawdź jakie są obietnice PiS dla rolników! Skąd będą pochodzić pieniądze na pomoc hodowcom krów i świń i od kiedy będzie obowiązywać?

9 kwietnia 2019

Krowa przyszłości, czyli rozwój technologii w produkcji zwierzęcej

Nauka musi iść w parze z praktyką i na odwrót. Nowoczesne rozwiązania wchodzą również do gospodarstwa. Zobacz, czy jest to konieczne!

15 kwietnia 2019

Sezon pastwiskowy za pasem!

Sezon pastwiskowy tuż-tuż, a krowa pyskiem się doi! Zobacz, jakie znaczenie ma jakość pastwisk na skład mleka!

9 kwietnia 2019