Licencje w eksporcie i imporcie

Licencje w eksporcie i imporcie

W ubiegłym tygodniu KE wydała licencje w eksporcie pszenicy miękkiej, mąki pszennej w ekwiwalencie ziarna, pszenicy durum, jęczmienia, kukurydzy oraz żyta.

W ubiegłym tygodniu KE wydała licencje w eksporcie następujących zbóż: 635 tys. ton pszenicy miękkiej, 11 tys. ton mąki pszennej w ekwiwalencie ziarna, 12 tys. ton durum, 1269 tys. ton jęczmienia, 38 tys. ton kukurydzy oraz 2 tys. ton żyta.

Łącznie od początku bieżącego sezonu handlowego unijny eksport zbóż (w oparciu o licencje) osiągnął już 14,4 mln ton, tj. o 16,1% mniej w porównaniu z analogicznym okresem sezon wcześniej.

KE zezwoliła także na przywóz następujących ilości zbóż: 26 tys. ton pszenicy miękkiej, 58 tys. ton durum oraz 314 tys. ton kukurydzy.

Dotychczasowy przywóz zbóż do Unii (na podstawie wydanych licencji) osiągnął już 6,194 mln ton, tj. o 17% więcej w porównaniu z analogicznym okresem sezon wcześniej.

Szacowanie strat spowodowanych suszą – zgłoś szkody gminie!

Sprawdź, na jaką pomoc mogą liczyć rolnicy, których uprawy ucierpiały z powodu suszy!

19 czerwca 2018

Pola Klasy S – odmianowe nowości i nie tylko…

Pola Klasy S to cykl spotkań tłumnie odwiedzany przez rolników. Przeczytaj i obejrzyj jak wyglądało spotkanie w Kostrogaju k/Płocka!

11 czerwca 2018

Dni Pola Innvigo w Sobiejuchach – relacja!

Już po raz drugi firma Innvigo zaprezentowała swoje doświadczenia. Sprawdź, jakie pojawiły się nowości!

23 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close