Liście buraka: czy nadają się do kiszonek?

Wokół liści buraka i ich wykorzystania do produkcji kiszonek narodziło się wiele kontrowersji. Wyjaśniamy dlaczego.
Liście buraka wydają się być doskonałym składnikiem pasz z uwagi na łatwość, z jaką podlegają kiszeniu.
Liście buraka ze względu na zagrożenie fermentacją masłową powinno się przyorywać jako nawóz zielony.
– Liście ze względu na zagrożenie fermentacją masłową, tzn. mało cukrów, duża wilgotność i częste z powodu specyfiki zbioru zanieczyszczenie ziemią, powinno się przyorywać jako nawóz zielony. Tak od bardzo dawna czynią np. Francuzi. Są i owszem jednak i tacy, którzy uważają to za marnotrawstwo i przeznaczają liście na paszę. Jeśli jednak się na to popatrzy z następującej strony: wydatkuje się pieniądze i czas na produkcję paszy, która mimo wykonania jak najlepiej wszystkiego w czasie kiszenia jest mało wartościowa, a wręcz może być niebezpieczna – to marnotrawstwo to staje się mniej oczywiste. Dodatkowo kwas masłowy jest oczywiście niesmaczny, ale także może psuć smak mleka, a klostridia z kiszonki, jeżeli dostaną się do mleka, mogą być przyczyną psucia się wykonanych z niego serów – wyjaśnia dr hab. inż. Rafał Bodarski z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Kiszonek z buraka nie produkuje się też w dużych obiektach, takich jak Kombinat Rolny Kietrz na Opolszczyźnie, gdzie uprawiane są buraki na dużą skalę. Takie rozwiązania natomiast mogą się sprawdzać w małych gospodarstwach, utrzymujących po kilka krów, gdzie ze względu na mały areał brakuje pasz.
– Gdy produkują buraki, to wykonanie z liści kiszonki jest wtedy koniecznością, aby domknąć preliminarz paszowy. W takiej sytuacji moje poprzednie argumenty są prawdziwe, ale nie ma co się zastanawiać, trzeba kisić – dodaje ekspert.
Na koniec podpowiada, że rozwiązaniem jest specjalizacja. Posiadając krowy, dobrze jest uprawiać rośliny pastewne oraz takie jak: kukurydza, trawy czy lucerna. Warto również postawić na kiszenie wysłodków.

ch***e do kiszonek, nie ma jak kukurydza czy gorczyca