PATRON SERWISU: Blattin

Liście buraka: czy nadają się do kiszonek?

Wokół liści buraka i ich wykorzystania do produkcji kiszonek narodziło się wiele kontrowersji. Wyjaśniamy dlaczego.

Liście buraka wydają się być doskonałym składnikiem pasz z uwagi na łatwość, z jaką podlegają kiszeniu.

Liście buraka ze względu na zagrożenie fermentacją masłową powinno się przyorywać jako nawóz zielony.

dr hab. inż. Rafał Bodarski

Liście ze względu na zagrożenie fermentacją masłową, tzn. mało cukrów, duża wilgotność i częste z powodu specyfiki zbioru zanieczyszczenie ziemią, powinno się przyorywać jako nawóz zielony. Tak od bardzo dawna czynią np. Francuzi. Są i owszem jednak i tacy, którzy uważają to za marnotrawstwo i przeznaczają liście na paszę. Jeśli jednak się na to popatrzy z następującej strony: wydatkuje się pieniądze i czas na produkcję paszy, która mimo wykonania jak najlepiej wszystkiego w czasie kiszenia jest mało wartościowa, a wręcz może być niebezpieczna – to marnotrawstwo to staje się mniej oczywiste. Dodatkowo kwas masłowy jest oczywiście niesmaczny, ale także może psuć smak mleka, a klostridia z kiszonki, jeżeli dostaną się do mleka, mogą być przyczyną psucia się wykonanych z niego serów – wyjaśnia dr hab. inż. Rafał Bodarski z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Kiszonek z buraka nie produkuje się też w dużych obiektach, takich jak Kombinat Rolny Kietrz na Opolszczyźnie, gdzie uprawiane są buraki na dużą skalę. Takie rozwiązania natomiast mogą się sprawdzać w małych gospodarstwach, utrzymujących po kilka krów, gdzie ze względu na mały areał brakuje pasz.

Gdy produkują buraki, to wykonanie z liści kiszonki jest wtedy koniecznością, aby domknąć preliminarz paszowy. W takiej sytuacji moje poprzednie argumenty są prawdziwe, ale nie ma co się zastanawiać, trzeba kisić – dodaje ekspert.

Na koniec podpowiada, że rozwiązaniem jest specjalizacja. Posiadając krowy, dobrze jest uprawiać rośliny pastewne oraz takie jak: kukurydza, trawy czy lucerna. Warto również postawić na kiszenie wysłodków.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. ***** pisze:

    ch***e do kiszonek, nie ma jak kukurydza czy gorczyca