PATRON SERWISU: Blattin

Mrożony drób z Polski pojedzie do RPA

Choć rynek drobiu w Polsce jest stabilny, nieustannie trwają poszukiwania nowych rynków zbytu dla polskiej produkcji. Podczas gdy nasze jabłka już niedługo pojadą do Chin, rynek zbytu dla drobiu poszerza się o RPA.

Spośród wszystkich afrykańskich krajów Republika Południowej Afryki jest największym polskim partnerem handlowym. Jednak do tej pory drób nie był eksportowany. Teraz ma się to zmienić.

Otwarcie się RPA na polski drób to dla rodzimych producentów nowe możliwości rozwoju produkcji oraz zbytu.

– Służby weterynaryjne Polski oraz RPA uzgodniły warunki eksportu mrożonego mięsa do RPA. Umożliwia to wywóz mięsa drobiowego na tamten rynek – podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Ponadto, ustalono zasady zatwierdzania przez służby weterynaryjne Polski i RPA zakładów produkujących świeże mięso drobiowe. Zatwierdzanie nie będzie wymagało każdorazowej kontroli inspektorów RPA i odbywać się będzie głównie poprzez analizę dokumentacji przesyłanej przez stronę polską.

Otwarcie się Republiki Południowej Afryki na polski drób to dla rodzimych producentów nowe możliwości rozwoju produkcji oraz zbytu. Do tej pory RPA importowało drób z Belgii, Wielkiej Brytanii, Francji czy Stanów Zjednoczonych. Jednak w porównaniu do tych krajów, polskie mięso drobiowe wypada korzystniej cenowo.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *