Nie dla wołowiny z Ameryki Południowej [AKTUALNOŚCI]
![Nie dla wołowiny z Ameryki Południowej [AKTUALNOŚCI]](https://www.agrofakt.pl/wp-content/uploads/2016/01/wołowina1.jpg.webp)
Jakie będą skutki umowy Mercosur i państw UE? Rada Sektora Wołowiny, a także inne europejskie organizacje reprezentujące sektor produkcji zwierzęcej uważają, że opłakane.
Nie ustają protesty wokół umowy handlowej między krajami UE i Mercosur. Porozumienie, jakie udało się osiągnąć Komisji Europejskiej po ponad 20 latach negocjacji, nie podoba się producentom z branży mięsnej. Umowa ułatwi bowiem krajom Ameryki Południowej zrzeszonym w Mercosur dostęp do rynku europejskiego. Jakie będą skutki? Producenci z Europy są przekonani, że to realne zagrożenie dla kondycji gospodarki, a przede wszystkim dla ludzkiego zdrowia. Takie obawy wynikają m.in. z faktu, że do produkcji mięsa w Ameryce Łacińskiej, głównie w Brazylii, stosuje się substancje zakazane w Europie. Wiele wątpliwości budzi także system identyfikacji i kontroli zdrowia właściwy krajom Mercosur.
– Nasze wartości rolnicze, środowiskowe i społeczne są przeciwieństwem wartości promowanych przez partnerów Mercosur. Zdrowie naszych konsumentów jest bezpośrednio związane z tym zagadnieniem – ostrzega Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. – Z ekonomicznego punktu widzenia nasi rolnicy nie będą w stanie stawić czoła temu nowemu wyzwaniu, w kontekście już osłabionych sił przez skumulowane skutki umów handlowych i niepewność związaną z Brexit – dodaje organizacja. Wśród protestujących, którzy zdecydowanie potępiają porozumienie z Mercosur, znalazły się, oprócz PZPBM, m.in. Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników, włoska organizacja Assocarni oraz Assoprovac z Hiszpanii i Interbev z Francji.
Źródło: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
