Nowe odmiany – lepsze plonowanie

Download PDF

Każdego roku na Listę Odmian Zalecanych dla każdego województwa trafiają nowe odmiany roślin uprawnych, uprzednio dokładnie przebadane na polach stacji doświadczalnych. Korzystanie z zalecanych dla danego regionu odmian gwarantuje lepsze plony niż korzystanie z materiału siewnego kiepskiej jakości lub niewiadomego pochodzenia.

Każdego roku do krajowego rejestru trafiają nowe odmiany roślin uprawnych – rolniczych, sadowniczych i warzywniczych. Są to odmiany, które wykazują nowe cechy lub wyróżniają się czymś, czego nie mają już wpisane na listę odmiany. Może to być lepsza wytrzymałość na mróz, lepsze plonowanie czy wyższa odporność na choroby bakteryjne, wirusowe i grzybowe. Każdy rolnik powinien być na bieżąco z nowymi odmianami, znajdującymi się na Liście Odmian Zalecanych w jego regionie. Może się bowiem okazać, że problemy z chorobami czy słabą odporność na pogodę można w uprawach wyeliminować poprzez zastosowanie odmiany lepiej sprawdzającej się na danym terenie czy w danym klimacie.

nowe odmiany

Każdego roku do krajowego rejestru trafiają nowe odmiany roślin uprawnych – rolniczych, sadowniczych i warzywniczych.

Badaniem nowych odmian zajmują się Centralne Ośrodki Badania Odmian Roślin Uprawnych, zlokalizowane w różnych regionach kraju. Nie ma bowiem takiej odmiany, która idealnie sprawdzałaby się we wszystkich warunkach glebowych i klimatycznych. Każdy regionalny ośrodek sprawdza, jak zachowuje się uprawa na polach doświadczalnych na danym terenie.

– Badane są wysokości plonów, podatność na szkodniki, wytrzymałość na negatywne czynniki atmosferyczne, takie jak przedłużająca się susza czy mrozy – wyjaśnia Henryk Pastuszek ze Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian we Wrocikowie. – Dzięki temu rolnicy w każdym regionie mogą wybierać spośród odmian, które na ich polach w rzeczywistości się sprawdzą.

Siejąc konkretną odmianę, można wykorzystywać tylko te metody produkcji, które są dla niej wskazane przez producenta. A to ogranicza prace na polu oraz koszty produkcji.

Sylwia Krupa, ekspert z firmy produkującej kwalifikowany materiał siewny

Niestety, choć stacje doświadczalne wykonują potężną, wieloletnią pracę, nadal niewielu rolników sięga po kwalifikowany materiał siewny. Zdecydowana większość hodowców korzysta z ziarna pochodzącego ze zbiorów z poprzedniego sezonu. Tymczasem korzystanie ze sprawdzonych, kwalifikowanych odmian pozwala na zwiększenie plonu nawet kilkunastokrotnie przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produkcji.

– Nowe odmiany oraz kwalifikowany materiał siewny to podstawa nowoczesnego i wydajnego rolnictwa – zapewnia Sylwia Krupa, ekspert z firmy produkującej kwalifikowany materiał siewny. – Plony są wyższe nie tylko pod względem ilościowym, a także jakościowym. A to przekłada się na lepszy zysk. Za dobrej jakości płody rolne można bowiem uzyskać lepszą cenę. Co więcej, siejąc konkretną odmianę, można wykorzystywać tylko te metody produkcji, które są dla niej wskazane przez producenta. A to ogranicza prace na polu oraz koszty produkcji.

 

Przeczytaj również:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o