Sprzedaż bezpośrednia: nowy rok – nowe rozporządzenie

Sprzedaż bezpośrednia: nowy rok – nowe rozporządzenie

Od początku roku obowiązują nowe przepisy ws. sprzedaży bezpośredniej produktów mięsnych. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.

Z dniem 1 stycznia 2016 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703).

Rozporządzenie uchyla obowiązujące do końca 2015 r. przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. ws. wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38).

Nowe rozporządzenie reguluje kwestie wymagań weterynaryjnych przy prowadzeniu produkcji niewielkich ilości nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego celem ich sprzedaży konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym, które bezpośrednio zaopatrują konsumenta końcowego.

Efektywna produkcja mleka na konferencji Blattin w Łomży

Efektywna produkcja mleka tematem rozmów podczas XVIII edycji Ogólnopolskiej Konferencji dla Producentów i Hodowców Bydła.

22 lutego 2018

Nowelizacja prawa łowieckiego – Jakie rozwiązania zostaną wprowadzone?

Bioasekuracja na terenie całego kraju, szacownie strat łowieckich przez niezależne komisje, godziwe odszkodowania dla rolników w najbliższym czasie!

20 lutego 2018

Rekompensaty dla rolników na bioasekurację

8 mln zł w 2018 r. trafi do gospodarstw z obszarów ASF, w których zaprzestano hodowli świń. Wypłaty od 15 maja 2018 r.!

12 lutego 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij