Sprzedaż bezpośrednia: nowy rok – nowe rozporządzenie

Sprzedaż bezpośrednia: nowy rok – nowe rozporządzenie

Od początku roku obowiązują nowe przepisy ws. sprzedaży bezpośredniej produktów mięsnych. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę.

Z dniem 1 stycznia 2016 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703).

Rozporządzenie uchyla obowiązujące do końca 2015 r. przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. ws. wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38).

Nowe rozporządzenie reguluje kwestie wymagań weterynaryjnych przy prowadzeniu produkcji niewielkich ilości nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego celem ich sprzedaży konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym, które bezpośrednio zaopatrują konsumenta końcowego.

Od 2018 złożysz tylko elektroniczny wniosek o dopłaty

Od 2018 roku szykują się zmiany w ubieganiu się o płatności bezpośrednie i obszarowe. Będą obowiązywały tylko elektroniczne wnioski o dopłaty.

30 listopada 2017

Płatności bezpośrednie dla rolników – zaliczki zostały wypłacone

Od 1 grudnia 2017 r. rozpoczęły się wypłaty płatności końcowych, które potrwają do 30 czerwca 2018 r.

8 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij