Sprzedaż bezpośrednia od 2017: co musisz o niej wiedzieć?

Od 1 stycznia 2017 r. zacznie obowiązywać tzw. sprzedaż bezpośrednia żywności, wytworzonej przez rolników. Nie tylko ułatwi ona sprzedaż żywności wytwarzanej bezpośrednio w gospodarstwach rolnych, ale też pozwoli na zwiększenie zysków rolników. Da także szerszy wybór konsumentom! O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy wiceminister Ewę Lech, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi.

wiceminister Ewa Lech, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi: 1 stycznia przyszłego roku wchodzi w życie ustawa, która umożliwia rolnikom prowadzenia tzw. rolniczego handlu detalicznego, czyli potocznie nazwany sprzedażą bezpośrednią, ale tym się charakteryzuje, że rolnik będzie mógł sprzedawać to, co wyprodukuje w gospodarstwie, to co pochodzi z jego chowu, hodowli i uprawy i będzie mógł przetwarzać, nie tylko surowce sprzedawać, ale przetwarzać. I będziemy mogli w gospodarstwie kupić kiełbasę, ser, masło, gołąbki, cokolwiek, co on sam zadecyduje produkować, z tym że taki będzie warunek, że 50% surowców będzie pochodziło z jego gospodarstwa i będzie to musiał wykonywać własnymi siłami ze względów podatkowych, bo tak to jest określone. Własnymi siłami, czyli bez zatrudniania kogokolwiek.

Krótko mówiąc, ta ustawa jest takim jakby umożliwieniem rolnikom uzyskiwania dodatkowych dochodów poza gospodarstwem rolnym. To, co na Zachodzie funkcjonuje od lat, o co rolnicy postulowali, do tej pory mieliśmy też sprzedaż bezpośrednią, ale ona zgodnie z definicją mogła być, mogła dotyczyć tylko surowców, nie mogła być sprzedawana żywność przetworzona. A w tej chwili będzie taka możliwość, więc jakby idziemy w kierunku spełnienia tych postulatów rolniczych, a jednocześnie likwidujemy tę szarą strefę. Bo tak naprawdę to żywność właściwie była produkowana, tylko to było w sposób niekontrolowany w żaden sposób, przez żadną inspekcję.

Przy czym chcę powiedzieć, że to nie chodzi o to, żeby to były jakieś rygorystyczne wymagania, bo one będą bardzo uproszczone, są określone już na dziś w przepisach unijnych, które przewidziały taką możliwość, więc też to nie jest prawda, że myśmy nie określili warunków higienicznych. Na razie nie ma potrzeby stricte te warunki określać specjalnym rozporządzeniem, natomiast jeżeli to będzie się cieszyło, ta produkcja, dużym zainteresowaniem i będzie wzrastała w danym gospodarstwie, będziemy szli w kierunku określenia takich uproszczonych warunków higienicznych. Tak że w tej chwili rolnik może produkować w swoim gospodarstwie, sprzedawać w gospodarstwie i w każdym miejscu przeznaczonym do sprzedaży. Nawet może prowadzić sprzedaż poprzez Internet, dajemy taką możliwość.

 

Więcej na temat sprzedaży bezpośredniej znajdziecie w artykule: Sprzedaż bezpośrednia żywności: łatwy sposób na dodatkowy zysk!

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Jak sobie radzić z nieuczciwymi praktykami handlowymi?

Jak walczyć o własne prawa z większym i silniejszym, ale nieuczciwym kontrahentem?

17 czerwca 2019

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund. Uprawa za kratkami

Zobacz więzienny ogródek i zabytkowy ciągnik, który pomógł spełnić wyjątkowe marzenie.

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund. Wariacki wyścig traktorów

Co ARiMR zdołała osiągnąć przez ćwierć wieku? Jaką nagrodę zgarnął zwycięzca wyścigu traktorów? Wystarczy 100 sekund, aby być na bieżąco!