Sprzedaż bezpośrednia od 2017: co musisz o niej wiedzieć?

Sprzedaż bezpośrednia od 2017: co musisz o niej wiedzieć?

Od 1 stycznia 2017 r. zacznie obowiązywać tzw. sprzedaż bezpośrednia żywności, wytworzonej przez rolników. Co musicie o niej wiedzieć?

Od 1 stycznia 2017 r. zacznie obowiązywać tzw. sprzedaż bezpośrednia żywności, wytworzonej przez rolników. Nie tylko ułatwi ona sprzedaż żywności wytwarzanej bezpośrednio w gospodarstwach rolnych, ale też pozwoli na zwiększenie zysków rolników. Da także szerszy wybór konsumentom! O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy wiceminister Ewę Lech, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi.

wiceminister Ewa Lech, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi: 1 stycznia przyszłego roku wchodzi w życie ustawa, która umożliwia rolnikom prowadzenia tzw. rolniczego handlu detalicznego, czyli potocznie nazwany sprzedażą bezpośrednią, ale tym się charakteryzuje, że rolnik będzie mógł sprzedawać to, co wyprodukuje w gospodarstwie, to co pochodzi z jego chowu, hodowli i uprawy i będzie mógł przetwarzać, nie tylko surowce sprzedawać, ale przetwarzać. I będziemy mogli w gospodarstwie kupić kiełbasę, ser, masło, gołąbki, cokolwiek, co on sam zadecyduje produkować, z tym że taki będzie warunek, że 50% surowców będzie pochodziło z jego gospodarstwa i będzie to musiał wykonywać własnymi siłami ze względów podatkowych, bo tak to jest określone. Własnymi siłami, czyli bez zatrudniania kogokolwiek.

Krótko mówiąc, ta ustawa jest takim jakby umożliwieniem rolnikom uzyskiwania dodatkowych dochodów poza gospodarstwem rolnym. To, co na Zachodzie funkcjonuje od lat, o co rolnicy postulowali, do tej pory mieliśmy też sprzedaż bezpośrednią, ale ona zgodnie z definicją mogła być, mogła dotyczyć tylko surowców, nie mogła być sprzedawana żywność przetworzona. A w tej chwili będzie taka możliwość, więc jakby idziemy w kierunku spełnienia tych postulatów rolniczych, a jednocześnie likwidujemy tę szarą strefę. Bo tak naprawdę to żywność właściwie była produkowana, tylko to było w sposób niekontrolowany w żaden sposób, przez żadną inspekcję.

Przy czym chcę powiedzieć, że to nie chodzi o to, żeby to były jakieś rygorystyczne wymagania, bo one będą bardzo uproszczone, są określone już na dziś w przepisach unijnych, które przewidziały taką możliwość, więc też to nie jest prawda, że myśmy nie określili warunków higienicznych. Na razie nie ma potrzeby stricte te warunki określać specjalnym rozporządzeniem, natomiast jeżeli to będzie się cieszyło, ta produkcja, dużym zainteresowaniem i będzie wzrastała w danym gospodarstwie, będziemy szli w kierunku określenia takich uproszczonych warunków higienicznych. Tak że w tej chwili rolnik może produkować w swoim gospodarstwie, sprzedawać w gospodarstwie i w każdym miejscu przeznaczonym do sprzedaży. Nawet może prowadzić sprzedaż poprzez Internet, dajemy taką możliwość.

 

Więcej na temat sprzedaży bezpośredniej znajdziecie w artykule: Sprzedaż bezpośrednia żywności: łatwy sposób na dodatkowy zysk!

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. ceny ziemi

Grunty w Polsce drożeją, a w USA panuje epidemia salmonelli. Bądź na bieżąco!

Susza w Polsce – komisje, wnioski i wywiad z rolnikiem!

Susza. Biznes rolny narażony jest na wiele ryzyk. Wiedzą o tym rolnicy. Czasami mogą liczyć na pomoc. Gdzie i jak jej szukać?

12 lipca 2018

Rolnictwo zrównoważone – jak je oceniacie?

Które gospodarstwa są najbardziej zainteresowane stosowaniem zabiegów mających poprawić stan środowiska naturalnego?

13 lipca 2018