Odmiany kapusty do przechowywania. Na co warto postawić?

Jakie odmiany kapusty do przechowywania wybrać w nadchodzącym sezonie? W tym artykule przedstawiamy propozycje z hodowli Rijk Zwaan. Odmiany kapust przechowalniczych tej firmy można było obejrzeć podczas spotkania zorganizowanego niedawno pod Błaszkami.
W niedzielę, 23 lutego br. w gospodarstwie Państwa Katarzyny i Daniela Gołąb w miejscowości Równa pod Błaszkami (woj. łódzkie) odbył się Przechowalniczy Dzień Otwarty firmy Rijk Zwaan Polska, na którym zaprezentowano odmiany kapusty do przechowywania. Wydarzenie zorganizowano przy udziale firm partnerskich — FMC Agro Polska, Haifa Group, Intermag, Grupa Producentów Rozsad Krasoń, Grupa Mularski, Inagri.
Spis treści
Asortyment kapust dostosowany do potrzeb odbiorców
Jak przekazał Jarosław Wojtczak, specjalista z Rijk Zwaan Polska, ideą spotkania zorganizowanego w przechowalni pod Błaszkami było, by pokazać różny asortyment kapust oraz potencjał, jaki mają odmiany z hodowli tej firmy. Mianowicie, przedstawiono odmiany kapusty głowiastej białej i czerwonej o różnym okresie wegetacji. Dodatkowo, w każdej zaprezentowanej odmianie można było ocenić główki o różnej wielkości, uzyskane zależnie od gęstości nasadzeń. Były również kapusty z różnych terminów nasadzeń. A także zbierane mechanicznie oraz z przechowania w polu.

Foxma to jedna z nowszych odmian przeznaczona na rynek warzyw świeżych. Tworzy małe, zwarte, kompaktowe główki o masie od 0,8 do 2,7 kg.
Na jakie odmiany kapusty do przechowywania postawić w tym sezonie?
Podczas spotkania w przechowalni państwa Katarzyny i Daniela Gołąb pod Błaszkami zaprezentowano aż 9 odmian kapusty białej do przechowywania. Informacji o poszczególnych odmianach udzielali uczestnikom spotkania specjaliści z firmy Rijk Zwaan — Jarosław Wojtczak i Tomasz Nożykowski. Przedstawiamy krótką charakterystykę pokazanych odmian.
Gintama
To odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 80–100 dni, o lekko spłaszczonych główkach typu bałkańskiego o masie 2–4 kg. Można je z powodzeniem przechowywać w warunkach chłodni czy przechowalni mniej więcej do końca marca, początku kwietnia. Kapusta o szerokim o szerokim zastosowaniu na rynku warzyw świeżych oraz w przetwórstwie. Ze względu na relatywnie krótki okres wegetacji, kapustę tę można uprawiać jako poplon.
Missourima
Odmiana typowo przemysłowa, o okresie wegetacji od 115 do 140 dni i główkach o masie 3–6 kg. Główki mają krótki głąb i jednolitą strukturę wewnętrzną. Nadają się do przechowywania oraz zbioru mechanicznego. Rośliny wykazują bardzo dobrą zdrowotność, w tym odporność na Fusarium oxysporum.
Dulcima
Okres wegetacji tej odmiany wynosi między 120 a 125 dni, a masa główek od 2,5 do 5 kg. Przy zagęszczeniu 35 tys. szt./ha uzyskuje się marketowe główki, natomiast przy mniejszym zagęszczeniu jest to kapusta przemysłowa. Główki mają skrócony głąb, co dodatkowo zwiększa wydajność pod kątem przetwórstwa.
30-WC778
To obiecująca nowość. Jej okres wegetacji wynosi 120-140 dni. W zależności od gęstości nasadzeń można uzyskać kapustę dedykowaną dla świeżego rynku lub dla przemysłu, do produkcji sałatek czy kiszenia. Odmiana charakteryzuje się dużym wyrównaniem główek i charakterystycznym żebrowaniem liści. Jest łatwa w obróbce i czyszczeniu z liści po zbiorze.
Axioma
Odmiana kapusty przeznaczona do bardzo długiego przechowywania (125 dni wegetacji). W zależności od zagęszczenia, główki osiągają masę od 1,5 do 4,5 kg. Tę kapustę można było obejrzeć w kilku wariantach. Pokazano główki z uprawy w mniejszym i większym zagęszczeniu oraz z kilku terminów nasadzeń. Można więc było obejrzeć cały asortyment i potencjał tej odmiany. Jest to również ciekawa propozycja, gdyż można ją przechowywać po zbiorze mechanicznym. Bowiem ze względu na twarde liście, zbitą strukturę wewnętrzną, otwarty pokrój i wysokie osadzenie na głąbie kapusta ta jest wybitnie predysponowana do mechanicznego zbioru.
Zbiór mechaniczny wiąże się z różnymi uszkodzeniami główek, które w okresie przechowywania stanowią wrota do infekcji patogenami. U tej odmiany można obserwować, że w miejscach uszkodzeń czy otarć liście zasychają. To cecha tej odmiany. Dzięki mocnym liściom i dużej zdrowotności główki wykazują przydatność do przechowywania nawet po mechanicznym zbiorze. Oczywiście przechowanie tej kapusty nie będzie tak długie jakie by było przy ręcznym zbiorze. Ale jest to alternatywa, w przypadku np. problemów z zapewnieniem pracowników do zbioru.
Foxma
To jedna z nowszych odmian do 130-dniowym okresie wegetacji, przeznaczona na rynek warzyw świeżych. Tworzy małe, zwarte, kompaktowe główki o masie od 0,8 do 2,7 kg. Odmiana wyróżnia się dużą zdrowotnością. Główki dobrze się przechowują, są łatwe w przygotowaniu i zapakowaniu. Ponadto przez długi czas zachowują intensywnie zielony kolor, co jest istotne przy długim przechowywaniu i sprzedaży na rynku warzyw świeżych. Jednocześnie stosunkowo krótki głąb wewnętrzny sugeruje, że można ją wykorzystywać np. do kwaszenia.
Mucsuma
Odmiana kapusty o okresie wegetacji od 130 do 140 dni, przeznaczona do długiego przechowywania, na świeży rynek i przetwórstwo (tzw. fresh-cut). Główki o balonowym kształcie osiągają masę od 2 do 5 kg, w zależności od zastosowanego zagęszczenia. Są osadzone na wysokich głąbach, pokryte silnym nalotem woskowym i wyróżniające się wysoką zdrowotnością (w tym odpornością na Fusarium oxysporum).
Storema
Odmiana przechowalnicza do drugiego przechowania i sprzedaży na świeżym rynku. Okres wegetacji wynosi 140–150 dni. Rośliny o silnym wigorze i wzniesionych, mocno nawoskowanych liściach. Zaś kompaktowe główki mają charakterystyczny, balonowy kształt i osiągają od 1,3 do 4,0 kg, w zależności od zagęszczenia. Po okresie przechowywania zachowują świeży, zielony kolor, nawet po zdjęciu 2–3 liści. Są łatwe w obróbce i przygotowaniu do sprzedaży, straty wagowe są minimalne.
Longma
To jeden ze standardów firmy Rijk Zwaan do bardzo długiego przechowywania. Odmiana późna, przeznaczona na świeży rynek, jak również z możliwością zakwaszenia po przechowaniu. Przy długim okresie wegetacji (150 dni) rośliny tworzą potężne rozety z dużą liczbą liści. Cechują się również wysoką zdrowotnością. Główki osiągają masę między 2,5 do 4,5 kg, przy czym ich wielkością można łatwo sterować, stosując różne zagęszczenia uprawy.
W przypadku tej odmiany zaprezentowano również kapustę zebraną prosto z pola, w 7. tygodniu roku (17-23 lutego 2025). Wprawdzie liście zewnętrzne były zbrązowiałe, ale po obraniu główki zachowały wysoką jakość. To interesująca alternatywa, gdyż zamiast przechowywać można główki przechować w polu, co daje oszczędności. Taki sposób przechowywania możne się sprawdzić w cieplejszych regionach Polski.
Sprawdzone odmiany kapusty czerwonej do przechowywania
Resima
Okres wegetacji roślin wynosi 130–140 dni, a główki osiągają masę 1–3 kg. Co istotne, odmiana zachowuje duże wyrównanie główek. Gwarantuje to bardzo dobry, wyrównany plon. Główki wyróżnia silny nalot woskowy z zewnątrz i jednolita struktura wewnętrzna (bez żebrowanych liści w środku). Dzięki temu po przekrojeniu mają intensywny, fioletowy kolor. Zwiększa to również wydajność w przetwórstwie.
To nasza topowa odmiana. Jest przydatna do przechowywania i dedykowana dla przemysłu, ale również na świeży rynek. Sterując gęstością nasadzeń łatwo uzyskać rozmiar do przetwórstwa lub mniejsze główki na świeży rynek.
Futurima
Natomiast kapustą typową na świeży rynek jest Futurima (120–140 dni wegetacji). Tworzy intensywnie czerwone, kompaktowe, owalne główki (2–5 kg) . Choć nie mają one dużej objętości, to są mocno zbite, co pozwala uzyskać zadowalający plon. Odmiana ma wysoki potencjał plonowania i dobrze sobie radzi na słabszych stanowiskach.
Przy sadzeniu w dużym zagęszczeniu (55 tys. roślin/ha) uzyskuje się bardzo niewielkie główki o masie od 1,3 do 3 kg. Warto dodać, że plon jest bardzo wyrównany, nie ma dużych różnic w kalibrze główek. To typowa odmiana na świeży rynek, choć jej zastosowanie może być wszechstronne.
