Jak przechowywać kapustę bez strat? Najważniejsze wskazówki
W związku z mniejszymi zbiorami kapusty w Polsce i zmniejszoną podażą na rynku ceny tego warzywa jak na razie utrzymują się wysokim poziomie. A można przypuszczać, że na dalszych etapach sezonu handlowego taniej nie będzie. Warto zatem zadbać, aby jak najlepiej przechować zebrane główki. Podpowiadamy, jak przechowywać kapustę by zachować wysoką jakość i uniknąć strat.
Niezależnie od tego, jaką metodą przechowujemy kapustę, warto dołożyć starań, by przechować główki w jak najlepszym stanie. Poniżej podpowiadamy, o czym nie można zapomnieć w czasie przechowywania tego warzywa.
Spis treści
Co decyduje o powodzeniu w przechowywaniu kapusty?
O powodzeniu w przechowywaniu kapusty w dużej mierze decyduje przestrzeganie najważniejszych zasad już w czasie zbioru i bezpośrednio po nim. Mianowicie należy:
- zebrać główki w odpowiedniej fazie dojrzałości; powinny być dobrze wykształcone, zwięzłe i twarde, ale jeszcze nie przejrzałe;
- do przechowywania przeznaczać wyłącznie główki dobrej jakości, bez objawów chorób i szkodników;
- nie przeznaczać do przechowywania kapusty przemrożonej (w temperaturze poniżej –5°C);
- unikać w czasie zbioru obijania główek i ścierania woskowego nalotu, który chroni liście;
- jak najszybciej po zbiorze schłodzić główki do temperatury 0°C i utrzymywać temperaturę i wilgotność na optymalnym poziomie.
Najlepiej bezpośrednio na polu, podczas zbioru oczyścić główki i układać delikatnie w skrzyniopaletach, w których będą przechowywanie. I w ten sposób, załadowane skrzyniopalety przetransportować do przechowalni bądź chłodni. Jeśli natomiast przewozi się kapustę luzem na przyczepach, wówczas zaleca się pozostawienie 3–4 liści zewnętrznych, by ochronić główki przed uszkodzeniami mechanicznymi w czasie transportu.
Jakie są optymalne warunki do przetrzymywania kapusty?
Optymalne warunki do przechowywania kapusty to:
- temperatura 0°C;
- wilgotność względna powietrza 90–95%;
- swobodna cyrkulacja powietrza.
Podwyższona temperatura przyspieszy gnicie kapusty. Zaś przy spadku poniżej 0°C główki zaczną powoli i stopniowo przemarzać od zewnątrz. W wyniku tego zostanie przerwany dopływ tlenu do środka główki i środkowe liście zaczną się rozkładać.
WAŻNE! Kapusty nie można przechowywać w pomieszczeniach razem z warzywami i owocami wydzielającymi etylen. Bowiem nawet niewielkie stężenie tego gazu (1–10 ppm) negatywnie wpłynie na jakość główek. Mianowicie spowoduje wzrost intensywności oddychania, przyspieszenie procesów starzenia i gnicia oraz odbarwienie i odpadanie liści od głąba.
Jak najlepiej przechowywać kapustę w kopcach?
Kapustę przechowuje się z powodzeniem w kopcach ziemnych. W zależności od wymiarów kopca, zwłaszcza jego głębokości główki układa się w 4–5 warstwową piramidę (w płytszych kopcach, około 20–30 cm głębokości i 1,0–1,2 m szerokości) lub 2–3 warstwy kapusty na płask (w większych kopcach o głębokości 30–40 cm i szerokości do 3 m). Przy przechowywaniu kapusty w kopcach bardzo ważną rolę odgrywa prawidłowe okrycie kopca, wykonane w odpowiednim czasie. Mianowicie:
- bezpośrednio po ułożeniu główek — kapustę okrywa się cienką warstwą ziemi (3-5 cm), zaś grzbiet kopca pozostawia się nie okryty. Cienka warstwa ziemi zabezpieczy kapustę przed wysychaniem, umożliwiając jednocześnie jej dobre schłodzenie;
- gdy temperatura kapusty w kopcu obniży się do 0–1°C — należy warstwę ziemi pogrubić do 10–15 cm;
- po nadejściu mrozów, gdy ziemia na kopcu przemarznie do 3–5 cm — należy wykonać okrycie zimowe.
Okrycie zimowe wykonuje się układając na kopcu warstwę słomy (15–20 cm grubości), a następnie dając na wierzch warstwę ziemi (15–20 cm grubości). Takie zabezpieczenie powinno ochronić kapustę zimą do temperatury zewnętrznej do –20°C.
Jak przechowywać bez strat kapustę w przechowalniach?
Podstawą jest by budynek przechowalni był dobrze izolowany, tak by nie było zagrożenia spadku temperatury poniżej 0°C. Następnie znaczącą rolę odgrywa odpowiednie ułożenie główek, mające zapewnić równomierne warunki termiczne i odpowiednią wentylację. Prawidłowe składowanie główek przedstawiono w tabeli.
Jak prawidłowo układać kapustę w przechowalniach?
Przechowywanie kapusty w przechowalniach z grawitacyjnym sposobem wietrzenia | Przechowywanie kapusty w przechowalniach z systemem aktywnej wentylacji |
|
|
W przechowalniach bez aktywnej wentylacji mogą wystąpić problemy z utrzymaniem optymalnej temperatury. Mianowicie, w czasie ciepłej jesieni są problemy by schodzić główki. Również wiosną przy wysokiej temperaturze zewnętrznej szybko wzrasta temperatura w pomieszczeniu przechowalni. W przechowalniach wyposażonych w system aktywnej wentylacji łatwiej utrzymać odpowiednią i równomierną temperaturę oraz wilgotność w całej masie przechowywanej kapusty.
O czym trzeba pamiętać składując kapustę w chłodniach?
W komorach chłodniczych możemy zapewnić optymalne warunki temperatury i wilgotności przez cały okres przechowania. Skrzynki lub skrzyniopalety z kapustą ustawia się tak, by zapewnić dobrą cyrkulację. Mianowicie należy zachować wolne przestrzenie między ścianami i paletami oraz pomiędzy rzędami palet. Zaś kapustę należy wstawiać do chłodni partiami, gdyż to umożliwia szybkie schłodzenie główek. Załadunek komory, zależnie od ilości towaru, może trwać nawet 5–7 dni.
W przypadku przechowywania kapusty w chodni z kontrolowaną atmosferę, zalecany jest następujący skład atmosfery:
- 5% CO2;
- 2,5–3% O2.
Przechowywanie kapusty w chłodni z KA ma wiele zalet, główki dłużej zachowują świeży wygląd i są w mniejszym stopniu porażane przez choroby. Ponadto obserwuje się wolniejsze tempo obniżania zawartości chlorofilu w liściach. Należy jednak kontrolować skład atmosfery, bowiem zmiany mogą się niekorzystnie odbić na jakości przechowywanej kapusty.
WAŻNE! Spadek poziomu tlenu w komorze z KA poniżej poziomu 2,5% wpłynie na zmianę smaku kapusty. Z kolei podwyższenie poziomu dwutlenku węgla do 15% spowoduje mięknięcie i rozpad tkanek.
Źródło: www.piorin.gov.pl
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!