Kiedy zbierać kapustę do przechowywania?
Kapusta głowiasta jest gatunkiem o największym znaczeniu w towarowej uprawie warzyw w Polsce. Produkujemy jej niemal 600 tys. ton. W produkcji duży udział mają odmiany późne, przydatne do długiego przechowywania. Kiedy zbierać późną kapustę?
Sprawdź, kiedy najlepiej zbierać kapustę przeznaczoną do przechowywania. Podpowiadamy, na co trzeba zwrócić uwagę wyznaczając termin zbiorów.
Spis treści
W jakich terminach zbiera się kapustę?
Zbiory kapusty z upraw gruntowych przeprowadza się w kilku terminach. Zależy to od uprawianej odmiany. Ściśle mówiąc, terminy zbiorów główek kapusty dla poszczególnych grup odmian są następujące:
- odmiany wczesne — czerwiec, lipiec;
- odmiany średnio-wczesne — sierpień, wrzesień;
- odmiany późne — październik, listopad.
Odmiany wczesne zbiera się, gdy tylko wykształcą główki. Odmiany średnio-wczesne, zbieramy latem, gdy główki wykształcą od 2 do 4 liści zewnętrznych. Z kolei późną kapustę najlepiej zebrać, kiedy główki są już w pełni uformowane, zwarte i wyrośnięte.
Kiedy najlepiej zbierać kapustę do przechowywania?
Zbiór kapusty przeznaczonej do przechowania przeprowadza się późną jesienią. Zazwyczaj jest to czas od połowy października do połowy listopada, a nawet dłużej, zależnie od warunków pogodowych. W tym okresie zbiera się kapustę głowiastą białą, czerwoną i włoską. Ta ostatnia może zostać w polu dłużej. W przypadku kapusty włoskiej są również odmiany, które nadają się do zbiorów zimowych.
Chociaż rośliny kapusty są odporne na lekkie przymrozki, to główki przeznaczone do długotrwałego przechowania nie powinny być przed zbiorem narażane na duże spadki temperatury, bowiem będą miały wówczas gorszą trwałość przechowalniczą. Na trwałość przechowalniczą wpływa również dojrzałość główek w momencie zbioru. Powinny być one dobrze wykształcone, zbite i twarde, ale jednocześnie nie przejrzałe.
Jak sprawdzić czy kapusta jest gotowa do zbioru?
Przed zbiorem należy się upewnić, że główki kapusty są zwarte, twarde i odpowiednio wyrośnięte. Bowiem niedojrzałe główki, czyli niedostatecznie wykształcone — luźne i miękkie — podczas przechowywania mają tendencję do utraty turgoru i więdnięcia. Jednocześnie kapusta nie może być przejrzała. Zatem należy ściąć główki zanim zaczną pękać czy rozdzielać się. Przejrzałe, popękane główki są narażone na choroby i gnicie, przez co zdecydowanie gorzej i krócej się przechowują.
Optymalny jest zbiór kapusty w początkowej fazie utraty zielonego zabarwienia przez liście zewnętrzne rośliny. Bowiem utrzymująca się wysoka zawartość chlorofilu w liściach główki sprzyja
większej odporności roślin na choroby grzybowe. Dzięki obniżonej intensywności oddychania i transpiracji, takie główki długo zachowają atrakcyjny wygląd i wysoką jakość. Kapustę zebraną w odpowiednim momencie można z powodzeniem przechowywać od 6 do nawet 9 miesięcy.
Kiedy zacząć jesienne zbiory kapusty?
Jesienne zbiory kapusty należy rozpocząć, gdy temperatura powietrza spadnie do 3–8ºC w ciągu dnia, a jednocześnie nie będzie jeszcze dużych przymrozków (temperatura w nocy nie powinna być niższa niż –3ºC). Zbiór przeprowadza się w czasie bezdeszczowej pogody, gdy rośliny są suche. Zatem do cięcia kapusty najlepiej przystąpić po południu, gdy na warzywach nie ma już rosy. Kapustę do przechowania zbiera się ręcznie, wycinając główki nożem i starając się unikać naruszenia okrywy woskowej liści i innych uszkodzeń. Możliwe jest również zmechanizowanie tego procesu i zbiór kombajnowy.
Jakie przymrozki wytrzymuje kapusta?
Kapusta jest rośliną klimatu umiarkowanego, co oznacza, że jest dość wytrzymała na niską temperaturę. Wyrośnięte główki wytrzymują spadki temperatury nawet do –8°C. Mimo to, jeśli chcemy przeznaczyć kapustę do długiego przechowywania, nie powinna być narażana przed zbiorem na spadki temperatury poniżej –5°C. Bowiem wpłynie to na pogorszenie trwałości przechowalniczej główek.
Z kolei ze zbiorami kapusty przeznaczonej do kiszenia nie trzeba się spieszyć, nawet przy stałych nocnych przymrozkach. Panuje opinia, że lekkie przymrozki są wręcz zalecane, a przemrożenie liści poprawia ich smak (stają się słodsze). Kiedy przed planowanym zbiorem wystąpią przymrozki, kapustę należy pozostawić na polu do czasu rozmarznięcia główek. Wówczas najlepiej także od razu podczas zbioru usunąć liście, które uległy ewentualnym uszkodzeniom przez mróz.
Źródło: www.piorin.gov.pl
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!