Odmiany winorośli: deserowe a winne

Dostępne na rynku odmiany winorośli charakteryzują się odmiennymi cechami i odmiennym przeznaczeniem. Jakie odmiany winorośli są najlepsze?

Coraz chętniej uprawiana winorośl w naszym kraju, sprzyja również w rozwoju handlu sadzonkami, obecny wybór odmian jest całkiem obszerny i każdy zainteresowany zainwestowaniem w winnicę na pewno znajdzie coś dla siebie. Przed wyborem odmiany winorośli musimy jednak zastanowić się nad główną sprawą – w jakim celu pragniemy hodować winorośl. Czy interesują nas walory deserowe, a może pod produkcję wina. Jest to bardzo ważne, ponieważ wiele odmian tych znanych i cennych owoców nadaje się tylko do jednego przeznaczenia. Zastanówmy się więc najpierw jaki charakter ma mieć nasza uprawa.

W przypadku odmian deserowych, o dużych i smacznych owocach, szczególnie polecane są następujące odmiany – Fumosa Albae, Muskat Letni i Arkadia, te jasne i duże odmiany charakteryzują się dobrym smakiem i wyglądem. Ciemne odmiany winorośli z kolei, o podobnych walorach co powyższe – Ajwaz, Alden i Nero, te ciemne winogrona są tak samo smaczne i ładne jak ich jaśni kuzyni. Warto zasięgnąć w internecie dodatkowych informacji o wspomnianych odmianach.

Odmiany winorośli zaliczane do odmian deserowych są trudniejsze w uprawie niż odmiany o zastosowaniu ogólnym, z których możemy zrobić zarówno wino jak i przeznaczyć na bezpośrednie spożycie. Godne polecenia odmiany ogólne to Perła Zali, Refren, Prim i Kristaly, te jasne winogrona mają zdecydowanie większą odporność na mrozy niż odmiany deserowe. W przypadku ciemnych odmian, polecamy Swanson Red i Ilczewskij Rannij.

Ostatnią grupą są odmiany winorośli przeznaczone tylko do wyrobu win, nie są one przeznaczone jako deserowe, ponieważ ich smak raczej zniechęca do bezpośredniej konsumpcji. Do polecanych odmian możemy zaliczyć Muskat Odesskij, Rondo, Bianca, Cascade i Sevar.
Jak widać odmiany winogron pod względem ich przeznaczenia produkcyjnego znacznie się różnią, dlatego musimy być pewni na jaki cel przeznaczymy naszą uprawę.

Uprawa kukurydzy w Polsce: rejonizacja upraw

Kukurydza należy do najbardziej wydajnych i przydatnych rolnikowi roślin uprawnych. A jak wygląda uprawa kukurydzy w Polsce?

18 stycznia 2017

Głownia zwarta jęczmienia: jakim uprawom zagraża?

Głownia zwarta jęczmienia jest chorobą powszechnie spotykaną w każdym regionie upraw jęczmienia. Jakie zboża najchętniej atakuje?

21 stycznia 2017

Uprawa rzepaku w RSP Sułków: tradycja i nowoczesność

RSP Sułków to spółdzielnia z niemal 40-letnią tradycją w produkcji roślinnej. Zobacz, jak uprawia się rzepak w Sułkowie!

9 stycznia 2017