Odmiany winorośli: deserowe a winne

Odmiany winorośli: deserowe a winne

Dostępne na rynku odmiany winorośli charakteryzują się odmiennymi cechami i odmiennym przeznaczeniem. Jakie odmiany winorośli są najlepsze?

Coraz chętniej uprawiana winorośl w naszym kraju, sprzyja również w rozwoju handlu sadzonkami, obecny wybór odmian jest całkiem obszerny i każdy zainteresowany zainwestowaniem w winnicę na pewno znajdzie coś dla siebie. Przed wyborem odmiany winorośli musimy jednak zastanowić się nad główną sprawą – w jakim celu pragniemy hodować winorośl. Czy interesują nas walory deserowe, a może pod produkcję wina. Jest to bardzo ważne, ponieważ wiele odmian tych znanych i cennych owoców nadaje się tylko do jednego przeznaczenia. Zastanówmy się więc najpierw jaki charakter ma mieć nasza uprawa.

W przypadku odmian deserowych, o dużych i smacznych owocach, szczególnie polecane są następujące odmiany – Fumosa Albae, Muskat Letni i Arkadia, te jasne i duże odmiany charakteryzują się dobrym smakiem i wyglądem. Ciemne odmiany winorośli z kolei, o podobnych walorach co powyższe – Ajwaz, Alden i Nero, te ciemne winogrona są tak samo smaczne i ładne jak ich jaśni kuzyni. Warto zasięgnąć w internecie dodatkowych informacji o wspomnianych odmianach.

Odmiany winorośli zaliczane do odmian deserowych są trudniejsze w uprawie niż odmiany o zastosowaniu ogólnym, z których możemy zrobić zarówno wino jak i przeznaczyć na bezpośrednie spożycie. Godne polecenia odmiany ogólne to Perła Zali, Refren, Prim i Kristaly, te jasne winogrona mają zdecydowanie większą odporność na mrozy niż odmiany deserowe. W przypadku ciemnych odmian, polecamy Swanson Red i Ilczewskij Rannij.

Ostatnią grupą są odmiany winorośli przeznaczone tylko do wyrobu win, nie są one przeznaczone jako deserowe, ponieważ ich smak raczej zniechęca do bezpośredniej konsumpcji. Do polecanych odmian możemy zaliczyć Muskat Odesskij, Rondo, Bianca, Cascade i Sevar.
Jak widać odmiany winogron pod względem ich przeznaczenia produkcyjnego znacznie się różnią, dlatego musimy być pewni na jaki cel przeznaczymy naszą uprawę.

Choroby brzoskwiń skutecznie odparte

Sadownicy uprawiający drzewka brzoskwiniowe dobrze wiedzą, że kluczowa dla zdrowia drzew i dobrych zbiorów jest odpowiednio wcześnie zastosowana ochrona przed patogenami chorobotwórczymi.

17 sierpnia 2017

Zatrucie sporyszem niebezpieczne dla ludzi i zwierząt

W zbożu niektórych rolników pojawił się sporysz. Może spowodować wiele szkód, zawiera trujące substancje. Przeczytaj, czy ubezpieczenia obejmują to ryzyko

10 sierpnia 2017

Szkodniki w rzepaku i pszenicy – co zagraża oziminom?

Dla przypomnienia podajemy najgroźniejsze szkodniki występujące w okresie jesiennym oraz podpowiadamy czym skutecznie je zwalczyć

19 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij