Deserowe czy winne odmiany winorośli
Coraz chętniej uprawiana winorośl w naszym kraju, sprzyja również w rozwoju handlu sadzonkami, obecnie wybierane odmiany winorośli są całkiem obszerne i każdy zainteresowany zainwestowaniem w winnicę na pewno znajdzie coś dla siebie.
Przed wyborem odmiany winorośli musimy jednak zastanowić się nad główną sprawą – w jakim celu pragniemy hodować winorośl. Czy interesują nas walory deserowe, a może pod produkcja win? Jest to bardzo ważne, ponieważ wiele odmian tych znanych i cennych owoców nadaje się tylko do jednego przeznaczenia. Zastanówmy się więc najpierw jaki charakter ma mieć nasza uprawa.
Spis treści
Deserowe odmiany winorośli
W przypadku odmian deserowych, o dużych i smacznych owocach, szczególnie polecane są następujące odmiany – Fumosa Albae, Muskat Letni i Arkadia. Jasne i duże odmiany charakteryzują się dobrym smakiem i wyglądem. Ciemne odmiany winorośli z kolei, o podobnych walorach co powyższe – Ajwaz, Alden i Nero. Ciemne winogrona są tak samo smaczne i ładne jak ich jaśni kuzyni. Warto zasięgnąć w internecie dodatkowych informacji o wspomnianych odmianach.
Odmiany winorośli zaliczane do odmian deserowych są trudniejsze w uprawie niż odmiany o zastosowaniu ogólnym, z których możemy zrobić zarówno wino jak i przeznaczyć na bezpośrednie spożycie. Godne polecenia odmiany ogólne to Perła Zali, Refren, Prim i Kristaly, te jasne winogrona mają zdecydowanie większą odporność na mrozy niż odmiany deserowe. W przypadku ciemnych odmian, polecamy Swanson Red i Ilczewskij Rannij.
Produkcja wina
Ostatnią grupą są odmiany winorośli przeznaczone tylko do wyrobu win, nie są one przeznaczone jako deserowe, ponieważ ich smak raczej zniechęca do bezpośredniej konsumpcji. Do polecanych odmian możemy zaliczyć Muskat Odesskij, Rondo, Bianca, Cascade i Sevar. Jak widać odmiany winogron pod względem ich przeznaczenia produkcyjnego znacznie się różnią, dlatego musimy być pewni na jaki cel przeznaczymy naszą uprawę.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!