Odmiany winorośli: deserowe a winne

Odmiany winorośli: deserowe a winne

Dostępne na rynku odmiany winorośli charakteryzują się odmiennymi cechami i odmiennym przeznaczeniem. Jakie odmiany winorośli są najlepsze?

Coraz chętniej uprawiana winorośl w naszym kraju, sprzyja również w rozwoju handlu sadzonkami, obecny wybór odmian jest całkiem obszerny i każdy zainteresowany zainwestowaniem w winnicę na pewno znajdzie coś dla siebie. Przed wyborem odmiany winorośli musimy jednak zastanowić się nad główną sprawą – w jakim celu pragniemy hodować winorośl. Czy interesują nas walory deserowe, a może pod produkcję wina. Jest to bardzo ważne, ponieważ wiele odmian tych znanych i cennych owoców nadaje się tylko do jednego przeznaczenia. Zastanówmy się więc najpierw jaki charakter ma mieć nasza uprawa.

W przypadku odmian deserowych, o dużych i smacznych owocach, szczególnie polecane są następujące odmiany – Fumosa Albae, Muskat Letni i Arkadia, te jasne i duże odmiany charakteryzują się dobrym smakiem i wyglądem. Ciemne odmiany winorośli z kolei, o podobnych walorach co powyższe – Ajwaz, Alden i Nero, te ciemne winogrona są tak samo smaczne i ładne jak ich jaśni kuzyni. Warto zasięgnąć w internecie dodatkowych informacji o wspomnianych odmianach.

Odmiany winorośli zaliczane do odmian deserowych są trudniejsze w uprawie niż odmiany o zastosowaniu ogólnym, z których możemy zrobić zarówno wino jak i przeznaczyć na bezpośrednie spożycie. Godne polecenia odmiany ogólne to Perła Zali, Refren, Prim i Kristaly, te jasne winogrona mają zdecydowanie większą odporność na mrozy niż odmiany deserowe. W przypadku ciemnych odmian, polecamy Swanson Red i Ilczewskij Rannij.

Ostatnią grupą są odmiany winorośli przeznaczone tylko do wyrobu win, nie są one przeznaczone jako deserowe, ponieważ ich smak raczej zniechęca do bezpośredniej konsumpcji. Do polecanych odmian możemy zaliczyć Muskat Odesskij, Rondo, Bianca, Cascade i Sevar.
Jak widać odmiany winogron pod względem ich przeznaczenia produkcyjnego znacznie się różnią, dlatego musimy być pewni na jaki cel przeznaczymy naszą uprawę.

Coraz mniej pszczół? To dla sadowników duży problem!

Sprawdź, co zrobić aby zapewnić roślinom odpowiednie zapylenie gdy wokół brakuje pszczół.

17 maja 2018

Zdaniem praktyków: jak ochronić plantacje nie szkodząc pszczołom?

Jak przeprowadzić konieczne zabiegi w rzepaku z troską o bezpieczeństwo pszczół?

9 maja 2018

Zdaniem praktyków: Stan pszenicy ozimej

Sprawdź, w którym regionach kraju pszenica ozima jest w najlepszej kondycji.

9 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close