Odmiany winorośli: deserowe a winne

Odmiany winorośli: deserowe a winne

Dostępne na rynku odmiany winorośli charakteryzują się odmiennymi cechami i odmiennym przeznaczeniem. Jakie odmiany winorośli są najlepsze?

Coraz chętniej uprawiana winorośl w naszym kraju, sprzyja również w rozwoju handlu sadzonkami, obecny wybór odmian jest całkiem obszerny i każdy zainteresowany zainwestowaniem w winnicę na pewno znajdzie coś dla siebie. Przed wyborem odmiany winorośli musimy jednak zastanowić się nad główną sprawą – w jakim celu pragniemy hodować winorośl. Czy interesują nas walory deserowe, a może pod produkcję wina. Jest to bardzo ważne, ponieważ wiele odmian tych znanych i cennych owoców nadaje się tylko do jednego przeznaczenia. Zastanówmy się więc najpierw jaki charakter ma mieć nasza uprawa.

W przypadku odmian deserowych, o dużych i smacznych owocach, szczególnie polecane są następujące odmiany – Fumosa Albae, Muskat Letni i Arkadia, te jasne i duże odmiany charakteryzują się dobrym smakiem i wyglądem. Ciemne odmiany winorośli z kolei, o podobnych walorach co powyższe – Ajwaz, Alden i Nero, te ciemne winogrona są tak samo smaczne i ładne jak ich jaśni kuzyni. Warto zasięgnąć w internecie dodatkowych informacji o wspomnianych odmianach.

Odmiany winorośli zaliczane do odmian deserowych są trudniejsze w uprawie niż odmiany o zastosowaniu ogólnym, z których możemy zrobić zarówno wino jak i przeznaczyć na bezpośrednie spożycie. Godne polecenia odmiany ogólne to Perła Zali, Refren, Prim i Kristaly, te jasne winogrona mają zdecydowanie większą odporność na mrozy niż odmiany deserowe. W przypadku ciemnych odmian, polecamy Swanson Red i Ilczewskij Rannij.

Ostatnią grupą są odmiany winorośli przeznaczone tylko do wyrobu win, nie są one przeznaczone jako deserowe, ponieważ ich smak raczej zniechęca do bezpośredniej konsumpcji. Do polecanych odmian możemy zaliczyć Muskat Odesskij, Rondo, Bianca, Cascade i Sevar.
Jak widać odmiany winogron pod względem ich przeznaczenia produkcyjnego znacznie się różnią, dlatego musimy być pewni na jaki cel przeznaczymy naszą uprawę.

Czym jest rolnictwo biodynamiczne?

Rolnictwo biodynamiczne uznawane jest za rodzaj rolnictwa ekologicznego, powstało jednak zupełnie niezależnie. Kto je stworzył?

14 grudnia 2017

Agro Akademia BASF – perfekcyjny jęczmień dla każdego

Agro Akademia BASF poświęcona uprawie jęczmienia – sprawdź, o czym będzie mowa i uzyskaj najwyższe plony w nadchodzącym sezonie.

8 grudnia 2017

Ochrona sadu przed mrozem – zabezpieczenie drzew owocowych

Połowa grudnia to dobry czas na zabezpieczenie drzew owocowych w sadzie. Jaka powinna być prawidłowa ochrona sadu przed mrozem?

11 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij