Pszenica ozima Desamo: na słabsze gleby i mroźne zimy

Pszenica ozima Desamo: na słabsze gleby i mroźne zimy

Pszenica ozima Desamo to odmiana dla tych rolników, którzy gospodarują w regionach, gdzie pogoda lubi płatać figle.

Pszenica ozima Desamo z katalogu Top Farms Nasiona to odmiana przede wszystkim dla tych rolników, którzy gospodarują w regionach, gdzie pogoda lubi płatać figle. Desamo to bowiem pszenica, która nie tylko dobrze znosi różne terminy wysiewu, ale również odznacza się bardzo dobrą zimotrwałością. Sprawdzi się w dodatku na glebach słabszej jakości.

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Desamo?

  • wysoki potencjał plonowania i bardzo wysoka rentowność uprawy;
  • wysoka zawartość białka i bardzo wysoka liczba opadania;
  • przydatna do intensywnej technologii uprawy na glebach średniej jakości i dobrych w różnych terminach wysiewu;
  • dobra odporność na choroby;
  • może być uprawiana na terenie całej Polski;
  • MTZ [g]: 45;
  • termin kłoszenia – średnio wczesny;
  • zimotrwałość: 5,0 – bardzo dobra.
Czym charakteryzuje się pszenica ozima Desamo?

Czym charakteryzuje się pszenica ozima Desamo?

Odporność na choroby:

  • Mączniak prawdziwy – dobra;
  • Rdza brunatna – bardzo dobra;
  • Septorioza liści – dobra;
  • Fuzarioza kłosa – dobra;
  • Choroby podstawy źdźbła – dobra;
  • DTR – bardzo dobra.

Wapnowanie pogłówne możliwe na wiosnę

Siew wapna wiosenną porą nie należy do optymalnych terminów. Sprawdź czym i jak wapnować gdy jest taka potrzeba!

23 lutego 2018

Regulacja wzrostu ozimin. Czym skracać?

Chlorek mepikwatu to bardzo dobry regulator. Zobacz w jakich uprawach sprawdzi się najlepiej!

22 lutego 2018

Próby glebowe wykonaj je przed siewem roślin jarych!

Wczesna wiosna to dobry czas na pobranie prób glebowych. Sprawdź kiedy i jak je prawidłowo pobrać!

24 lutego 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij