Pszenica ozima Desamo: na słabsze gleby i mroźne zimy

Pszenica ozima Desamo: na słabsze gleby i mroźne zimy

Pszenica ozima Desamo to odmiana dla tych rolników, którzy gospodarują w regionach, gdzie pogoda lubi płatać figle.

Pszenica ozima Desamo z katalogu Top Farms Nasiona to odmiana przede wszystkim dla tych rolników, którzy gospodarują w regionach, gdzie pogoda lubi płatać figle. Desamo to bowiem pszenica, która nie tylko dobrze znosi różne terminy wysiewu, ale również odznacza się bardzo dobrą zimotrwałością. Sprawdzi się w dodatku na glebach słabszej jakości.

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Desamo?

  • wysoki potencjał plonowania i bardzo wysoka rentowność uprawy;
  • wysoka zawartość białka i bardzo wysoka liczba opadania;
  • przydatna do intensywnej technologii uprawy na glebach średniej jakości i dobrych w różnych terminach wysiewu;
  • dobra odporność na choroby;
  • może być uprawiana na terenie całej Polski;
  • MTZ [g]: 45;
  • termin kłoszenia – średnio wczesny;
  • zimotrwałość: 5,0 – bardzo dobra.
Czym charakteryzuje się pszenica ozima Desamo?

Czym charakteryzuje się pszenica ozima Desamo?

Odporność na choroby:

  • Mączniak prawdziwy – dobra;
  • Rdza brunatna – bardzo dobra;
  • Septorioza liści – dobra;
  • Fuzarioza kłosa – dobra;
  • Choroby podstawy źdźbła – dobra;
  • DTR – bardzo dobra.

Prawie 107 mln zł na dopłaty do materiału siewnego za rok 2017

Ogłoszono stawki dopłat do materiału siewnego za 2017 rok. Sprawdźmy jakie będą obowiązywać.

12 października 2017

Uprawa pora – kluczowe skuteczne nawożenie i dobra obsada

W przypadku porów praktykowane są różne technologie uprawy. Cel jest zawsze ten sam – jak najdłuższa łodyga rzekoma.

19 października 2017

Uprawa dyni. Jakie wyzwania stoją przed plantatorami?

Powierzchnia uprawy dyni z roku na rok rośnie, gdyż warzywo to coraz chętniej jest kupowane przez polskich konsumentów. Ciągle jednak nie przekracza 1 % ogólnej uprawy warzyw.

12 października 2017