Ograniczenie skutków suszy — mamy na to sposób!

Ograniczenie skutków suszy to jedno z największych wyzwań współczesnego rolnictwa. Prognozy i monitoring suszy wskazują, że już w najbliższych latach Polska, podobnie jak inne kraje Europy Środkowej może zmagać się z ekstremalnymi warunkami pogodowymi. Jak zatem zatrzymać więcej wody w glebie, by uprawy miały szansę przetrwać kolejne suche sezony?
Dowiedz się, jakie na swoim polu możesz podjąć działania zagospodarowujące wodę pochodzącą z okresu jesienno-zimowego oraz wczesnowiosennego. Możesz z nami odtworzyć retencję wodną gleby, tak by dostępne w danym sezonie zasoby wody wykorzystać maksymalnie.
Spis treści
W Polsce pogłębia się susza rolnicza — rokowania na przyszłość
Zmieniające się warunki klimatyczne, a zwłaszcza coraz częstsze występowanie sezonów z suszą rolniczą, stawiają polskie rolnictwo przed ogromnym wyzwaniem związanym z gospodarowaniem wodą. W ciągu ostatnich trzydziestu lat aż 18 sezonów zostało zakwalifikowanych jako lata suszowe. Czyli deficyt wody staje się prawdziwym ograniczeniem plonowania większości roślin uprawnych w Polsce. W tej sytuacji jednym z najskuteczniejszych działań adaptacyjnych jest odbudowa zasobów próchnicy w glebie.
Ograniczenie skutków suszy — dlaczego próchnica ma tak duże znaczenie?
Jednym z najważniejszych zasobów w walce z suszą jest… gleba. A konkretnie — zawartość w niej próchnicy. To właśnie ten element między innymi decyduje o zdolności zatrzymywania wody w warstwie ornej. Próchnica może zatrzymać nawet 3–5 razy więcej wody niż frakcja mineralna gleby, a tym samym realnie wpływać na stan uwodnienia upraw.
Próchnica działa jak naturalna gąbka. Mianowicie jej koloidalna budowa umożliwia zatrzymanie ilości wody wielokrotnie przekraczającej jej własną masę. Co więcej, substancja ta wspiera zatrzymywanie składników odżywczych, poprawia zdolności buforowe gleby, sprzyja rozwojowi życia mikrobiologicznego oraz przyspiesza nagrzewanie gleby wiosną, dzięki czemu rośliny szybciej rozpoczynają wegetację.
Tabela 1. Właściwości próchnicy istotne dla gospodarowania wodą w glebie
Właściwość próchnicy | Znaczenie dla gleby i roślin |
Koloidalna struktura | Łącznie ogromna powierzchnia wewnętrznych cząstek próchnicy zatrzymuje duże ilości wody w glebie, 3–5 razy większe niż frakcja mineralna |
Wysoka zdolność sorpcyjna | Przekłada się na magazynowanie składników pokarmowych 4–12 razy efektywniej niż części mineralne |
Strukturotwórcze działanie z mikroorganizmami | Poprawa struktury gleby i zwiększenie retencji wody w strefie korzeniowej oraz składników mineralnych |
Ciemne zabarwienie | Absorpcja ciepła i przyspieszenie nagrzewania gleby |
Zwiększenie zdolności buforowych | Stabilizacja odczynu gleby i poprawa jej odporności na zmiany środowiskowe |
Źródło węgla dla mikroorganizmów | Wsparcie życia biologicznego w glebie |
Rezerwuar składników pokarmowych | Zapewnienie długoterminowego dostępu do niezbędnych mikro- i makroelementów |
Budowa warstwy próchniczej, czyli tworzenie magazynu wody
Niestety badania prowadzone przez IUNG wykazują spadek zawartości materii organicznej w polskich glebach. Według specjalistów w ciągu najbliższych lat degradacji może ulec nawet 1% próchnicy, co drastycznie ograniczy retencję wodną. Dlatego rolnicy powinni podejmować działania wspierające procesy humifikacji i zwiększające udział substancji humusowych w glebie.
Zwiększenie zawartości próchnicy nie tylko poprawi strukturę i żyzność gleby, ale przede wszystkim znacząco podniesie jej pojemność wodną i sorpcyjną.
Trzeba mieć świadomość, że rewitalizacja gleb poprzez zwiększenie zawartości materii organicznej to proces długotrwały. Jednakże przyszłościowo niezwykle opłacalny. Perspektywicznie przyczyni się do ochrony roślin przed krótkotrwałymi i długotrwałymi niedoborami wody. Także ustabilizuje plon w zmieniającym się klimacie. Warto zatem świadomie inwestować w odbudowę próchnicy, która stanowi naturalny rezerwuar wody i składników pokarmowych, niezbędnych dla zdrowego i silnego rozwoju roślin.
Tabela 2. Wpływ zawartości próchnicy glebowej na możliwość magazynowania wody (wg Zmarlicki i in., 2015 r.)
Zawartość próchnicy w glebie (%) | Możliwość magazynowania wody przez próchnicę/humus (L/ha) |
0,50 | 80 000 |
1,00 | 160 000 |
2,00 | 320 000 |
3,00 | 480 000 |
4,00 | 640 000 |
5,00 | 800 000 |
Pożyteczne mikroorganizmy wspierają zatrzymywanie wody w glebie
Nie mniej ważna jest aktywność biologiczna gleby. Pożyteczne mikroorganizmy nie tylko wspomagają tworzenie próchnicy, ale także poprawiają strukturę gleby i wspierają rośliny w okresach niedoboru wody. Mikroorganizmy glebowe mają także zdolność do udostępniania roślinom wody oraz składników odżywczych, zwłaszcza tych, które zostały zablokowane w glebie i są niedostępne dla roślin. Poprzez aktywizację życia mikrobiologicznego, zwiększamy więc szanse na przetrwanie upraw w trudnych, a nawet ekstremalnych warunkach pogodowych.
Amalgerol Essence — skuteczny sposób na poprawę retencji wodnej gleby
W odpowiedzi na wyzwania związane z okresowymi niedoborami wody, suszami i ubożejącą ilością materii organicznej w glebie proponujemy zastosowanie Amalgerol Essence, który w naturalny sposób przyczyni się do zwiększenia retencji wodnej gleby i zaktywizuje jej życie biologiczne.
Dzięki zawartości materii organicznej bogatej w węgiel organiczny, kwasy huminowe i fulwowe, Amalgerol Essence nie tylko zwiększa żyzność gleby, ale także poprawia jej strukturę oraz stosunki powietrzno-wodne.
Tabela 3. Główne korzyści stosowania Amalgerol Essence
Składniki preparatu | Działanie | Korzyść dla rolnika |
Węgiel organiczny, kwasy huminowe i fulwowe | Poprawa struktury i żyzności gleby | Lepsze zatrzymywanie wody i składników odżywczych w strefie korzeniowej |
Alginiany (pozyskiwane z alg morskich) | Chronią roślinę przed niedoborem wody | Zatrzymują nawet najmniejsze ilości dostępnej dla roślin wody w strefie przykorzeniowej. |
Aktywatory mikrobiologiczne | Intensyfikacja procesów mineralizacji i humifikacji | Wspierają rozwój mikrobiomu glebowego. Szybciej wzbogacają gleby w składniki pokarmowe i powodują uwalnianie związanych/unieruchomionych składników pokarmowych |
Aminokwasy, peptydy, organiczny potas i azot | Wsparcie roślin podczas stresu wodnego | Lepsze plonowanie w trudnych warunkach |
Fitohormony i antyoksydanty | Łagodzenie skutków stresów środowiskowych | Zwiększona odporność roślin na suszę |
Wyciągi z ziół i molekuły sygnałowe | Aktywacja systemów odpornościowych roślin | Aktywują systemy odpornościowe roślin. Przygotowują rośliny na okresowe niedobory wody oraz inne stresy środowiskowe — silniejsze, bardziej odporne uprawy |
Nasi kliencie wskazują, iż regularne używanie Amalgerol Essence w widoczny sposób zwiększyło ilość zatrzymywanej wody w glebie. Ponadto przyczyniło się do rozluźnienia i poprawy struktury gleby w miejscach, gdzie powstawały zastoiska wodne.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
