Orka pod siew – nie zapomnijmy o podstawowych elementach

Orka pod siew – nie zapomnijmy o podstawowych elementach

Za chwilę rozpoczną się siewy ozimin. Nie zapomnijmy o elementarnych zasadach dobrej uprawy.

Orka pod siew warunkuje nie tylko jakość kiełkowania i wschodów, ale też sam komfort pracy. Dobra orka powinna zapewnić nam oba te czynniki na satysfakcjonującym poziomie. 

Orka najpopularniejsza

Pamiętajmy o najważniejszych elementach uprawy pod zboża ozime. Zazwyczaj wszystkie ścierniska – zarówno po rzepaku, jak i zbożach czy kukurydzy na kiszonkę – zostały wstępnie „obrobione” czy to za pomocą talerzówki czy też grubera. Jeśli prowadzimy pełną technologię z zastosowaniem pługa, czyli wciąż najpopularniejszą formę uprawy, to przed nami orka pod zboża ozime. 

Orka powinna zostać wykonana co najmniej kilka dni przed siewem. Przyjmuje się, że najlepiej aby wykonać ją przynajmniej 10 dni przed siewem.

Orka + dodatkowa uprawa

Orka powinna zostać wykonana co najmniej kilka dni przed siewem. Przyjmuje się, że najlepiej aby wykonać ją przynajmniej 10 dni przed siewem. Zachowanie tego okresu jest ważne, ponieważ w glebie zdąży nastąpić przez ten czas kilka procesów, takich jak np. przywrócenie naturalnego podsiąku wody. W efekcie uzyskamy lepsze i znacznie bardziej równomierne wschody. Jeśli jednak orka jest z różnych przyczyn opóźniona dobrze jest zastosować wał Cambpella. Pamiętajmy również o tym, że sama orka może nie wystarczyć w przypadku ciężkich gleb. Z doświadczenia wiemy, że gleba pozostaje po tym zabiegu często niedostatecznie skruszona. W takiej sytuacji musimy niejednokrotnie wykonać dodatkowy zabieg, który pozwoli nam na rozkruszenie zalegających na powierzchni brył ziemi.

12

Zobacz także: Test pługa 4-skibowego Vogel&Noot XM 950

Winnice polskie mają potencjał i przyszłość

Na uprawie winorośli można się dorobić. Świadczy o tym rozwijający się polski rynek wina. W ciągu ostatnich kilku lat sprzedaż tego trunku wzrosła u nas dziesięciokrotnie. Obecnie działa już...

18 września 2017

Choroba replantacyjna w sadach – jak zapobiegać

Ochrona środowiska naturalnego, jak i potrzeba produkcji zdrowej żywności, skłania sadownika do ograniczenia stosowania doglebowych środków chemicznych.

11 września 2017

Chłodnie i magazyny: jak przygotować je do sezonu?

Przed sezonem przechowalniczym powinniśmy odpowiednio przygotować magazyny. O czym nie możemy zapomnieć?

6 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij