Pszenica ozima Ostroga: nie boi się mrozu i dzików

Ostroga to pszenica jakościowa A oścista z katalogu Top Farms Nasiona, która znalazła się wśród najchętniej uprawianej pszenicy na polach w sąsiedztwie lasów, zagrożonych przez zwierzynę łowną. Dzięki przynależności do odmian ościstych nie budzi zainteresowania zarówno wśród dzików, jak i saren. Co jeszcze ją charakteryzuje?
Przezimowanie Ostrogi w regionie północno-wschodnim, gdzie uprawy były narażone bezpośrednio na niekorzystne warunki atmosferyczne, niskie temperatury bez okrywy śnieżnej, potwierdzają walory tej odmiany.
– Ta pszenica stanowi doskonały materiał siewny w naszym rejonie ze względu na wysoki stopień mrozoodporności. Przezimowanie Ostrogi, szczególnie w tym roku, w regionie północno-wschodnim, gdzie uprawy były narażone bezpośrednio na niekorzystne warunki atmosferyczne, niskie temperatury bez okrywy śnieżnej, potwierdzają walory tej odmiany – mówi Stanisław Mańkowski z Agro-Funduszu Mazury. – Ostroga nadaje się również do uprawy na glebach ciężkich, bardzo wilgotnych, tzw. zimnych. Z praktyki w naszym gospodarstwie w Drogoszach wiemy, że doskonale sprawdza się przy zasiewach zarówno po rzepaku we wczesnym siewie, jak też po pszenicy, a nawet przy zasiewach w terminie późnym po kukurydzy.
Ostroga dojrzewa w okresie średnio późnym, co pozwala na rozłożenie prac żniwnych, a ziarno pszenicy zachowuje jakość do końca zbioru. Kłos nie jest długi, natomiast plon tworzy poprzez zagęszczony łan i masę tysiąca ziaren.
– Odmiana doskonale sprawdza się w Agro-Funduszu Mazury Drogosze, zachowuje stabilność w plonowaniu i parametry ziarna. W regionie północno-wschodnim w ostatnich latach występuje duża presja zagrożenia dla pól uprawnych trudnym do zwalczenia wyczyńcem polnym. Przy wysiewie 380 szt. ziaren/m2 odmiana Ostroga tworzy zwarty łan, stanowi dużą biomasę, dzięki czemu dobrze sobie radzi z tym uciążliwym chwastem – podkreśla Stanisław Mańkowski.
Jakie są najważniejsze cechy odmiany Ostroga?
- pewne i stabilne plonowanie na terenie całego kraju;
- bardzo dobre parametry jakościowe ziarna;
- bardzo dobra odporność na porastanie ziarna w kłosie;
- bardzo dobra odporność na choroby grzybowe;
- polecana na wszystkie rodzaje stanowisk – przedplonów;
- bardzo elastyczna w terminach siewu.
- MTZ [g]: 48;
- termin kłoszenia – późny;
- zimotrwałość: 6,0 – bardzo dobra.
Odporność na choroby:
- Mączniak prawdziwy – średnia;
- Rdza brunatna – bardzo dobra;
- Septorioza liści – dobra;
- Fuzarioza kłosa – bardzo dobra;
- Choroby podstawy źdźbła – bardzo dobra;
- DTR – bardzo dobra.