Czy spożywać owoce i warzywa z podtopionych upraw?

Owoce i warzywa z podtopionych terenów to w tym roku spory problem. Czy można je będzie bez obaw spożywać?

W ostatnich tygodniach na terenie całego kraju występowały ulewne deszcze i nawałnice, które spowodowały, że wiele warzywników, sadów czy ogródków działkowych znalazło się pod wodą. Czy jednak owoce i warzywa z poletek, które zostały podtopione, można bezpiecznie spożywać?

W wielu regionach deszcze były na tyle ulewne, że podtopiły pola uprawne, sady i warzywniki. Dojrzewające owocewarzywa znalazły się pod wodą. Wydawać by się mogło, że gdy sytuacja wróciła do normy, można je zbierać i bez obaw spożywać. Tymczasem niekoniecznie jest to bezpieczne.

Spożywanie tych surowców nawet po dokładnym umyciu wodą przeznaczoną do spożycia nie daje gwarancji skutecznego usunięcia zagrożenia, a więc wyeliminowania ryzyka zachorowania.

gdański sanepid

– Wody, którymi zostały zalane uprawy owoców i warzyw, niosły ze sobą szereg zanieczyszczeń, w tym m.in. ścieki i muł – podaje gdański sanepid. – Zatem istnieje duże prawdopodobieństwo, że zalane warzywaowoce zostały skażone drobnoustrojami, w tym bakteriami chorobotwórczymi, które mogą wywoływać zakażenia i zachorowania u ludzi na groźne dla zdrowia i życia choroby. Spożywanie tych surowców nawet po dokładnym umyciu wodą przeznaczoną do spożycia nie daje gwarancji skutecznego usunięcia zagrożenia, a więc wyeliminowania ryzyka zachorowania. Owocewarzywa, które miały kontakt z wodą powodziową, z powyższych względów nie powinny być spożywane.

Niebezpieczeństwo kryje się przede wszystkim w owocach i warzywach zbieranych we własnym sadzie czy ogrodzie. Produkty, które znajdują się w obrocie handlowym, czyli dostępne w sklepach, są badane w ramach urzędowych kontroli żywności zarówno pod względem chemicznym, jak i biologicznym. Tak samo kontrolowane są owoce i warzywa bezpośrednio u producentów. Konsumenci kupujący je w sklepach mogą mieć pewność, że są one bezpieczne dla zdrowia. Natomiast spożywanie pomidorów czy ogórków z własnego ogrodu, który wcześniej został podtopiony czy zalany, zawsze niesie za sobą ryzyko dla zdrowia.

Niebawem Centralne Targi Rolnicze CTR 2016: co zaplanowano?

Już niebawem Centralne Targi Rolne CTR 2016: 300 wystawców, 70 tys. m2 powierzchni wystawienniczej i 40–50 tys. odwiedzających!

21 listopada 2016

Oziminy i nawożenie: dmuchać na zimne czy zaryzykować?

Trudno zaufać prognozom długoterminowym i rolnicy stają przed dylematem: „Nawozić oziminy czy może dać już sobie spokój?”.

21 listopada 2016

VI konferencja „Nauka – Biznes – Rolnictwo”: tym razem problemy wody!

W Puławskim Parku Naukowo-Technologicznym odbyła się VI konferencja „Nauka – Biznes – Rolnictwo”. Głównym tematem była woda.

25 listopada 2016