Czy spożywać owoce i warzywa z podtopionych upraw?

Czy spożywać owoce i warzywa z podtopionych upraw?

Owoce i warzywa z podtopionych terenów to w tym roku spory problem. Czy można je będzie bez obaw spożywać?

W ostatnich tygodniach na terenie całego kraju występowały ulewne deszcze i nawałnice, które spowodowały, że wiele warzywników, sadów czy ogródków działkowych znalazło się pod wodą. Czy jednak owoce i warzywa z poletek, które zostały podtopione, można bezpiecznie spożywać?

W wielu regionach deszcze były na tyle ulewne, że podtopiły pola uprawne, sady i warzywniki. Dojrzewające owoce i warzywa znalazły się pod wodą. Wydawać by się mogło, że gdy sytuacja wróciła do normy, można je zbierać i bez obaw spożywać. Tymczasem niekoniecznie jest to bezpieczne.

Spożywanie tych surowców nawet po dokładnym umyciu wodą przeznaczoną do spożycia nie daje gwarancji skutecznego usunięcia zagrożenia, a więc wyeliminowania ryzyka zachorowania.

gdański sanepid

– Wody, którymi zostały zalane uprawy owoców i warzyw, niosły ze sobą szereg zanieczyszczeń, w tym m.in. ścieki i muł – podaje gdański sanepid. – Zatem istnieje duże prawdopodobieństwo, że zalane warzywa i owoce zostały skażone drobnoustrojami, w tym bakteriami chorobotwórczymi, które mogą wywoływać zakażenia i zachorowania u ludzi na groźne dla zdrowia i życia choroby. Spożywanie tych surowców nawet po dokładnym umyciu wodą przeznaczoną do spożycia nie daje gwarancji skutecznego usunięcia zagrożenia, a więc wyeliminowania ryzyka zachorowania. Owoce i warzywa, które miały kontakt z wodą powodziową, z powyższych względów nie powinny być spożywane.

Niebezpieczeństwo kryje się przede wszystkim w owocach i warzywach zbieranych we własnym sadzie czy ogrodzie. Produkty, które znajdują się w obrocie handlowym, czyli dostępne w sklepach, są badane w ramach urzędowych kontroli żywności zarówno pod względem chemicznym, jak i biologicznym. Tak samo kontrolowane są owoce i warzywa bezpośrednio u producentów. Konsumenci kupujący je w sklepach mogą mieć pewność, że są one bezpieczne dla zdrowia. Natomiast spożywanie pomidorów czy ogórków z własnego ogrodu, który wcześniej został podtopiony czy zalany, zawsze niesie za sobą ryzyko dla zdrowia.

Skargi na rolników to duży problem! Co na to resort rolnictwa?

Sprawdź, co na temat zmian proponowanych przez gospodarzy sądzi ministerstwo.

16 czerwca 2018

Wirozy kukurydzy

Kukurydza jest jednym z głównych gatunków roślin uprawnych w Polsce. Sprawdź, jak uchronić ją przed chorobami wirusowymi!

18 czerwca 2018

Kredyty dla gospodarstw rolnych

Sprawdź, dlaczego aż 60% rolników deklaruje problemy finansowe, a jedynie około 30% wspiera się kredytami

8 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close