Czy spożywać owoce i warzywa z podtopionych upraw?

Czy spożywać owoce i warzywa z podtopionych upraw?

Owoce i warzywa z podtopionych terenów to w tym roku spory problem. Czy można je będzie bez obaw spożywać?

W ostatnich tygodniach na terenie całego kraju występowały ulewne deszcze i nawałnice, które spowodowały, że wiele warzywników, sadów czy ogródków działkowych znalazło się pod wodą. Czy jednak owoce i warzywa z poletek, które zostały podtopione, można bezpiecznie spożywać?

W wielu regionach deszcze były na tyle ulewne, że podtopiły pola uprawne, sady i warzywniki. Dojrzewające owoce i warzywa znalazły się pod wodą. Wydawać by się mogło, że gdy sytuacja wróciła do normy, można je zbierać i bez obaw spożywać. Tymczasem niekoniecznie jest to bezpieczne.

Spożywanie tych surowców nawet po dokładnym umyciu wodą przeznaczoną do spożycia nie daje gwarancji skutecznego usunięcia zagrożenia, a więc wyeliminowania ryzyka zachorowania.

gdański sanepid

– Wody, którymi zostały zalane uprawy owoców i warzyw, niosły ze sobą szereg zanieczyszczeń, w tym m.in. ścieki i muł – podaje gdański sanepid. – Zatem istnieje duże prawdopodobieństwo, że zalane warzywa i owoce zostały skażone drobnoustrojami, w tym bakteriami chorobotwórczymi, które mogą wywoływać zakażenia i zachorowania u ludzi na groźne dla zdrowia i życia choroby. Spożywanie tych surowców nawet po dokładnym umyciu wodą przeznaczoną do spożycia nie daje gwarancji skutecznego usunięcia zagrożenia, a więc wyeliminowania ryzyka zachorowania. Owoce i warzywa, które miały kontakt z wodą powodziową, z powyższych względów nie powinny być spożywane.

Niebezpieczeństwo kryje się przede wszystkim w owocach i warzywach zbieranych we własnym sadzie czy ogrodzie. Produkty, które znajdują się w obrocie handlowym, czyli dostępne w sklepach, są badane w ramach urzędowych kontroli żywności zarówno pod względem chemicznym, jak i biologicznym. Tak samo kontrolowane są owoce i warzywa bezpośrednio u producentów. Konsumenci kupujący je w sklepach mogą mieć pewność, że są one bezpieczne dla zdrowia. Natomiast spożywanie pomidorów czy ogórków z własnego ogrodu, który wcześniej został podtopiony czy zalany, zawsze niesie za sobą ryzyko dla zdrowia.

Winnice polskie mają potencjał i przyszłość

Na uprawie winorośli można się dorobić. Świadczy o tym rozwijający się polski rynek wina. W ciągu ostatnich kilku lat sprzedaż tego trunku wzrosła u nas dziesięciokrotnie. Obecnie działa już...

18 września 2017

Choroby brojlerów a integralność jelit ptaków

Zdrowe jelita brojlerów przekładają się na wydajność ptaków. Przeczytaj, jak ważna jest integralność jelit i czy dzięki niej unikniemy choroby brojlerów.

7 września 2017

Nowe kierunki na uczelniach rolniczych

Polskie uczelnie rolnicze oferują coraz więcej nowych kierunków. Sprawdźmy jakich.

12 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij