Sprzedaż żywności z gospodarstwa: coraz bliżej do nowej ustawy

Zapowiadana ustawa ułatwiająca rolnikom sprzedaż żywności z gospodarstwa została przyjęta przez Radę Ministrów. Zajmą się nią posłowie!

Długo oczekiwany i od kilku miesięcy zapowiadany projekt ustawy mającej na celu ułatwienie sprzedaży żywności przez rolników trafił właśnie do Sejmu. To dobra wiadomość zarówno dla rolników, jak i dla konsumentów – ci pierwsi będą mogli swoje wyroby sprzedawać w gospodarstwie, a ci drudzy – będą mieli większy dostęp do żywności wysokiej jakości.

Projektowana ustawa ma na celu ułatwienie rolnikom sprzedaży żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnych upraw, chowu czy hodowli. W zaprojektowanej ustawie co najmniej 50% produktów wykorzystanych do wytworzenia produktu finalnego musi pochodzić z danego gospodarstwa. Nowa ustawa da rolnikom możliwość zwiększenia dochodu z gospodarstwa, a jednocześnie zagwarantuje sporo korzystnych rozwiązań, m.in. w sferze podatkowej. W myśl nowych przepisów rolnicy prowadzący handel detaliczny będą zwolnieni z podatku od sprzedaży żywności do wysokości 20 tys. zł rocznie.

– To dobre rozwiązanie, gdyż produkcja żywności w gospodarstwie nigdy nie jest prowadzona na dużą skalę, jest to działalność prowadzona niejako obok głównej działalności – mówi pan Robert, rolnik spod Bartoszyc (woj. warmińsko-mazurskie). – Trzeba też pamiętać, że rolnicy wytwarzający żywność u siebie stawiają na produkty wysokiej jakości, tradycyjne czy regionalne. Wytwarza się ich niewiele, a zysk z nich, choć jest dodatkowym dochodem, nie wpływa znacząco na funkcjonowanie całego gospodarstwa. Zwykły rolnik nie powinien więc być tak samo opodatkowany jak duże zakłady, wytwarzające żywność na skalę przemysłową.

Nowa ustawa jest również korzystna z punktu widzenia konsumentów, którzy coraz chętniej sięgają po produkty naturalne, tradycyjne i wytwarzane na niewielką skalę. Dzięki nowym przepisom będzie możliwe zminimalizowanie łańcucha pośredników i dostaw, co spowoduje, że żywność wysokiej jakości stanie się tańsza i dostępna większej ilości konsumentów.

Ustawa ułatwiająca sprzedaż żywności przez rolników została już przyjęta przez Radę Ministrów, w najbliższym czasie trafi pod obrady Sejmu.

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016

Czy każdy może produkować ziemniaka?

Już we wtorek II Forum Ziemniaczane, skierowane do wszystkich zainteresowanych kondycją polskiego ziemniaka! Dziś poruszamy kwestię prawną.

21 listopada 2016

Niezrozumiała polityka Unii Europejskiej w kwestii ŚOR

Europejscy rolnicy zapłacą ogromną cenę za niezrozumiałą dla nich politykę Unii odnośnie wycofywania niektórych środków ochrony roślin...

24 listopada 2016