Podsumowanie roku 2019. Jaki to był rok dla rolników?

Podsumowanie roku 2019. Jak rolnicy zapamiętają mijający 2019 rok? Czy zostanie w ich pamięci jako rok strat suszowych, afery mięsnej, czy też rosnącego zagrożenia ze strony ASF? Przeczytaj, jak ten rok podsumowują przedstawiciele branży, minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski i sami rolnicy!

Ten rok był kolejnym, trudnym rokiem dla polskich rolników. Nasz kraj – drugi rok z rzędu – nawiedziła susza, która skazała gospodarzy na ogromne straty.

Susza zaczęła się już od wiosny. Cały czas było pod górkę. Sucho było aż do samej jesieni. A na jesień ceny zbóż i kukurydzy spadły. Tak więc rok był ciężki – opowiada Stanisław Jarzyna ze wsi Maurycew w woj. mazowieckim.

Najgorzej mieli rolnicy z województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i części Mazowsza zachodniego. Tam plony były nawet od 30 do 70 proc. niższe niż zazwyczaj – informuje Tadeusz Szymańczak z Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych. – Ze względu na drugi kolejny trudny rok część rolników ma kłopoty finansowe. Dlatego, że musieli pozaciągać kredyty na odtworzenie produkcji – podkreśla.

Reklama

Trudny rok dla producentów mięsa

podsumowanie roku 2019.

Podsumowanie roku 2019. Mijający rok był trudny również dla producentów mięsa.

Mijający 2019 rok był trudnym rokiem również dla producentów mięsa. Afera mięsna, która wybuchła w styczniu tego roku mocno uderzyła po kieszeni hodowców bydła. Ceny bydła spadły, spadł również eksport. Z dużymi problemami borykają się nadal hodowcy trzody chlewnej. Wirus ASF, który szaleje m.in. w Chinach wywindował wprawdzie ceny wieprzowiny, ale świńska zaraza jest u nas w kraju coraz większym zagrożeniem.

–  Najgorsze jest to, że wirus trafił do województw, które są potentatami w produkcji wieprzowiny. Sama Wielkopolska produkuje 30 proc. polskiej wieprzowiny. Oby choroba nie przedostała się jeszcze do kujawsko-pomorskiego, gdzie mamy znowu drugie tyle produkcji. Na razie ASF poszedł na zachód. To pokazuje, że nie jesteśmy jeszcze do końca przygotowani na walkę z tym wirusem – ocenia Witold Choiński ze Związku „Polskie Mięso”.

Podsumowanie roku 2019 . Co dalej?

Jak rolnicy zapamiętają mijający 2019 rok? Czy zostanie w ich pamięci jako rok strat suszowych, afery mięsnej, rosnących kosztów czy też ogromnego zagrożenia ze strony ASF? Odpowiedź na to pytanie zależy zapewne od typu produkcji, jaką dany rolnik się zajmuje. Jednak jedno jest pewne. Kolejny 2020 rok będzie rokiem wyzwań. Jednym z najważniejszych wyzwań, jakie staną przed rolnikami będzie konieczność poprawy konkurencyjności gospodarstw.

Pojawiają się też nowe problemy. Kłopoty klimatyczne, globalizacja rynku, umowy, która UE podpisuje choćby Mercosur stawiają nowe wyzwania przed rolnikami. Musimy brać pod uwagę konkurencyjność. Jeśli nie będzie wśród rolników chęci do współpracy ze sobą, do tworzenia spółdzielczości, grup różnego rodzaju – to będziemy przegrywali konkurencję z Niemcami, Belgami, Holendrami, którzy są lepiej zorganizowani – przestrzega minister rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *