To Polacy powinni mówić światu, jak produkować zdrową żywność [Aktualności]

Czy Polacy są wzorowymi producentami wartościowej żywności? Prezydent Andrzej Duda twierdzi, że tak.

O czym jeszcze piszemy w dzisiejszych Aktualnościach rolniczych?

„Nie daj się wkręcić” – prewencja na wsi
Program azotanowy – pytania i odpowiedzi
Polacy wzorowym producentem żywności

„Nie daj się wkręcić” – prewencja na wsi

„Nie daj się wkręcić” to temat działań prewencyjnych, które przygotowuje Kasa Rolnicza Ubezpieczenia Społecznego. 27 marca w centrali KRUS odbyła się konferencja, podczas której omówiono główne cele kampanii. Najważniejszym z nich jest zmniejszenie liczby wypadków na wsi. „Nie daj się wkręcić” to misja kontynuująca aktywności związane z kampanią „Upadek to nie przypadek”. Będzie poświęcona szczególnie sprawom związanym z właściwym użytkowaniem maszyn i urządzeń rolniczych.Kasa od lat uczy rolników bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym – mówiła prezes KRUS Aleksandra Hadzik. – Mam nadzieję, że kampania prewencyjna „Nie daj się wkręcić” w jeszcze szerszym stopniu przyczyni się do zmniejszenia liczby wypadków w rolnictwie, zwiększy świadomość społeczną oraz przyczyni się do zmiany postaw rolników w zakresie zapobiegania wypadkom przy pracy i rolniczym chorobom zawodowym.

mała dziewczynka

Ogólnopolska kampania „Nie daj się wkręcić” będzie miała charakter wielokierunkowy. W jej ramach odbędą się: XVII Ogólnokrajowy Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne, XXV Konkurs „W rolnictwie można pracować bezpieczniej”, IX Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci pod hasłem „Bezpiecznie na wsi: maszyna pracuje, a dziecko obserwuje”. Oprócz tego w całej Polsce odbędą się liczne spotkania, szkolenia BHP, pogadanki prewencyjne w szkołach oraz podczas dożynek i innych imprez.
Źródło: Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego

Program azotanowy – pytania i odpowiedzi

Na stronie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej pojawiła się zaktualizowana wersja broszury o programie azotanowym. Materiał zawiera odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. „Program azotanowy” to szereg działań, których celem jest zminimalizowanie zanieczyszczenia wód azotanami ze źródeł rolniczych i zapobieganie kolejnym.

azotany

Wśród pytań pojawiają się m.in. kwestie związane z okresami nawożenia, stosowaną terminologią („czy definicja nawozów naturalnych obejmuje również frakcję stałą gnojowicy po separacji?”), czy warunkami przechowywania nawozów naturalnych. Szczegółowo omówiono także kary, jakim podlega rolnik niestosujący się do zaleceń PA. Broszurę można pobrać tutaj.

Źródło: Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej

Polacy wzorowym producentem żywności

W minioną środę para prezydencka była gościem małopolskiej firmy przetwórstwa mięsnego „Płatek” w Nowej Wsi Szlacheckiej.To polska, rodzinna produkcja na najwyższym światowym poziomie – mówił Andrzej Duda. – Światowy poziom to nasz poziom. To my dziś dyktujemy światu, jak powinna być produkowana żywność, która sprzyja zdrowiu człowieka, a nie mu szkodzi – dodał prezydent w trakcie spotkania z pracownikami zakładu. Prezydent podkreślał, że to właśnie tego typu działalność przetwórcza najmocniej przyczynia się do budowania marki polskiej żywności.Tu wszystko jest robione zgodnie z wieloletnią tradycją – mówił Andrzej Duda. – Widać, że jest to prawdziwe, dobre, uczciwie przygotowane, z najwyższym stopniem rzetelności – ocenił.

rodzinna firma

Firma „Płatek”, której historia sięga lat 50. ubiegłego wieku, jest laureatką wielu konkursów rolniczych, dlatego niejednokrotnie gościła w Pałacu Prezydenckim. – Teraz przyszedł czas na rewizytę – mówił prezydent. Podkrakowska Nowa Wieś Szlachecka znajduje się na obszarze słynącym z wyrobu wędlin. Przede wszystkim kiełbasy lisieckiej, które jest wytwarzana z najlepszych gatunków mięsa i odpowiednio grubo rozdrabniana. To produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej. Prawo do jego wytwarzania mają zakłady z miejscowości w rejonie Liszek i Czernichowa. Towarzyszący parze prezydenckiej minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski dodawał: – Nie ilością, ale jakością produkcji możemy konkurować z innymi krajami, a ten zakład produkuje najwyższej jakości tradycyjne wędliny. Właśnie takie zakłady są szansą polskiego rolnictwa.
Źródło: Polska Agencja Prasowa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Informacja o produkcji i zbyciu surowca tytoniowego

Uwaga, producenci tytoniu! Przypominamy o ważnych formalnościach!

23 kwietnia 2019

Świąteczne wypalanie traw – tysiące interwencji [Aktualności]

Nie utrudniajmy i nie niszczmy życia: sobie i innym!

24 kwietnia 2019

Poszukiwacze skarbów na polach, uwaga! [AKTUALNOŚCI]

Za nieroztropne działania grozi utrata wolności!

25 kwietnia 2019