Polskie Zboża – Najlepsza i bezpieczna żywność

Download PDF

Polskie zboża to najlepsza i bezpieczna żywność – przekonywano dziś na konferencji na Bielanach Wrocławskich. Spotkanie było okazją do zaprezentowania najlepszych odmian zbóż do uprawy na Dolnym Śląsk oraz całego procesu przetwórczego: od ziarna do chleba.

Federacja Związków Pracodawców–Dzierżawców i Właścicieli Rolnych oraz Dolnośląski Związek Dzierżawców i Właścicieli Nieruchomości Rolnych przygotowali wspólnie konferencję, która odbyła się dziś pod Wrocławiem. Patronat nad spotkaniem objął także Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych Agencji Rynku Rolnego.

IMG_2489

Polska wysyła do wielu krajów zdrową i bezpieczną żywność. Zależy nam, aby to dziedzictwo zachować.

Jesteśmy w trakcie dyskusji o CETA, umowie między Kanadą i Unią Europejską, i wielu mieszkańców bardzo boi się tego, że Polskę zaleje tania żywność ze Stanów Zjednoczonych i Kanady – mówił prowadzący spotkanie dyrektor biura Dolnośląskiego Związku Dzierżawców i Właścicieli Nieruchomości Rolnych. I choć Kanada kojarzy się nam z pięknym krajobrazem i zielonymi lasami, to tak sytuacja nie wygląda. W Kanadzie są amerykańskie korporacje produkujące żywność. Polacy boją się żywności modyfikowanej genetycznie, boją się, że taka żywność przyjedzie do naszego kraju. Tymczasem Polska wysyła do wielu krajów zdrową i bezpieczną żywność. Zależy nam, aby to dziedzictwo zachować.

Organizatorom konferencji chodziło o to, by przedstawić kompleksowe technologie uprawy odmian chlebowych pszenicy ozimej, jarej i żyta w woj.dolnośląskim pod kątem najwyższych cech jakościowych.

Organizatorzy przewidzieli także prezentacje nowoczesnych systemów nawożenia i uprawy zbóż.

Dlatego też organizatorzy postanowili przedstawić rolnikom zebranym na konferencji najlepsze odmiany zbóż chlebowych, sposoby ochrony zasiewów, właściwego nawożenia oraz… najlepsze wypieki sporządzone z ziarna chlebowego.

Produkujemy pieczywo na naturalnym zakwasie, jesteśmy piekarnią ze Świdnicy – mówiła przedstawicielka piekarni Pasol-Paco. – Mieszamy go w dzieżach, gdzie dodajemy mąkę i wodę i tak namnażają się zdrowe bakterie i wytwarza się kwas mlekowy, który jest naturalnym konserwantem, gwarantującym długą świeżość chleba. Warto też pamiętać, że w przypadku dolegliwości zdrowotnych warto jeść różne pieczywo. Nie powinniśmy całkowicie wykluczać białego pieczywa z naszego jadłospisu, bo nasz organizm czasem właśnie takiego pieczywa się domaga.

Organizatorzy przewidzieli także prezentacje nowoczesnych systemów nawożenia i uprawy zbóż. Chodzi przede wszystkim o to, aby zboża uprawiane były skutecznie i w sposób zapewniający bezpieczeństwo konsumentowi.

Nawet Papież Franciszek odnosi się do problemów światowych, pokazując, jakie zagrożenia występują w zakresie produkcji rolnej – mówił dyrektor biura Dolnośląskiego Związku Dzierżawców i Właścicieli Nieruchomości Rolnych. W swojej ostatniej encyklice Papież pisze o pestycydach, wodzie, powietrzu, o zagrożeniach ze strony gleby. Poruszane są tam problemy bardzo istotne, które może jeszcze nas nie dotyczą, ale na pewno będą dotyczyć następnych pokoleń. Obserwuje się coraz większą zachorowalność dzieci na nowotwory i wiele osób kojarzy to z nieodpowiednią żywnością. Dlatego tak ważne jest bezpieczeństwo i wysoka jakość naszej polskiej żywności.

IMG_2495
2
IMG_2495 IMG_2492

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o