Za tydzień Polska złoży w Brukseli raport o audycie przeprowadzanym w polskich ubojniach.
O czym jeszcze piszemy w dzisiejszych Aktualnościach rolniczych?
• WorldFood Poland 2019
• Będzie program rekultywacji stawów karpiowych?
• Polska wołowina: znamy termin unijnego przesłuchania
WorldFood Poland 2019
W dniach 7–9 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Poland 2019. W programie, oprócz tradycyjnej prezentacji produktów sektora rolno-spożywczego, znalazły się m.in. specjalne konferencje poświęcone trendom w branży spożywczej i panele dyskusyjne. W jednym z nich – „Bezpieczeństwo i jakość żywności wyzwaniem dla podmiotów gospodarki żywnościowej” – brał udział Jan Krzysztof Ardanowski. – Bezpieczeństwo żywności to sprawa poza dyskusją – powiedział szef resortu rolnictwa podczas otwarcia targów. Podkreślał również, że resort prowadzi prace związane z uszczelnieniem systemu kontroli.
Jednocześnie minister przypominał, że odpowiedzialność za jakoś żywności rozłożona jest po równo. Dotyczy nie tylko producentów, ale także firm transportowych i wszystkich, którzy jakkolwiek biorą udział w produkcji i obrocie. – Muszą powrócić właściwe relacje pomiędzy wszystkimi ogniwami łańcucha żywnościowego i każdy z nas musi brać odpowiedzialność za jakość naszej żywność, bo to jeden z jej największych atutów – mówił minister Ardanowski. Więcej informacji o wystawcach i towarzyszących targom wydarzeniach na stronie organizatora.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Będzie program rekultywacji stawów karpiowych?
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystosował pismo do ministra gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marka Gróbarczyka w sprawie rekultywacji stawów karpiowych. Chodzi o uwzględnienie takiego działania w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014–2020. Pismo jest pokłosiem XV Posiedzenia KRiR z 25 lutego br.
Obecnie brakuje programów, które umożliwiałyby dofinansowanie rekultywacji takich stawów, a koszty inwestycji są ogromne. Gospodarstwa rybackie realizują małą retencję, przeciwdziałają powodziom, działają na rzecz ekologii i ochrony przyrody, dlatego powinny być wspierane przez stosowne programy – czytamy na stronie KRiR.
Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych
Polska wołowina: znamy termin unijnego przesłuchania
18 marca to dzień, w którym Polska przedstawi Komisji Europejskiej raport z działań podjętych w sprawie produkcji wołowiny. Między innymi chodzi o szczegółowy audyt w ubojniach i kampanie informacyjne dla rolników. O terminie przesłuchania poinformował unijny komisarz Vytenis Andriukaitis w trakcie rozmowy telefonicznej z ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim. Zasadnicza część konwersacji dotyczyła sprawy związanej z kontrolowaniem polskiej wołowiny w Czechach.
– To była bardzo szczera dyskusja. Minister poinformował mnie szczegółowo o podjętych środkach i tych, które zostaną podjęte w przyszłości – możemy przeczytać w oświadczeniu Andriukaitisa przesłanym PAP po rozmowie z Janem Krzysztofem Ardanowskim. Minister rolnictwa Czech Miroslav Toman zapowiedział natomiast, że resort nie przewiduje żadnych zmian w kontrolach mięsa z Polski. Zauważył również, że takie kontrole powinny przeprowadzać wszystkie państwa, które importują polską wołowinę.
Źródło: money.pl, Polska Agencja Prasowa
Dodaj komentarz