Konferencja promująca ziarna zbóż i przetwory zbożowe

Konferencja promująca ziarna zbóż i przetwory zbożowe

Warto jeść polski chleb oraz produkty zbożowe – przekonywał podczas dorocznej konferencji prezes PZPRZ, Stanisław Kasperczyk.

1 grudnia w Warszawie pod hasłem „Smaczne i zdrowe – polskie produkty zbożowe” odbyła się coroczna konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Jednym z naszych priorytetowych działań jest i pozostanie promocja polskiego chleba wypiekanego z pełnego ziarna zbóż. Zmieniające się trendy żywieniowe powodują, że chleb ten traci należne sobie miejsce w codziennej diecie Polaków. Według GUS w 1981 r. statystyczny Polak spożył 101 kg, natomiast w 2008 r. już tylko 61 kg na osobę. Jak prognozuje Instytut Polskie Pieczywo spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych w Polsce w 2015 r. wyniesie zaledwie 45,3 kg na osobę – to o 2,5 kg na osobę mniej niż wynika z szacunkowych danych z 2014 r. i aż o 25,5 kg na osobę mniej niż dekadę temu – mówi Stanisław Kasperczyk, prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych od 2010 r. prowadzi liczne działania promujące spożycie produktów z pełnego ziarna zbóż oraz edukujące konsumentów, również tych najmłodszych. Powstały liczne wydawnictwa, które w ciekawy i zabawny sposób promują wiedzę na temat zbóż, jest też film promocyjny, a w prasie cyklicznie ukazują się merytoryczne artykuły. Ponadto Związek uczestniczy w licznych spotkaniach z konsumentami – na targach czy dożynkach, na których organizuje degustacje i małe prelekcje.

Środki na chwościka buraka: Armure 300 EC i Spyrale 475 EC strategia przeciwdziałania odporności

Nowe środki na chwościka buraka zapobiegają i przeciwdziałają uodpornieniu na tę chorobę. Zobacz jak skutecznie ochronić plantacje buraka cukrowego.

21 lipca 2017

Nasiona Golden Seeds – jakość i zaufanie

Nadzór nad produkcją od A do Z. Połączenie jakości , doświadczenia oraz wysokości plonu. To cechy charakteryzujące markę Golden Seeds.

25 lipca 2017

Marchwi trzeba dobrego nawożenia i braku metali ciężkich w glebie

Uprawiając marchew z przeznaczeniem producent boryka się nie tylko z doborem odpowiedniej odmiany, odpowiednim przygotowaniem pola czy uzyskaniem wysokich plonów, ale także z parametrami jakościowymi przy tego typu produkcji,...

18 lipca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij