Konferencja promująca ziarna zbóż i przetwory zbożowe

Konferencja promująca ziarna zbóż i przetwory zbożowe

Warto jeść polski chleb oraz produkty zbożowe – przekonywał podczas dorocznej konferencji prezes PZPRZ, Stanisław Kasperczyk.

1 grudnia w Warszawie pod hasłem „Smaczne i zdrowe – polskie produkty zbożowe” odbyła się coroczna konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Jednym z naszych priorytetowych działań jest i pozostanie promocja polskiego chleba wypiekanego z pełnego ziarna zbóż. Zmieniające się trendy żywieniowe powodują, że chleb ten traci należne sobie miejsce w codziennej diecie Polaków. Według GUS w 1981 r. statystyczny Polak spożył 101 kg, natomiast w 2008 r. już tylko 61 kg na osobę. Jak prognozuje Instytut Polskie Pieczywo spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych w Polsce w 2015 r. wyniesie zaledwie 45,3 kg na osobę – to o 2,5 kg na osobę mniej niż wynika z szacunkowych danych z 2014 r. i aż o 25,5 kg na osobę mniej niż dekadę temu – mówi Stanisław Kasperczyk, prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych od 2010 r. prowadzi liczne działania promujące spożycie produktów z pełnego ziarna zbóż oraz edukujące konsumentów, również tych najmłodszych. Powstały liczne wydawnictwa, które w ciekawy i zabawny sposób promują wiedzę na temat zbóż, jest też film promocyjny, a w prasie cyklicznie ukazują się merytoryczne artykuły. Ponadto Związek uczestniczy w licznych spotkaniach z konsumentami – na targach czy dożynkach, na których organizuje degustacje i małe prelekcje.

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. marnowanie żywności

W ostatnim lutowym wydaniu mówimy m.in. o najlepszej alternatywie dla produkcji trzody chlewnej oraz inteligentnym zarządzaniu plonami.

23 lutego 2018

Rekompensaty dla rolników na bioasekurację

8 mln zł w 2018 r. trafi do gospodarstw z obszarów ASF, w których zaprzestano hodowli świń. Wypłaty od 15 maja 2018 r.!

12 lutego 2018

Próby glebowe wykonaj je przed siewem roślin jarych!

Wczesna wiosna to dobry czas na pobranie prób glebowych. Sprawdź kiedy i jak je prawidłowo pobrać!

24 lutego 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij