Konferencja promująca ziarna zbóż i przetwory zbożowe

Warto jeść polski chleb oraz produkty zbożowe – przekonywał podczas dorocznej konferencji prezes PZPRZ, Stanisław Kasperczyk.

1 grudnia w Warszawie pod hasłem „Smaczne i zdrowe – polskie produkty zbożowe” odbyła się coroczna konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Jednym z naszych priorytetowych działań jest i pozostanie promocja polskiego chleba wypiekanego z pełnego ziarna zbóż. Zmieniające się trendy żywieniowe powodują, że chleb ten traci należne sobie miejsce w codziennej diecie Polaków. Według GUS w 1981 r. statystyczny Polak spożył 101 kg, natomiast w 2008 r. już tylko 61 kg na osobę. Jak prognozuje Instytut Polskie Pieczywo spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych w Polsce w 2015 r. wyniesie zaledwie 45,3 kg na osobę – to o 2,5 kg na osobę mniej niż wynika z szacunkowych danych z 2014 r. i aż o 25,5 kg na osobę mniej niż dekadę temu – mówi Stanisław Kasperczyk, prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych od 2010 r. prowadzi liczne działania promujące spożycie produktów z pełnego ziarna zbóż oraz edukujące konsumentów, również tych najmłodszych. Powstały liczne wydawnictwa, które w ciekawy i zabawny sposób promują wiedzę na temat zbóż, jest też film promocyjny, a w prasie cyklicznie ukazują się merytoryczne artykuły. Ponadto Związek uczestniczy w licznych spotkaniach z konsumentami – na targach czy dożynkach, na których organizuje degustacje i małe prelekcje.

Jak poprawić rozwój systemu korzeniowego warzyw?

System korzeniowy decyduje w znacznej mierze o wysokości plonu warzyw. Dzięki jego stymulacji możemy znacznie zwiększyć potencjał roślin w tym elemencie.

18 maja 2017

Opóźniony siew kukurydzy – co zrobić aby nie obniżyć plonu?

Z powodu niesprzyjających warunków pogodowych siewy kukurydzy w Polsce są znacznie opóźnione. Jak siać kukurydzę w późnym terminie?

16 maja 2017

Namysłowska szkoła rolnicza współpracuje z firmą PROCAM

Zespół Szkół Rolniczych nawiązał współpracę z firmą PROCAM. Efektem jest jeszcze lepsze kształcenie praktyczne i teoretyczne młodych rolników.

17 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij