Producenci żywności wysokiej jakości łączą siły

Żywność wysokiej jakości cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów, a rolnicy, którzy ją produkują, poszukują dróg dotarcia do szerszego grona odbiorców. Choć w starciu z gigantami na rynku żywności w pojedynkę nie mają wielkich szans, często łączą się w grupy czy stowarzyszenia. Dzięki temu pod wspólnym szyldem mogą zdziałać naprawdę sporo.
Produkcja żywności wysokiej jakości, naturalnej i tradycyjnej prowadzona jest zwykle na niewielką skalę, o wiele mniejszą niż w gospodarstwach nastawionych na jak największą produkcję i zysk.
Produkcja żywności wysokiej jakości, naturalnej i tradycyjnej prowadzona jest zwykle na niewielką skalę, o wiele mniejszą niż w gospodarstwach nastawionych na jak największą produkcję i zysk. Rolnicy, którzy stawiają na jakość borykają się z wieloma problemami – od kłopotów z rynkiem zbytu, przez zawiłe przepisy dotyczące sprzedaży bezpośredniej aż po trudności z dotarciem do potencjalnego klienta. Rozwiązaniem, w którym rolnicy upatrują swoje szanse, jest łączenie się w grupy i stowarzyszenia, dzięki czemu mogą wspólnie działać i promować nie tylko własną działalność, ale też sektor żywności wysokiej jakości.
– Rolnicy produkujący żywność wysokiej jakości mają szansę przebić się na rynku opanowanym przez gospodarstwa wielkotowarowe. Jest to jednak możliwe pod warunkiem, że prowadzą sprzedaż bezpośrednią do odbiorcy finalnego, co zapewnia rolnikom odpowiednią zapłatę za pracę, a konsumentowi produkt z wiadomego źródła pochodzenia i w atrakcyjnej, dostępnej dla jego portfela cenie – wyjaśnia Jan Czaja ze Stowarzyszenia Grupa Odrolnika. – Działalność w pojedynkę jest ciężka. Współpraca w grupie pozwala stworzyć większy asortyment, podzielić zadania związane z promocją, dostosowaniem prowadzonej działalności do obowiązującego prawa, dostawy żywności, pakowania i konfekcjonowania, obsługi klienta, wdrożenia nowych rozwiązań, udziału w targach i wydarzeniach promocyjnych czy wreszcie do prowadzenia działań inwestycyjnych.
