PROTEIN2FOOD: jak dobrze wykorzystać białka roślinne?

PROTEIN2FOOD: jak dobrze wykorzystać białka roślinne?

Coraz częściej dąży się do maksymalnego wykorzystania białek roślinnych, również w ekologiczny sposób.

W dniach 10–12 lutego 2016 r. w Olsztynie odbędzie się spotkanie konsorcjum i interesariuszy projektu PROTEIN2FOOD finansowanego z budżetu Horyzontu 2020.

W wydarzeniu PROTEIN2FOOD mogą wziąć udział firmy zainteresowane komercyjnym wykorzystaniem innowacyjnych i efektywnych ekonomicznie białek roślinnych. Priorytetem projektu PROTEIN2FOOD jest powstanie innowacyjnych, efektywnych ekonomicznie, produkowanych lokalnie białek roślinnych w celu podtrzymania: zdrowia ludzi, środowiska naturalnego i różnorodności biologicznej.

Realizowany w konsorcjum 19 instytucji z 13 krajów (w tym z Polskiego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie) projekt stara się sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na wysokojakościowe białkowe źródła pożywienia, m.in. rozwój wysokiej jakości upraw roślin zarówno uniwersalnych, jak i strączkowych, zoptymalizowanie zrównoważonych metod produkcji oraz opracowanie nowych lub modernizację istniejących technik przetwórstwa.

Susza w sadach to gorący problem

Jabłka są mniej wyrośnięte, a truskawki na wielu plantacjach "ugotowały się" na krzakach! Wszystko przez suszę!

12 lipca 2018

Kredyty klęskowe dla rolników poszkodowanych przez suszę

Ekspert Banku BGŻ BNP Paribas doradza, co zrobić aby otrzymać kredyt klęskowy!

9 lipca 2018

Mieszanki poplonowe traw idealne na pasze objętościowe!

Poplony są świetnym źródłem do uzupełnienia niedoboru pasz objętościowych. Przeczytaj jakie mieszanki zapewnią dobry plon i wysoką jakość!

11 lipca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close