Z uwagi na wyższe ceny skupu jabłek producenci soków mogą być zmuszeni zmniejszyć swoje marże.
– Wyższa cena soków oznacza mniejszą konkurencyjność polskich soków zagęszczonych na zagranicznych rynkach. – Tak swoimi obawami o przyszłość przetwórców podzielił się z serwisem sadyogrody.pl Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków.
Ceny skupu jabłek są 2 razy wyższe niż przed rokiem. Soki z nich wytwarzane nie mogą jednak o tyle zdrożeć. Ponadto na rynku działa 47 producentów koncentratu – to dużo, gdyż brakuje stabilizacji cenowej. Każdy producent dąży do tego, by jego cena była jak najbardziej konkurencyjna.
Zdaniem prezesa, część firm musi szybciej pozbyć się jabłek, inne z kolei, które muszą wyprodukować określoną ilość koncentratu, zawyżają ceny. Jeżeli nie dojdzie do ich wyśrodkowania, niektórym przedsiębiorcom może grozić utrata rentowności.
Dodaj komentarz